Saturday, July 31, 2010

Cerita hari ini

Hari ini bermula dengan menghadiri hari keluarga MPSJ. Seronok bebudak. Bermain cam lupa dunia. Sampai lupa mak ayah hahaha. Angah and Abang selamba kata lopek kat hantu, Along takut. Padahal hantu hanya pakai costume halloween je dan duduk dikerusi tanpa mengacau pengunjung. Ada bebudak yg menangis. Terhibur gak rasa. Abang terjatuh kat trek lari berhalangan. Scratch sikit kat kepala. Berdarah gak la tetapi kejap je nangis. Selepas itu sambung main sampai meleleh peluh.

Selepas itu visit rumah PA wedding. So meriah. Makanan best, minuman klas. Memang PA lah. How he did at HYMM, camtulah dia wat kat wedding anak dia. Ramai bebudak HYMM and ex-HYMM datang tadi. Cam rasa event yang HYMM coordinate utk 20 thn di Marriot Putrajaya. Angan and Abang dok kacau Oonichi dan Shimizu. Deme tu cakap omputih n jepun. Yg bebudak ni cakap melayu, klate ngan selangor ngan tah apa2. Segan pun ada tp biarlah. Atleast dia org x takut nak berkomunikasi.

Now kat kilang. Keje. Try to troubleshoot the PDC. Abis 2 jam. X berjaya. Last2 backup folder exchange. Reformatting je la. X tau nak wat camne. Hayun je. Lantak lah. Apa nak jadi, jadilah. Keje tanpa pedoman gini lah. Tadi ada makan2. Assembly buat utk pemergian Shimizu n beberapa budak (Sansul yg saya jumpa td) kena balik kontrak abis. Bagus gak la. Dengar cerita Shimizu contribute RM1K. Siap ada karaoke lagi. Sape lagi Hamdan lah hahaha. Umi jd MC, Apai n Megat jd photographer. Kenyang.

Now sambung keje balik. Tah bila nak balik umah. Sampai siap la kot. Tengok lah. Camni la keje kalau x tau hujung pangkal. Buat yg mana tahu. Sabarlah. Apa pun, saya bangga ngan x tau ni lah, saya jaga sistem HYMM dah 3 tahun. Hanya berpandukan kepada kengkawan, blog, forum, google, knowledgebase dan buku. Tu cara nak hidup. Kalau ada ilmu x amal pun x guna tapi kalau amal tanpa ilmu pun semacam gak hahaha. Apa pun layan......

Sambung keje balik hehehe.....

Kehilangan?

Siapapun pasti akan merasakannya. Namun kenapa pada saat itu ada kita selalu ambik mudah, tidak memberi perhatian, menganggap biasa saja dan sebagainya. Namun setelah ia tiada/pergi, kita baru merasa kehilangan, kita baru merasakan kesepian dan entah apalagi rasa itu sehingga tanpa aku sedari bibir ini bergetar dan berkata,

“Betapa penting sesuatu itu buat diriku sehingga setelah ketiadaannya aku merasakan adanya kekurangan”

Kenapa itu terjadi? Itulah fenomena hati yang masih misteri atas sesuatu yang sebelumnya mengisi diri ini dengan hilai tawa yang membangunkan kesepian.

Namun aku berusaha untuk sedar bahawa ada ketikanya kita kena melepaskan ianya pergi…

“Penyesalan kerana lambat mengambil keputusan sesungguhnya lebih baik dari penyesalan kerana terburu-buru mengambil keputusan”

“Hidup ini resah gelisah bagi kita yg lemah tetapi satu anugerah pada mereka yang tabah”

“Percayalah amat memedihkan bila kita ingin memulakan satu permulaan, tetapi lebih memeritkan lagi untuk kita mengekalkan permulaan yang dibina dan akan lebih parah jikalau permulaan itu berakhir.”

“Kita akan hanya merasa kehilangan sesuatu apabila kita meletakkan nilai yang tinggi padanya.”

Aku merasa akan kehilangan. Aku merenung jauh. Jujur, aku rindu. Aku rindu saat dimana semua masih berjalan normal dan seimbang. Aku rindu ketika tersenyum dalam suatu kebersamaan. Aku rindu hal itu! Tapi kini, hilang bersama air yang mengering.

“Semua orang punya pilihan juga berhak memilih, dan kita harus menghargai pilihan mereka. Kita tak boleh memaksa. Setiap orang punya kepentingan.”

Memang susah, namun untuk menjadi seseorang yang dimengerti oleh orang lain. Maka kita harus mencuba untuk mengerti orang lain terlebih dulu.

Selamat jalan teman…

Memoir hari Jumaat

Jumaat adalah penghulu segala hari. Jumaat boleh jadi permulaan dan juga pengakhiran. Semalam beberapa perkara berlaku yang memberi pengakhiran kepada kisah yang bermula.

Server PDC kami telah meragam beberapa hari. Semalam ianya menunjukkan taringnya. Selepas didiagnose, backplane KO tu sebab power xleh nak on. Harddisk pun sama. Dia berhenti memberi khidmat. Nasib sy membuat RAID, ttpi still 1 HD kena ganti. Now windows plak corrupt. Xleh masuk windows lepas login. Hadui. Petang ni kena buat recovery. Syahdu...

Semalam juga saya berhenti mengharap utk berpindah kerje dan permohonan refinancing saya. Cukup lah. Lama dah menunggu. Tiada jawapan. saya menerima takdir. Bukan rezeki saya. Xpe lah. Mungkin ada rezeki dilain hari.

Hari jumaat juga adalah hari pengakhiran utk sebuah persahabatan yang tercipta setelah sekian lama. Memang banyak kenangan antara kami. Secara keseluruhan banyak yg saya pelajari. Banyak belajar tentang hidup, bantu membantu, bertolak ansur, belajar apa itu berpasangan, kasih syg. Byk untuk ditulis. Semuanya indah utk dikenang.

Saya cuba memberi dorongan kepada diri sendiri bahawa berakhirnya sesebuah persahabatan itu bukanlah berakhirnya sebuah kehidupan. Baru saya sedar dan faham bahawa setiap persahabatan juga ada Tarikh Luputnya. Expired date persahabatan saya telah pun bermula.

Saya nak gunakan kesempatan yang ada dalam blog ni untuk ucap terima kasih, minta maaf & semoga kita sama-sama berjaya dan dapat capai matlamat hidup kita.

Sent via BlackBerry Smartphone

Friday, July 30, 2010

CR

Tetiba teringat pasal CR. Dulu selalu follow 1901 do foods for homeless kat pos malaysia, bangkok bank and kotak apa tah. Selalu me, umi, zaki follow liza setiap hari rabu lepas keje bersama2 staffs 1901 afzam, mustakim, ael, sha, nisa n others distributing packing foods to the suppose to be needy.

Selalu afzam la kepala. Siap ada doa b4 distributing. Kita org senang mesra ngan mereka sbb mereka x berkira, full of laughter. Sume yg dibuat ada je gelak ketawa. Mmg seronok. X terasa 2 3 jam dh berlalu. I dpt rasakan the needy feel warm ngan kehadiran mereka. Selepas itu, I heard afzam resign. Kami pun dh lama x join mereka. Ada lg kot khidmat tu. Kami harap foods 4 homeless diteruskan kerana tu pada sy sesuatu yg noble.

The needy person dtg dgn berbagai bentuk dan rupa. Dari tua smpi ke bebudak, dari yg sakit smpi ke sihat walafiat, dari melayu smpi ke bangsa asing. Mereka sudah sedia maklum jadual 1901. Siap dah beratur sebelum 1901 smpi. Kekadang ada berebut makanan, memotong q, mengambil makanan lebih dr sekali etc etc ttpi staffs 1901 handle it very well. Full of diplomasi. Selain makanan, ada juga rawatan first aids diberikan. Mereka merasa cukup selesa dgn kehadiran kami yg bukan dr 1901. Kami seronok.

Sebelum sy join CR ni, sy x sangka negara kita yg aman damai ni ada mereka yg hidup bergelantangan. Hidup dijalanan. Mungkin sudah nasib mereka, mungkin sudah qada' dan qadar mereka, mungkin mereka cuba membaiki kehidupan mereka ttpi x berjaya dan berbagai kemungkinan yg ada ttpi itulah mereka. Sedih melihat tttpi berat lg bahu memikul. Sy berharap ada sinar dlm hidup mereka. Ada yg berjaya merubah kehidupan mereka dan ada juga yg selesa dgn kehidupan yg begitu.

Sy berharap suatu hari nnti sy dpt join 1901 melakukan aktiviti itu lg...

Sent via BlackBerry Smartphone

Thursday, July 29, 2010

Memoir hari ini

Arini berkampung wat audit findings. Byk gak NCR and OFI. QMR kata wat closing mtg minggu depan. Sempat lg lah nak wat closing mtg nye agenda, nak letak gambar ke apa ke. Patutnya petang td. Penat sgt...

Arini plak PDC server down. Power supply out. Nasib waranty ada lg. Esok brg smpi. Gilo tul. Thks to tn hj, dia buat sume td. Klu dia xde td, x tau lah camne. Mmg gagau. Jgn plak lepas pasang esok ada yg ngong. Tu leh pitam...

Bila dipikirkan, nasib ada kengkawan yg byk membantu. Ringan beban. Walaupun bekerja tanpa bimbingan, tp sbb sharing, barjaya gak la. Bangga dgn mereka. Gurau senda, gelak ketawa, serius, membuatkan mende susah menjadi senang, membuatkan kepala dpt berpikiran secara kritis dan kreatif. Thks wonderpets.

Sy rasa, bila bermaufakat, byk mende dpt diselesaikan, dpt dipikirkan. Kalu pun xde jwpan, minda terasa ringan. Betul lah sharing is giving and loving.

Now otw balik umah. Jem cam biasa. Blogging la apa lg. Lepas ni nak ke Mydin mart beli pampers n susu. Minda dan bdn tetasa penat. Rasa klu baring sure lena hehehe....

Kepada kengkawan, sy doakan semoga berada sihat dan selamat. Semoga hidup diberkati dan dirahmati olehNYA. Maafkan sy kalu sy ada menyinggung perasaan. Sy byk silap. Kita baru melepasi nisfu sya'ban, x lama lagi posa. Sy berharap kita dpt memanafaat peluang yg ada...

Maafkan salah silap sy...

Sent via BlackBerry Smartphone

My status...

Smalam I've been told that I can't grow in IT coz I don't hv qualification or competency based certification. The company is unable to send me to that type of training coz it will cost the company huge amt of RM. Now the company is considering of bringing in new IT manager.

I'm ok with the explaination given to me. I know the cost of the training. Its about RM45K for me alone to be competent. To manage what I do now. What about tn hj? So, easily said RM100K 4 both of us. I used to be HR practicioner b4 I changed my hat.

Paham sgt of me n hj status. We all dh prepared 4 the worse case scenario.

I've the opportunity to argue. I said :

1. Why in the 1st place I been relocated to that section if I'm not capable? Am I the scape goat? Black sheep? Fill in the blank?

2. I'm not asking all the listed CB Training to be completed in 1 year. The HR has conducted gap analysis with SHRDC and TNA. Do HR people in this company dun hv brain? Can't event think?

3. Why the mgmt of the this company dun even hv guts come to me, be frank with me, explaining of my status. 3 years I'm there.

4. Where is the dept direction? What's the motive of the establishment? What's the planning of the dept?

Biasalah when discussing with the mgmt people, like durian vs melon, like david vs goliath, like they hv all the answers and explainantions. I used to be in their league. I know. At the end, she want me to find my own way to equip myself. Paham sgt dh.

Rasa stress after that. I phoned my friend couple of times but the phone left ringing. Xpelah, she's bz la kot, with her kids or cooking or etc yg buat dia xleh nak angkat phone. Tunggu gak kot2 ada reply call ke sms ke ym ke tp xde. Xpelah. Thot wanna ask her opinion or just share the issue or maybe dia ada komen or saje nak tanya khabar....

Dia senyap...

Xpelah...

Sent via BlackBerry Smartphone

Wednesday, July 28, 2010

Tersentap seketika

Arini ada audit. Dari semalam lagi. Letih x yah ckp la. Byk mende yg dijumpa. Lagi dikorek, lagi jumpa. Cam sijil yg ada hanya utk show2 je. Menipu pun ada. Tp tu yg suka di tgk. Terima je lah.

Apa yg di implementasi hanya pada surface je. Sedih pun ada. Mcm apa yg di ajar, di saran, di tegur masuk telinga kanan kua telinga kiri. Safety hanya pada nama. Safety hanya pada hari audit. X kira lah internal ke external.

Bila sy n umi do the interview, berbagai jwpan kami dpt. Dari sedih, sayu, gembira smpi ke bule gelak guling2 hehe. Terima je lah. Mungkin kurang pemahaman, mungkin kurang didikan, mungkin kurang perhatian, mungkin kurang tunjuk ajar. Tu akan kami masukkan kedalam audit findings esok.

Byk yg rasa x selesa ngan kedatangan kami ke tempat mereka. Byk yg skeptikal. Byk yg rasa terancam dan ada juga yg merasakan improvement utk mereka. Semua ngan berbagai tanggapan. Apa pun mereka kena tunggu dgn audit finding yg kami akan utarakan kepada mereka. Untuk mereka reply dan mengambil tau apa yg berlaku di jabatan mereka.

Sy teringat satu phrase yg dickp oleh Al Pachino dlm cite Heat; "assumption is the mother of all fuckups". Sy suka phrase ini....

Sent via BlackBerry Smartphone

Flying Without Wings

My friend who's went thru What Works course used to sing this song to me. She said this song is very meaningful to her....


Flying Without Wings
Artist(Band):Westlife

[Shane:]
Everybody's looking for that something
One thing that makes it all complete
You'll find it in the strangest places
Places you never knew it could be

Some find it in the face of their children
Some find it in their lover's eyes
Who can deny the joy it brings
When you've found that special thing
You're flying without wings

[Mark:]
Some find it sharing every morning
Some in their solitary lives
You'll find it in the words of others
A simple line can make you laugh or cry

You'll find it in the deepest friendship
The kind you cherish all your life
And when you know how much that means
You've found that special thing
You're flying without wings

So, impossible as they may seem
You've got to fight for every dream
Cos who's to know which one you let go
Would have made you complete

[Shane:]
Well, for me it's waking up beside you
To watch the sunrise on your face
To know that I can say I love you
In any given time or place

[Mark:]
It's little things that only I know
Those are the things that make you mine
And it's like flying without wings
Cos you're my special thing
I'm flying without wings

[Shane:]
And you're the place my life begins
And you'll be where it ends

[Mark:]
I'm flying without wings
And that's the joy you bring
I'm flying without wings

Sent via BlackBerry Smartphone

Cerita Umur

Cerita umur
Adalah cerita kesementaraan hidup
Kisah perjalanan usia menghampiri hujungnya
Kisah api kehidupan yang semakin hilang nyalanya

Cerita umur
Adalah cerita kekerdilan insan
Kisah kelalaian bersama seribu keinsafan
Juga kisah syukur bersama sejuta keberkatan

Cerita umur
Adalah cerita umbang ambing kehidupan
Kisah peritnya perjalanan
Juga kisah indahnya kesabaran

Cerita umur
Adalah cerita perjalanan insan
Kisah datang dan pulang
Kisah hidup setelah kematian
Kisah kepulangan kepada Pemilik kehidupan

Cerita umur
Adalah cerita sedih dan penyesalan
di sebalik tabir kematian
Untuk kehidupan yang diabaikan

Cerita umur
Adalah cerita Iman
Untuk insan kembali sedar
Dari mana ia datang
Untuk apa dunia dipinjamkan
Dan kemanakah akhirnya kehidupan.


Tuesday, July 27, 2010

Mencari sinar...

Sudah lama aku mencari dan dambakan sinar bahagia yang aku harapkan, tapi aku serasa makin tak mampu dan tak terdaya untuk mengharungi semua nih. Amat penat sekali. Rasa lemah.

Pada mulanya aku rasakan aku mampu dan boleh terima dugaan seberat semacam nih, memikul tanggungjawab sebegini, tapi semangat terasa semakin hari semakin menipis, keteguhan ku makin longgar dek kerana bebanan makin menghimpitku.

Kadang-kadang aku merasa perlu untuk aku pergi lebih jauh untuk lari dari kehidupan sekarang agar mereka merasa bahagia tanpa aku ada bersama, merasa aman tanpa kehadiran ku, merasa lapang tanpa aku disisi.

Bukan niat aku nak sakitkan hati sesiapa. Bukan niat aku nak buat orang terasa. Mungkin apa yang aku pikirkan, apa yang aku buat dan apa yang aku lalui ini untuk mencari kebahagiaan diri dan ......


Sent via BlackBerry Smartphone

Senyummu adalah bahagiaku

A friend gave this poem to me. She said do give to the person u loved, that person will cherish u. I hope what she said is true.


Senyummu adalah bahagiaku
Ceriamu adalah dambaku
Gelisahmu adalah kebimbanganku
Air matamu adalah kesedihanku
Kau pelipur lara dukaku
Kau pengiring suka citaku
Bersama kita dalam hari-hari keberkahan
Ikatan ini berawal dari hati atas nama cinta
Jalinan ini bermula dari rasa atas nama sayang
Pertautan ini berasal dari angan atas nama rindu
Sungguh ini adalah cinta, sayang, dan rindu..
Malam ini bintang bersinar cinta, bulan tersenyum sayang, angin mendesir rindu
Wahai bintang, bulan dan angin
Sampaikanlah salam cinta, sayang, dan rinduku kepadanya
"Sungguh Aku Sangat mencintaimu kerana Allah"

Sent via BlackBerry Smartphone

Monday, July 26, 2010

Do not quit

Love this... Make me wonder...


When things go wrong,
as they sometimes will,

When the road your trudging
Seems all uphill,

When the funds are low
And the debts are High,

And you want to smile,
but you have to sigh,

When care is pressing you down a bit,
Rest if you must, but don't you quit.

Life is queer with it's twists an turns,
As everyone of us must sometimes learn,

And many a failure turns about,
When he might have won had he stuck it our,

Don't give up though the pace seems slow,
You may succeed with another blow.

Success is failure turned inside out,
The silver tint of the clouds of doubt,

And you can never tell how close you are,
It may be near when it seems so far,

So stick to the fight when you're hardest hit,
It's when things seem worst that you cannot quit.

Sent via BlackBerry Smartphone

Sebuah pengertian...

Ya..tidak dapat dinafikan, pemilihan sahabat amat penting kerana sahabat boleh mempengaruhi kita, boleh memusnahkan kita dan boleh juga membuatkan kita terkeliru dengan matlamat kehidupan sebenar. Justeru, pilihlah sahabat yang boleh membawa kita mencintai dan mendekatkan diri kepada sang pencipta.

Persahabatan yang terjalin sewajarnya dapat membantu menjadi pembakar semangat dalam mengejar cita-cita, pendorong kepada azam yang kita bina dan saling bertolongan dan bekerjasama sewaktu susah dan senang.

Sahabat sewajanya mampu menjadi cermin diri untuk menyedarkan kita daripada berterusan melakukan kesilapan dan kesalahan, menyedarkan kita erti ukhwah yang dihulurkan serta mengingatkan kita tujuan kita mengenalinya.

Harapan kita, saya dan anda agar kita tergolong dalam kalangan orang yang dinaungi dan dirahmati olehNYA.

Alhamdulillah..sebuah persahabatan yang dihulurkan dengan ikhlas, beramuankan kasih sayang dan ukhuwwah fillah amat saya hargai. Sahabat sekalian, jasamu dikenang, budimu disanjung, keluhuranmu berkekalan dalam ingatan dan tunjuk ajar serta nasihatmu, InsyaAllah tersemat di sanubariku.

Terima kasih sahabat...

Sent via BlackBerry Smartphone

Sunday, July 25, 2010

Doa dariku...

Maha Suci Allah swt. Dengan izinMu, ingin ku kongsi resah di hati ini. Ampunkan dosa ku. Bukan niat untuk mengadu, jauh sekali menyalahkan dugaan dari Mu. Aku redha Ya Allah, aku terima Ya Rahman, Ya Rahim.

Aku insan biasa, punya hati dan perasaan. Emosiku terganggu tapi ku kuatkan semangatku. Sedih akan kehilangan akan ku gagahi, tapi perasaan sayang dan rindu tak mungkin akan hilang. Demi kasih dan sayang, ku lawan kerinduan di jiwa, ku senyum dan tertawa bersama, ku nyanyikan lagu kegirangan bersama.

Kekadang, hati terguris dek kegagalan emosi, mata berkaca dek kepenatan jiwa, tangan dan kaki terluka dek kegairahan dunia. Siapa yang tahu? Siapa yang rasa. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Berdosa ke aku Ya Allah? Ampunkan dosa-dosa ku. Terimalah amal ibadat ku, terimalah taubat ku. Tetapkan aku di jalan mu Ya Allah, jalan yang lurus, jalan yang Kau redhai. Bangkitkan lah aku.

Aku cuma ingin di fahami, ingin disayangi, ingin dikasihi, ingin dikenali terutama oleh Mu, Ya Robbana. Keluhan dan kesah di jiwa, biarkan ia kekal di hati. Hilangkan ketidakpuasan hati, jauhkan dari perasaan benci, titipkan kasih sayang dalam semua kehidupan ku.

SubhanaAllah, Maha Suci Allah....


Saturday, July 24, 2010

Anak-anak...

Sebuah coretan dan renungan...

Bila tgk anak2 sy, dh besar dh mereka. 2 dh sekolah, 1 tadika, 1 dh pandai berkata2 n 1 otw. Bulan 10 ni jangkanya. Cepat sungguh. Rasa baru je dia org lahir. Serasa byk masa sy terlepas melihat mereka membesar.

Setiap hari, mereka dh makin kurang masa dgn sy. Siang hari mereka ke sekolah atau taska, mlm, mereka sibuk buat h/work atau tgk tv dan lepas tu tido.begitulah rutin harian. Hari minggu je lah kalau ada pun.

Pada sy, wkdays dh sibuk ngan keje. 8 smpi 5:30 dh kat opis. Kekadang smpai 9 10 mlm bila khidmat diperlukan. Smalam smpai kul 11. Balik dh penat atau balik anak2 dh tido. Bila masa nak lyn kerenah mereka. Bila masa nak tgk h/work mereka. Bila masa nak tgk tv ngan mereka. Bila masa nak bertanya khabar kehidupan mereka.

Wkends dh sibuk ngan rutin hari minggu. Kemas umah, beli brg dapur, basuh baju n kasut, nak masa utk diri sendiri. Masa utk suami / isteri, memasak dll. Tu belum kira kalau khidmat di tempat kerja diperlukan. Kekadang nak gak kua ngan kengkawan. Belum kira kalau ada sedara dtg umah, ada wedding, ada function kena attend etc etc.

Bila masa utk mereka? Bila masa nak penuhkan hak2 mereka sebagai anak2? Mana tanggungjawab kita sebagai ibubapa mendidik mereka?

Bila mereka tidak cemerlang dlm exam, kita kecewa, ada yg marah, ada yg salahkan cikgu dan sekolah etc etc. Tetapi kita x terpikir, adakah kita bersama mereka setiap hari? Mengulangkaji pelajaran mereka bersama? Melihat mereka membesar? Menegur salah dan silap mereka? Menjadi rakan mereka? Mereka mungkin x paham kehidupan kita, tetapi adakah kita cuba utk memahami mereka?

Bagi yg ada maid, mereka seperti melepaskan tanggungjawab mereka kepada maid. Dah la setiap hari paling lama mereka bersama kita pun max 1 - 2 jam. Cukup kah? Jadi, maid lah menjadi ibu mereka. Day in day out. Sehinggakan ada anak2 kwn2 sy yg pandai ckp indon. Meraung bila maid balik bercuti or for good. As if ibu mereka meninggalkan mereka. Maid lah tempat mereka melepaskan perasaan mereka. Suka duka mereka, pahit manis mereka. Sehinggakan ada anak2 kwn2 sy yg x kisah x borak ngan mak ayah tetapi x boleh hidup tanpa maid.

Sayu bila tgk anak2 sy dh kurang mesra ngan sy. Lebih rapat ngan ibunya. Cam disconnected. Tapi sy kena terima itu sebab dh itu yg berlaku. Kena beli jiwa mereka balik. Mereka ada perasaan. Mereka pun ada hak.....

To be continued....

Sent via BlackBerry Smartphone

Siapa kita?

Kita seumur hidup mengejar pangkat, mengejar sijil, mengejar nama, mengejar status, mengejar cinta, mengejar perhatian, mengejar material, mengejar pujian.

Semuanya untuk apa?

Kita selalu mengejar apa yang diinginkan tanpa memikirkan sebab dan akibat kerana menganggap sebagai cara untuk menemukan kebahagiaan. Padahal dengan mengejar yg tidak pasti itu akan membahagiakan diri?

Senang sesaat mungkin. Tapi bahagia? Belum tentu.

Rasa resah, gelisah, cemas, tidak betah, tidak bahagia, senang terpengaruh, akan datang silih berganti. Padahal apa yang ada sudah memadai. Keperluan sebenarnya sudah mencukupi. Keinginan selalunya meracuni pemikiran. Selalu beranggapan kita punyai kelemahan dan kekurangan.

Penderitaan ini selalu ada kerana menginginkan sesuatu. Keinginan yang tak pernah mencukupi. Keinginan berbeza dengan keperluanan.

Apakah kita tamak?

Sent via BlackBerry Smartphone

Friday, July 23, 2010

Sekadar renungan...

Kadang-kadang di sebalik tiap perlakuan terselit maksud yang mendalam. Begitulah rencah kehidupan masa kini. Yang berkuasa kan terus berkuasa yang lemah kan terus menjadi lemah. Jika kita tidak waspada dalam meneliti arus semasa kita akan mudah kecundang suatu detik nanti.

Sikap manusia tidak dapat kita telah. Pelbagai ragam pelbagai cita. Apa yang termampu hanyalah kita dapat merancang kerana tuhan jua yang akan menentukan segalanya. Kadang kala kita sudah melakukan yang terbaik namun apalah kudrat kita untuk menghalang sesuatu yang tidak kita ingini.

Namun jangan kita terlalu pantas menyalahkan takdir atau cuba mempertikaikan apa yang terjadi kerana pasti ada hikmah di sebalik sesuatu perkara. Ingatlah bahawa kemampuan kita amat terbatas, begitu jualah dengan akal kita untuk memikirkan segalanya.

Jika dahulu kita pernah hidup susah dilingkungi dengan masalah yang tak kunjung padam dan kini kita sedang hidup dalam suasana yang kita impikan, bersyukurlah kerana jika kita asyik terleka kelak nanti mungkin kita akan merana. Jika dahulu kita pernah hidup bahagia tetapi kini kita menanggung sengsara, jangan kita lekas merintih. Tabahlah menghadapi segalanya kerana mungkin di hadapan kita menanti impian kita.

Justeru jangan ada istilah kecewa dalam diri, betahlah menghadapi apa jua onak dan duri. Redhalah dengan kehendakNya kerana Dialah yang mengatur segalanya dan mungkin satu hari nanti kan terhidang apa yang dimahu. Tatkala itu kita kan rasa betapa gembiranya hati bercampur sayu mengenang kisah lalu. Itulah pengalaman.

Jika ada yang mahu pulang ke pangkal jalan janganlah kita cerca masa lampaunya sebaliknya sinarkanlah harapannya. Hala ini untuk keuntungan bersama jua kerna mungkin suatu hari nanti kita jua akan melakukan kesilapan, kita masih punya ruang untuk membaiki kesilapan.

Manusia boleh berubah dan sesiapa pun boleh berubah dan jangan terkejut andai seorang yang baik bertukar menjadi liar sedangkan yang jahat menjadi baik. Semuanya bergantung kepada kita sama ada dengan fikrah madiyyah kita atau pun mempraktikkan kemurnian akhlak.

Jiwa yg sensitif

Keadaan mengajar kita tentang kehidupan, mengajar kita untuk berdepan dgn semua org. Pabila kita setiap masa berkomunikasi, ada ketikanya membuatkan jiwa kita tersentuh. Jiwa kita satu bende yg cukup sensitif. Perlu diberi perhatian yang sewajarnya. Apabila sesekali terusik atau mengusik, ianya perlu dibelai dan dipujuk, insyallah akan sejuk juga akhirnya. Akan tetapi ada ketika ianya menjadi sebaliknya, menjadi dendam yg membara.

Jiwa akan tersentuh tidak kira dari siapa dan bagaimana. Selalunya jiwa akan senang terusik jikalau datangnya dari org yg dekat dgn kita; org kita syg, kwn rapat, saudara mara, kaum keluarga, suami atau isteri, anak2 etc etc. Cuma terpulang lah bagaimana ianya terusik. Adakah ianya mudah atau sukar untuk diubati. Selalunya jiwa akan senang sembuh jikalau org yg mengusik itu yg memujuk atau membelai.

Ada yg menasihati ku “Jgn biarkan jiwa yg terusik tu terlalu lama kerana ianya akan membawa kepada kekerasan jiwa. Ubatlah dan maafkanlah”

Sering sy terpikir dan berharap supaya ianya tidak membawa sy kepada dendam yg berkesudahan, menjadi kejam, sukar memaafkan dan member peluang etc etc.

Kehidupan…

Wonder

Kekadang life makes me wonder. When we are under great pressure, true life will surface.

Make us acknowledge our capabilities. Our strong and weak point. What we can do and can't do.

You need to accept your treshold limit. When you try to stretch, things will go haywire.

That's what happening to me....

Crappy life

Sent via BlackBerry Smartphone

Thursday, July 22, 2010

My feel

I feel crap of what going on in my life.

I thot I'm thru but I don't.

I hate it.

All of it.

Hmmm............


Sent via BlackBerry Smartphone

Blank & Sunyi

Terasa sunyi harini. Bekerja dgn jiwa yg kosong. Mcm robot. Tanpa perasaan. Just do. Pepagi coo dh buat lawak tanya budget utk internal Baan. Mana ada prepare. Last2 plug from the air. Google la apa lg. Main tangkap muat. Nak there n then utk BOD paper. Gila nye keje.siap gak akhirnya. Submit table and senyap. Betul la kot. Tah lah.

Td siap gak jd utk IT mgr. Smalam IT tech. Copy paste and edit from various sources. Klu dulu ada yg proof read. Xpelah. Dia bz kot. Senyap je 2 hari nih. Esok isi requisition form then submit lah. Tgk lah apa komen.

Lain2 buat rutin job. Mood xde. Xde creative thinking arini. Mana pegi semangat keje. Cam vanish...

Xpe lah. Maybe minda penat. Syahdu keje lagu nih....

Blogging time jem dpt gak ilang boring...

Dh abis idea...

Sent via BlackBerry Smartphone

Wednesday, July 21, 2010

Today's life

Life is not that great today. Working like a dog. Entertain the stupidity of the stupid user. Just because reverse key-in for the ip address, it took me 15mins to solve the unnecessary stupidity and listening to blabbering saying she doesn't know what the hell is ip address. Well, what can I say. I work in service department.

Try to catch up and complete as many as possible the to do list but the tasks keep coming. Damn. So tired and exhausted. I filled the requisition for technician and manager hahaha. History has repeated again. Last time I filled for HR manager post. Karut karut.

Working with no direction and guidance makes me feel like crap. I have been like this for 3 years. Yes, I can survive but now its getting tougher and tougher or I'm getting weaker and weaker? Am I limping now? Am I tired? Am I out of my midas touched? Feel like being pressured from all sides. Feel choked.

Am I still unsettled with myself? I am loosing my touch. Will power is weakning. I am tired. Yes I am.

I loosing everything. Seems drifting away. Unable to grasp. Feel helpless. Wish my angel is here. Talking, exchanging, creating, reconcilling, etc etc etc.

Help....

Sent via BlackBerry Smartphone

Tuesday, July 20, 2010

cerita hari ini...

camne nak mula coretan kali ni.

pagi ni dah PM meracau bertanya pasal wireless. pastu dia marah bila saya wat dek. saya kata kalau xleh connect tu ada problem lah. dia hangup. biarlah. x rugi apa2 (refer to post : sial).

bila kat ofis, kwn ckp pasal post hepi birthday yg mengkagumkan siap ada dear + muahs. sy wat lawak dengan post "to all my friend "please be informed that one of our friends is off limit as of yesterday". please ensure ur protocol when communicate to the related party. hahahaha". bila check nama terus kena terminate jd kwn. nak tergelak ada. sedih pun ada. memikirkan bertapa ceteknya pemikiran beliau. biarlah. tu kehendaknya. serasa saya, tiada rugi apa2 bagi pihak saya. cuma kesian kepada temannya yg kena melayani kerenahnya. entahlah. saya pun x tau apa dimindanya. ym x bersambut. If she read this, i'm sorry kalau perbuatan saya annoyed to her. I hope she knows my intention.

now diskas pasal Baan 5C ngan coo. tah lah. tn hj ada sini. repair pc wife dia hehe. berat sy rasa. total plan for hymm xde lagi. dah project leader (PL) taici ke saya, so saya kena la buat. bila la nak buat. dah la x gi briefing. buat je lah. betul ke x tu cerita lain. cite pasal manpower pun x abis. PL kata yg ada sekarang x sesuai utk lead IT. biarlah. kalau nak diikutkan 3 tahun dok sini xde pun antar ngaji. xpe lah. tu hak dia. x sesuai dok sini, kita berangkat. harap tuhan makbulkan lah.

things to do dah berlambak. abis satu datang 3 4. bila nak abis tah. xpe... buat pelan2... sape nak take over kan hehe.... layan je lah bak kata tn hj.

now i wish i dapat manja2 and baring kat riba. just nak rasa someone pegang kepala and says "its ok. i know it's hard. do it slowly. i'll be by ur side". lately rasa helpless sgt. letih. penat. nak someone yg bule ajak berborak secara ilmiah. bertukar pendapat. sume mende just masuk je. xde kua. berkumpul didalam diri. maybe tu yg rasa nak demam kot. *sigh*

selagi ada kat sini, terima je lah. apa nak dikatakan....

Sial

Pepagi dh suwey. PM dh call 6:55 am tanya wireless ada prob x. Pastu bule suruh smpi b4 7:30 am. Gila apa. Ingat iswara bule terbang ke apa. Aku nak hantar anak aku skolah lagi. Smalam masa balik 8:45 pm ok je system.

Last2 lepas dia bebel, aku kata "manalah I tau. Smalam ok. Ada prob la tuh". Dia hangup.

Sial tul lah....

Bengong punya manusia....

Pepagi dh wat dosa....

Argh!!!!!

Sent via BlackBerry Smartphone

Monday, July 19, 2010

Ol' Song

One of my favorite songs from Boys II Men. Many more great songs from them but this song really make me limp hehe...

http://www.youtube.com/watch?v=jSUSFow70no


Boys II Men - On Bended Knee

Darlin’ I can’t explain
Where did we lose our way
Girl it’s drivin’ me insane
And I know I just need one more chance
To prove my love to you
If you come back to me
I’ll gurantee
That I’ll never let you go

Chorus:
Can we go back to the days when our love was strong
Can you tell me how a perfect love goes wrong
Can somebody tell me how to get things back
They way they use to be
Oh God give me a reason
I’m down on bended knee
I’ll never walk again until you come back to me
I’m down on bended knee

So many nights I dream of you
Holding my pillow tight
I know that I don’t need to be alone
I open up my eyes
To face reality
Every moment without you
It seems like eternity
I’m begging you, begging you come back to me

Chorus
Mike’s monolauge:
Baby, I’m sorry
Please forgive me for all the wrong I’ve done
Please come back home girl
I know you put all your trust in me
I’m sorry I let you down
Please forgive me

Gonna swallow my pride
Say I’m sorry
Stop pointing fingers the blame is on me
I want a new life
And I want it with you
If you feel the same
Don’t ever let it go
You gotta believe in the spirt of love
It can heal all things
We won’t hurt anymore
No I don’t believe our love’s terminal
I’m down on my knees begging you please
Come home

auf Ihrem besonderen Tag

Wieder ein Jahr älter
Und was kann ich sagen,
Andere als ich dich liebe
Auf Ihren besonderen Tag

Jahre sind vergangen
Ab wann wir uns kennen lernten
Diese wurden mal
Ich werde nie vergessen

Immer daran denken,
Daß ich denke an dich
Nicht nur an Ihrem Geburtstag
Aber auch jeder andere Tag

Also schrieb ich Dir dieses Gedicht
Und schenke dir mein Herz
Um zu zeigen, dass Sie die Welt bedeuten
Für mich ist jeder Teil

Hepi Besday...

Selamat hari jadi yg ke 42. Semoga tahun ini bermula sinar baru dlm hidup awk. Sy doakan moga awk dan keluarga dirahmati, dilindungi dan dikasihiNya.

Maaf sy x dpt bersama awk kali ni. Sy harap awk bergembira dan ceria selalu. Insyallah klu ada rezeki kita utk berjumpa. The treat is on me.

Salam dari sy.
Sent via BlackBerry Smartphone

Sunday, July 18, 2010

Keresahan...

Sebuah puisi...

Kemesraan itu bagaikan terjalin sudah
kerinduan tu jua bagaikan bertaut sudah
resah jiwa melara menanggun sebak didada
ada kala resah itu mendamaikan
ada kala resah itu lagi meresahkan
lalu aku bagai perindu malam rindu pada segalanya..
rasanya tiada kata-kata seindah bicara
dan tiada rupa secantik bahasa..
lalu ku hadirkan jua disini kerana aku tahu rindu
kemesraan, dan keringan itu tetap milik kita.

Sent via BlackBerry Smartphone

Saturday, July 17, 2010

Sekadar renungan

Saya yakin banyak yang mengalami situasi ini. Patah hati. Perkara yang sering dilakukan sebagai pengubat adalah melupakan mantan kekasih kita. Tetapi pada saya ianya sesuatu yang amat sukar.

Kekadang ia datang tanpa salam. Menjadikan kita sangat penasaran. Membuatkan seluruh sistem badan bagai terhenti. Menjadikan kita kacau bilau. Minda dan hati tidak dapat merasionalisasi. Membuatkan kita terpaksa melakukan sesuatu yang drastik untuk melupakan senario itu.

Kenapa ia masih datang mengetuk pintu hati?

Saya tiada jawapan untuk itu. Saya pun kekadang sama saja. Hahaha.

Setiap saya berusaha melupakannya, maka semakin itu pula saya semakin ingat dia, ingat senyumnya, ingat renungan matanya, dan ingat bicaranya. Kekadang saya juga mengharapkan ada keajaiban untuk saya melupakannya.

Tetapi kenapa hati masih tidak dapat menerima takdir ini?

Kenapa diri masih merindui dan mengingati orang itu?

Kenapa susah untuk melupakannya?

...arrgghhhh!!..

PERGILAH WAHAI KENANGAN!!!!!

AKU MAHU KETENANGAN!!!!

Sent via BlackBerry Smartphone

When mind jammed!


Why do I feel so alone inside while I have everyone to back me up…

Do they really care…

Do they really love me…

Did I do something wrong to feel like this…

Is everything true...

Am I that naïve?

Friday, July 16, 2010

Terkenang kisah lalu

Tengah syok tgk katun Ultraman Cosmos, sy dpt sms yg intipati bercerita tentang kisah lalu. Tetiba satu perasaan dtg dlm diri. Tentang hati dan perasaan. Satu kisah dan cerita.....

Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pulak tempat hati pernah terpaut. Mengingati kekasih lama bukan suatu perkara yg tidak normal. Jangan sesekali cuba melupakan kekasih lama, semakin kita cuba melupakan, semakin kita akan teringat. Biar sahaja ingatan itu berlegar dlm kepala kita.

Jadikan ia sebagai satu lipatan sejarah kisah cinta kita yang lalu. Menjadi panduan utk kita menjadi insan yg lebih baik sebelum perpisahan berlaku. Tiada siapa inginkan perpisahan, tetapi kita kena akur dgn ketentuan Ilahi. Pasti ada hikmah disebalik perpisahan yang menguris hati.

Sama ada kita yg memutuskan atau kita yg diputuskan, pasti ingatan terhadap bekas kekasih lama pasti akan timbul sekali sekala. Perasan sedih atau kekesalan yang timbul biarkan ianya berlalu.


Teringat kata-kata ini,

Hancur hatiku mengenang dikau
Menjadi keping-keping,
Setelah kau pergi,
Tinggalkan kasih sayang, yang pernah singgah antara kita
Masihkah ada, sayang itu

Still I have, in my eyes
Still I have forever

Still love her, in my mind
Still love her forever

Sent via BlackBerry Smartphone

Baik Baik Sayang

My friend want me to listen to this song. She said that it's good if this song dedicated to the love ones. Sape nak dedicate eh? Just post to the blog je lah. Hope sape yg baca tu kira dedicated ke dia lah :)


Baik Baik Sayang - Wali Band

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

Reff:
Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku di siang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

Back to Reff

Facebook

Facebook. Satu nama yang tidak asing lagi sekarang. Dimana-mana orang bercerita. Yang kecil, yang besar, yang muda, yang tua semua bercerita tentangnya. Seiring dengan perkembangan teknologi, dengan adanya blackberry, iphone, broadband, membuatkan facebook is within reached.

Saya pun ada. Saya akui, sekali saya log in dalam Facebook, saya akan cuba sebanyak mungkin untuk pergi ke page kawan-kawan saya di dalamnya at least walaupun lama tak bertemu, dapatlah 'update' perkembangan mereka, jadi takdelah macam ketinggalan bas je sampai TAK TAHU yang si polan tu dah beranak, si polan tu dah kerja tempat baru dan sebagainya.

Sepanjang berFacebook ini, ada perkara yang saya suka dan sedih sebenarnya. Yang membuatkan saya gembira bila dapat tahu kawan-kawan yang dah berjaya dalam karier atau kehidupan mereka. Kalau dulu kat sekolah dialah yang paling bengap ya amat, sekarang ni rupa-rupanya dah pun jadi tokoh korporat berjaya.

Tak kurang juga kat sekolah dulu dialah awek paling 'selebet', sekarang ni dah macam Rozita Che Wan, Maya Karin, Wardina. Geram tengok hahaha.

Yang membuatkan saya sedih bila dalam Facebook jugalah saya dapat tahu yang rakan ni rupanya dah bercerai, rakan ni sakit dan ada rakan ni rupanya dah meninggal dunia. Tu belum lagi cerita-cerita yang tak sedap didengar.

Kekadang rasa biar takde Facebook pun takpe, tak sanggup rasanya bila benda-benda sampai di telinga tetapi itulah yang dikatakan teknologi, tak bolehlah ketinggalan sangat kan.

Entah apa pula yang akan muncul di masa akan datang, cuma kekadang teringin sangat nak hidup tanpa handphone, Facebook dan emel, entah apa rasanya kan.

Sent via BlackBerry Smartphone

Thursday, July 15, 2010

How to be a good friend

I feel like wanna write something more motivational. Thinking of why some of us can be a very good friend than the others. Perhaps some of us really put an effort of keeping friendship from falling apart.

After did some surfing, copying, compiling, editing and proof reading it, here are some tips or steps on how to be a good friend hehe.....

Step 1
Be there for them when they need you, not when you need something from them. Good friends don't call up people only to request a favor. While knowing people that can help you out is important, it's equally important not to abuse the relationship. Focus on what your friend is going through at the moment. Are they happy? A little lonely? Maybe they need to talk about their kid going away to college or the fact that they are worried about their in-laws. Whatever the situation, put yourself second and listen to what's being said directly and implied in their conversations.

Step 2
Don't wait for friends to call you. Make an effort to keep in touch with people. Everyone is busy, but if you want to maintain good friendships you should be proactive about communications. It doesn't mean you have to sit on the phone for two hours a day, but it does mean you send an email, a card, or give them a quick call to let them know you're thinking about them.

Step 3
Respond to them in a timely manner. There's nothing more frustrating than sending a friend an email or note, and having them ignore it because they are "too busy." Everyone is busy. If someone is your friend, you make the effort to be kind to them. Responding to their questions and requests is one way you can do that.

Step 4
Don't be part of the gossip train. Bad mouthing people you call friends is one of the worst things you can do. Don't be catty or talk about them behind their backs. Don't hang out with someone just so you can go back to someone else and talk about your friend. Decide if you are someone's friend, or not, and act accordingly.

Step 5
Be happy for them. It may sound ridiculous, but some folks just can't be happy at their friend's successes. Don't be someone that's only in for complaining about life. When your friend hits it big - celebrate with them. When they're interviewing for a new job - pull for them. When they want to find love - be gracious and supportive when they find it. There is nothing better in the world than having people that support and care about you.

I think it might works haha...

Happy reading...

Wednesday, July 14, 2010

Mode menunggu...

Semalam dah abis sesi soal jawab, sesi diskusi, sesi penerangan struktur syarikat. So now I'm in the waiting mode. They said the answer will be in this week. GOD, please answer my wish. Hopefully, berita yg menggembirakan. Kalu x pun atleast sy dah mencuba sebaik mungkin. As far as I rasa, mcm ada peluang. But who knows kan, it can be ugly result haha.

So..... tunggu je lah...

Also, today I rasa gembira sbb td kua jap amik ubat and makan roti sardin bawang ngan teh tarik ngan kengkawan. Lapar. X tahan. Till now kenyang lagi. Ngantuk pun ada. Dok tahan biji mata je nih hehe :D

And also, i received hepi news. My friend told me that dia enjoy sgt dapat buat mende yg lama dh x buat. Dia kata been ages. I kata la kat dia, bagus la tuh. Hope ur hepiness continues. Jgn la plak ptg ni tetiba hujan ke mendung ke petir ke hehehe. Apa pun tahniah kerana menceriakan hari sy.

Apa pun, I wish my wish been granted by Yang Maha Esa for me and my friend ....

Pekung didada....

Semalam sy meluahkan apa yg tersimpan kemas dihati selama ini setelah diasak dgn perkataan

"Awk x syg sy", "apa awk ckp and pikir x menunjukkan awk syg sy", "awk masih x maafkan sy"

Sy memula terdiam. Smpi gitu dia pikir dgn apa sy tuturkan. Salah ckpkah sy? Selepas seketika, selepas nafas teratur, sy meluahkan apa yg terbuku dihati. Tanpa ada koma, nokhtah, baris, dengung atau idgham, sy tulis apa perasaan sy terhadapnya selama ini, mcm mana sy survive, mcm mana sy pujuk hati sy, mcm mana sy berlakon dpn kengkawan etc etc.

Sy rasa sy buat dia sedih. Sy tau tu. Sy pun sedih masa tu. Sy pun x nak dia sedih. Sy ckp tu. Tp, tu yg berlaku. Kena plak Natalie Cole nyanyi "miss u like crazy". Syahdu tul. Sy minta maaf dgnnya.

Dia pun bercerita. Sy nasiat dia setakat mana mampu. "Every action has an equal or opposite reactiom" Newton kata. Kami saling memahami. Apa yg berlaku adalah suratan. Things happen for a reason. Maybe for us to grow. Maybe for us to ask our heart what do we want actually. Maybe for us to evaluate ourself. Maybe for us to evaluate our decision. Etc etc.

Apapun, I will assist her. She is my BFF.

Sent via BlackBerry Smartphone

Tuesday, July 13, 2010

Miss you ...

Natalie Cole Miss You Like Crazy Lyrics

Songwriters: Goffin, Gerry;Glass, Preston;Masser, Michael

Even thought it's been so long
my love for you keeps going strong
i remember the things that we used to do
a kiss in the rain till the sun shines through
i tried to deny it, but im still in love with you

i miss you like crazy, i miss you like crazy
ever since you went away, every hour of everyday
i miss you like crazy, i miss you like crazy
no matter what i say or do
there's just no getting over you

i can see the love shinning in your eyes
and it comes in such a sweet surprise
if seeing is believing, it's worth the wait
so hold on and tell me it's not too late
we're so good together
we're starting forever now.

and i miss you like crazy, i miss you like crazy
ever since you went away, every hour of everyday
i miss you like crazy, i miss you baby
a love like ours will never end
just touch me and we're there again

just one night
and we'll have the magic feeling like we used to do
hold on tight
and whatever comes our way we're gonna make it through

if seeing is believing, it's worth the wait
so hold on and tell me it's not too late
we're so good together
we're starting forever now.

and i miss you like crazy, i miss you like crazy
no matter what i say or do
there's just no getting over you

and i miss you, baby
i miss you baby
all the tender love you gave me
when a feeling gets this strong
i know the real thing will come along
and i miss you....

i miss you like crazy baby
only your sweet love can make me

i miss you like crazy
a love like ours will never end
just touch me and we're there again
i miss you like crazy
i miss you like crazy

Sent via BlackBerry Smartphone

nape kita nipu?

Tajuk napa garang hehehe. it ticks me when watching world cup final. Started with I forgot that I had promised my friend utk tgk bola sesama. Utk enjoy the moments together. Akhirnya apa lg, tipulah. Sbb nak cover my forgetfull and nak kasi jawapan yg boleh diterima akal. X nak kwn terasa. Tp damage dh berlaku. Nak recover kena menipu lagi lah.

Tgk game mlm tu. So many actors. Robben satu hal. Yg lain pun sama. Tipu jatuh, tipu sakit, or berlakon just semata-mata nak ctrl game. Nak bola be with them. Ref apa lg prittt sana pritt sini nak save the game. Akhirnya, cards flying all over the place, yellow, red, smpi tgk game jd nyampah. Is that necessary or necessity? Or both to achieve the goal? Tp Paul gak betul. So, Spain jd champ. Holland ne 2nd for the 3rd time.

Smalam teman kwn gi interview. Bila terpikir balik, dh berpuluh tempat gi interview sume I act. Nipu sana sini utk get what I want. Dpt mmg dpt. Tu dh 4 - 5 tempat keje dh pegi and ada yg dapat tapi x pegi. Terpikir lah is that what I want? Halal ke rezeki I? Mana kejujuran? Sooner or later, people will discover samaada kita leh wat keje ke x. Time tu malu ada, segan ada, kalu kita x perform. Arini I ada interview. Am I nak act or just tell the truth?

Pasal keje pun, acting is a daily life. Nipu sana nipu sini utk selamatkan diri. Kekadang utk bangga diri. Kekadang utk majukan diri. Sampai ada yg sanggup pijak org lain just utk diri. Seronok ke begitu? Ego pun ada play part. Berlagak. But, perlu ke? Apa yg nak dicari? Bonus? Increment? Recognition? Dunia ke akhirat yg kita kejar?

Dlm perhubungan pun, acting dh jd sebati. Maybe nak jaga hati dan perasaan pasangan. Maybe nak nampak kita perfect. Maybe nak cover our track. Byk sbb dan alasan. Perlu ke utk itu? Mana realitinya? Smpi bila la pasangan kita x kenal siapa kita. Buruk baik kita utk terima kita seadanya. Utk pasangan kita menilai berbaloi ke x nak be with us. Sadiskan?

Byk scenario lg yg membuatkan kita sentiasa acting. Ngan anak, ngan public, ngan boss, ngan makcik nasi lemak, ngan penjual etc etc etc...

Berbaloi ke?

Sampai bila? Itu ke yg kita nak? Org klate belah Rantau Panjang said the end doesn’t justify the means. Cam cite Robin Hood. Curi dari yg kaya dan kasi kat yg miskin. Sy pun ada buat gitu. Act from 1 scenario to another. Lama2 dah x kenal diri. Hidup ngan nipu je. Dh jd norm. dh jd cara hidup. Kena act utk dptkan sesuatu. Seronok ke idup gitu?

Ngan org senang nak act. Ngan diri sendiri? Ngan tuhan? Tu yg I rasa now. Xde sincerity dlm hidup. Sume ada kepentingan. Sume ada meaning. Teringat masa kecik2 dulu. Berkawan so real. Accepting kelemahan dan kekurangan tanpa ada maksud tersurat dan tersirat. Now dlm sume segi, acting tu kena ada.

Tp smpi bila?

Monday, July 12, 2010

Mungkir ....

Tgh syok2 layan shakira pakai seksi nyanyi lagu waka waka masa majlis penutup, sy terima sms dari kwn.

Kawan : "mana mu? Kata nak tgk bola skali? Jadi ke?"

Sy terkedu. Alamak! Aku ada janji ke? Camne nih? Hadui!!!!

Saya : "sori la bro, xdpt join la. Esok kawe ada mende urgent kena buat. Lain kali kawe join"

Hadui. Menipu la jwbnya. Mmg ada mende kena buat esok. Bukan baru tau. Mende leh arrange. Tp nak kasi jwpan yg logik.

Kawan : "yealah. Ni 4 tahun sekali la weiiii. Final nihhh. Kekawan nak jumpa pun susah. Malas dh aku nak ajak"

Aisey. Hati kwn dh dilukai. Kena hadap dia la lepas nih. Masak2. Dh la kwn rapat. Lama gak la x jumpa. Harap dia bule terima.

Nape sy leh lupa janji? Adakah sy mungkir janji? Nape bule berlaku? Damnnnn.

Klu mende gini sy leh lupa. Leh mungkir. Mende lain sure ada. Yg lagi penting. Yg lagi melibatkan hati dan perasaan. Yg lagi melibatkan hidup dan mati. Yg lagi melibatkan perjanjian. Tu belum kira janji sy ngan yg ESA.

Syahdu bila dipikirkan. Mula la malas nak pikir. Tu pada sy dh bersalah sesama manusia. Salah ngan tuhan? Tu camne nak kira tuh?

Hmmm...... bila gini, terasa kerdil diri ni. Byk salah dan dosa.

Argh!!!!!!

Sent via BlackBerry Smartphone

Sunday, July 11, 2010

Aku x punya apa...

Sebuah nukilan...

Apa saja dalam hidup ini. Kekosongan sering merengkuh kehidupan ini. Bukan aku menyesal. Tidak sedikit pun hati ini mengeluh apabila aku ditinggalkan sesiapa saja.

Aku memang telah terbiasa keseorangan. Mungkin aku akan keseorangan dimasa mendatang. Malah aku rasa manusia yang biasa dengan kesunyian dan keseorangan ini punya kekuatan untuk meneruskan kehidupan yang bermakna!

Bersama teman-teman kita bahagia sebentar. Namun itu semua itu bersifat sementara. Ada saatnya kita terasa sayu. Sunyi dan terasa kehilangan!

Kenapa jiwa kita begini? Apakah kita kehilangan sesuatu? Terkadang kita menangis sendirian. Tidak tahu apa yang kita tangiskan. Semua jauh dari kita. Yang dulunya amat dekat! Kita rasa terpisah. Kita rasa kita terhukum!

Ada antara kita punya teman istimewa yang kita berjanji bersamanya disuatu hari nanti. Namun apakah itu pencarian hakiki kita dan dapat mengisi jiwa kosong kita tika ini? Mungkin dia juga akan meninggalkan kita pabila mendapat yang terbaik selain kita. Tiada jaminan semua itu. Apakah teman itu akan dapat memberi apa yang kita kehendaki dalam hidup ini? Kasih sayang yang punya aura romantik yang kita citakan? Bolehkah kita yakin dengan semua itu?

Perjalanan kehidupan manusia ini yang begitu menarik bagiku, sentiasa mengajakku untuk merenungi lama dan menyadarkan ku kembali untuk menghayati hakikat perjalanan hidup ini.

Terkadang ada kebahagiaan dalam kekosongan ini. Dalam kesunyian ini. Biarpun adakalanya kita memerlukan seseorang disamping agar bertanya tentang kita. Agar dapat berbagi kasih dengan kita.

Namun …

Orang yang biasa dengan kesunyian dapat menilainya. Peristiwa-peristiwa hidup yang yang kulalui mengajakku pada kesimpulan betapa ini adalah perjalanan misteri terkadang menghempasku ketitik sepi dan aku seolah menghabiskan semangatku walau suatu saat aku tergilakan untuk menjalani kehidupan dunia ini sebaiknya bersama seseorang yang telah memberiku cahaya kemudian hilang …..

Begitulah akhirnya manusia meninggalkan kita satu persatu dalam hidup ini.

Mungkin hari ini kita meninggalkan orang lain. Orang yang pernah mengharap dan menyayangi kita tapi esok pastinya akan berlaku sebaliknya.

Semua akan meninggalkan kita. Satu persatu kesedihan merenggut kita. Kita akan kehilangan segala galanya.

Kita hidup diruangan hampa.

Sent via BlackBerry Smartphone

Living on a Prayer

One of my favorite song...


Bon Jovi - Living on a Prayer

Once upon a time
Not so long ago
Tommy used to work on the docks
Union's been on strike
He's down on his luck...it's tough, so tough

Gina works the diner all day
Working for her man, she brings home her pay
For love - for love

She says: We've got to hold on to what we've got
'Cause it doesn't make a difference
If we make it or not
We've got each other and that's a lot
For love - we'll give it a shot

We're half way there
Livin' on a prayer
Take my hand and we'll make it - I swear
Livin' on a prayer

Tommy got his six string in hock
Now he's holding in what he used
To make it talk - so tough, it's tough

Gina dreams of running away
When she cries in the night
Tommy whispers: Baby it's okay, someday
We've got to hold on to what we've got
'Cause it doesn't make a difference
If we make it or not
We've got each other and that's a lot
For love - we'll give it a shot

We're half way there
Livin' on a prayer
Take my hand and we'll make it - I swear
Livin' on a prayer
We've got to hold on ready or not
You live for the fight when it's all that you've got
We're half way there
Livin' on a prayer
Take my hand and we'll make it - I swear
Livin' on a prayer

Sent via BlackBerry Smartphone

Saturday, July 10, 2010

Demi masa...

DEMI masa, sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh dan mereka menyeru kepada kebenaran dan mereka menyeru dengan kesabaran). (al-Asr: 1-3)

Tah kenapa teringat ayat ini. Mungkin sbb maal hijrah kot. Mungkin sbb ada masa utk berpikir kot. Mungkin sbb teringat masa lampau kot. Mungkin sbb ada hajat x kesampaian kot. Byk betul kemungkinan...

Apa pun, kehidupan kita membuatkan kekadang kita alpa dgn apa yg 'perlu' kita kejar sebenarnya. Tun pun kata 'melayu mudah lupa'. Lupa atau x berapa ingat tu dh jd perkara biasa now. Sy pun ada sikap tu. Anak2 selalu kena ayat ini.. 'Abah lupa lah'.

Saya harap kehidupan saya menuju kearah pelangi lepas hujan. Ceria, bersinar, menjanjikan harapan....

Sent via BlackBerry Smartphone

Opis...

Pagi ni datang opis lepas wat keje umah. Rasa lama dah x format notebook. Now guna Windows 7. Best. Interface macam vista, laju cam windows xp. Not bad la. Saya rasa the best windows la. Tapi yg problemnya notebook ni driver dia untuk vista je. Puas mencari. Ada 2 driver x jumpe. Xpe lah. Nanti-nanti ada la tuh.



Best gak dok kat opis sorang-sorang. Hari ni ada training HO-REN-SO. Ramailah yg ada td. CEO, COO but PM haha...



I had a gud time. Maybe sebab dah set my mind kot. After all, if i'm leaving, i'm not alone. My friend will be with me. Working with me. At least, i still got someone to delegate the tasks given hehehe...



I rasa now my mind getting clearer kot. I dah bule distinguish why i do this why i do that. Even i can arguing and reasoning of my action taken. Maybe tuhan bagi jalan kot. Dia mungkin kata; kau nak aku kasi, tapi bila aku dah kasi jalan tu, jgn x amik plak, nnti aku amik balik, padan muko.

As far as i know now, my action is more direct. Tu yang i perasan. I more voicing out of my opinion. Kalu nak dgr, dgr lah. Kalu x, x memaksa. Cuma bila ada amarah didalam diri, semua keluar. Walaupun ada fakta, ada nas, ada intipati, tetapi bentuk yg disampaikan tidak sempurna. Menyebabkan pihak yang menerima akan terasa hati. Itu i rasa perlu diperbaiki lagi.

After all, hidup kita adalah satu perjuangan. Perjuangan menuju jalan yang hakiki. Membetulkan sejarah-sejarah lampau supaya masa hadapan akan jadi lebih sempurna. Manusia tidak sempurna. Saya tidak sempurna. Penuh dengan kesalahan. Kesalahan itu perlu saya perbaiki.

Saya berharap sangat jikalau perubahan fizikal yang saya akan buat nanti (jikalau diperkenankan olehNya) menjadi satu perubahan atau titik tolak dalam hidup saya. Berubah untuk saya dan org lain.

Lapo la plak hehe... Nak install driver printer dan blackberry desktop manager dulu dan balik makan :D

sorry


i feel really shitty. i do things that beyond forgivable. mmg saya marah, frust, nyampah sume ada semalam. x penah i've been this rude in my life.

hmmm....

i'm sorry...

Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Friday, July 9, 2010

Cloud 9... Part 2

Kegembiraan bersambung. Berjaya mengajak rakan mengikuti bersama. Tetapi mendapati ada yg tersentuh jiwa sbb menghubungi temannya menceritakan kegembiraan.

Mungkin mengganggu kententeraman berdating. "Ada aku kisah... Kui kui kui" kat fb. Tu ayat dengki ke apa? Ke ayat tergugat? Hahaha cam org bodoh je bunyinya.

Me hepi. Kesian kawan saya kerana melayan org bodo. Apa bule buat. Tu yg dicari. Cuma sy harap dia sedar. Sampai bila dia nak layan kerenah org x berapa cerdik. Sorang kawan ada ckp "kalau hati dah suka sume ok" and "cinta itu indah". Betul la kot....

Td mtg Baan system. Baru intro mtg dh gaduh pasal manpower. Tu baru proposal yg tah berlaku tah idak. Yg diperlukan adalah percambahan minda tp yg dpt gaduh. Bodoh. Tu lah bila x paham. Apa pun PM.

Now semangat nak berangkat meningkat...

Sent via BlackBerry Smartphone

I'm in cloud 9

I jd manusia paling hepi bermula few days ago. Its started when my distant close friend communicate with me like we used to be. I rasa cukup gembira. Lama dh x rasa gitu. Our communication was so open, full of ideas, freely n flowing. X kisah over I'm or phone. Rasa connected again.

She recapped of what's going on with her life. Her ups and downs. Her acknowledment on issues she facing now. Her life going to be after this. Kita org borak like never ending. I'm so hepi. Still upto today, I'm smilling like kerang busuk hehe.

4 me, I pun dpt gd news. Smalam gi chit chat. Yes, I got an offer. Dia suruh pikir nak accept ke x. Thou I dpt 500 less dari apa saya nak tp so can't refuse the offer.

Napa?

Sbb bila tgk company total melayu (1 cina wat marketing), company profile, future growth, mentality of owner, cara keje yg multinational, tu mende yg sy dok cari. Company melayu yg mentality multinational, so energetic and I can see, I can grow with them. Tp kena be calculated gak the risk. I ckp nak bawa kwn to work with me pun dia kata open for any possibilities. Padahal sy x keje lg kat situ.

I also tgh restructure my financial. Hopefully I can achieve apa yg I nak in few mths down the line. Nak financially better. I wish if I start new at new place, sume akan start semula. Like reborn gitu. Jln tu dh nmpk. Plan dh ada. Kick off dh buat. Tunggu je lah. Harap Allah tunjukkan jln.

Cuma, I wish I ada teman yg memahami utk share apa yg I plan, I execute, my worry point, my hepiness, etc like I used to have. Dari situ sy dpt kembangkan or find probable solution or just whinning. Tp life goes on. Kena terima the fact......

Harap Allah perkenankan permintaan hambamu ini.

Amin......

Sent via BlackBerry Smartphone

Thursday, July 8, 2010

Ingin dihargai.....

Memang tidak dinafikan, setiap insan ingin dihargai. Inilah fitrah manusia yang kadang-kadang menjadikan kita lupa diri lalu menjadikan pujian, sanjungan, tepukan dan penghargaan sebagai matlamat kehidupan. Kita merasa hebat dengan pujian dan sanjungan dan merasa kerdil dengan penghinaan. Kita tunduk kepada kekejian hanya kerana ingin diri dipuji dan dipandang hebat

Ya, memang kita ingin dihargai kerana disebaliknya itu ialah kasih sayang, perhatian dan belas ehsan. Anak-anak ingin dihargai agar ibu ayahnya bertambah kasih kepadanya. Isteri ingin pengorbanannya dihargai agar kasih suami tidak tertumpah pada yang lain. Begitu juga suami, ingin dihargai agar kesetiaannya tidak diragui.

Namun saya juga merasakan ada yang lain yang seharusnya kita cari. Sesuatu yang akan menghidupkan jiwa, membimbing hati dan mendidik nafsu. Sesuatu yang akan meringankan jiwa ketika mendaki kehidupan yang curam dan menekan, yang menghilang kerisauan ketika hati terasa tinggi dan terancam dengan jurang kemiskinan dan jiwa menjadi tenang dan penuh kesyukuran ketika kemewahan mewarnai kehidupan.

Carilah keredhaan Allah, kerana bersamanya adalah ketinggian dan kemuliaan hakiki. Manusia tidak lagi hanya memuji kita tetapi mencontohi kita serta menjadikan diri kita sebagai pembimbing kehidupan. Jiwa kita tidak lagi takutkan kemiskinan atau terlarut dengan kekayaan. Kita tidak lagi terkeliru dipersimpangan atau terkandas dalam pelayaran kehidupan. Kita merasa mulia ketika dihina manusia dan merasa diri ini kerdil ketika pujian dan sanjungan menghujani jiwa.

Hepi moment...

Ptg td otw balik dpt call. "U masih berminat utk bertukar kerja?". Pucuk dicita. Tetiba tu lah berita paling best arini. Byk la dialog antara kami. Me just telling the truth of my status. Kalu dia suka, suka lah. Kalu x, apa bule buat. Bukan rezeki. End up we tentatively plan nak meet up mlm ni around 10 pm kat Equine for a cup of coffee.

Lepas tu, me ym to ..... To say thks and share my hepi moment. Padahal xde apa2 pun. Baru dirisik. Rasa cam dh confirm dpt haha. Tp dia diam membisu. To me, maybe ym dia off, dia bz, x nak diganggu or with someone. Xpe lah. Nak wat camne. Ada rasa sedih tp ahhh lupa kan lah. B4 that masa kua dari opis ada gak ym dia. Xde reply gak.

Me tepon jaki. Me cerita pasal dpt call and me dirisik. Me kata kalu jd jumpa mlm ni, kalu dia xleh kasi apa me nak, me nak offer nama jaki. Lagi best kalau both of us keje tempat sama yg baru. Jaki kata kita doakan lah, mana tahu, kalu dh rezeki. Lega kejap. Senyum je.

Bila mlm, still xde news. Hmmm....

Dlm kul 11 lebih, me dpt call dari yg berminat td. Dia kata x dpt dtg ke area Equine. Dia nak me gi ke area Country Height, Kajang or UNITEN, Bangi. Me x berapa familiar area sana and after all dh lewat mlm. Me suggest kita jumpa esok maybe lunch or ptg. Dia kata ptg kat Shah Alam. Me ok je sbb dia masih berminat nak jumpa.

Now dh almost 2 am. Me saw changes in the status dia. Means dia dh x berapa bz la tuh. Maybe dia x dpt my ym kot. Xpelah. Me just wanna say, thks for ur info. Beri me peluang utk gi interview. Lama dh rest dari interview. For me, ni really gimme gud news. Make me smile.

Thot wanna share my hepi moment tp apakan daya...

Sent via BlackBerry Smartphone

Wednesday, July 7, 2010

Bukan kerana nama

Heard this song at Sinar this morning. Very nice song. Thing for us to ponder....


Ramli Sarip & A Romzie (Mohamad Bakri Johari)

Bukan Kerana Nama

Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

( korus )
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu

Sent via BlackBerry Smartphone

Nurani vs Ego ?

Tadi ketika sedang asyik melihat NCIS:LA, mesej terakhir diterima dari seorang rakan “I don’t agree with friends come and go. They COME when you use your heart, they GO when you use your Ego”.

Pendek kalimat yang digunakan. Akan tetapi amat mengganggu nurani saya dan mengakibatkan minda saya berputar untuk menganalisa kenapa dan mengapa.

Kenapa perkataan itu digunakan dipengakhiran kata? Memang semua yang ada tidak kekal. Yang hidup pasti akan mati. Yang muda pasti akan tua. Yang berkerja akan berpindah kerja. Semuanya akan berubah. Kawan – kawan pun silih berganti, dari zaman tadika sehingga ke zaman bekerja.

Segala hal sudah pasti berubah dalam kehidupan kita ini.

Pada satu ketika akan ada teman yang datang, merasai kesesuaian dan berharap semoga hubungan akan berlanjutan, menghabiskan masa bersama, tertawa dan bahkan menangis bersama, melakukan segala aktiviti bersama tanpa menyedari akan sampai ke kemuncaknya. Perjalanan yang paling mulus pun pasti memiliki kelemahan. Ketika kelemahan itu hadir dalam perhubungan menyebabkan pertembungan berlaku.

Ketika itu apa yang harus dilakukan?

Apakah kita akan bertindak mengikut kata hati atau bertindak mengikut Ego kita?

Apa yang ditulis oleh kawan saya, itu hak nya. Tetapi pada saya ada ketikanya teman datang dan pergi. Ada ketika kita menyukai teman itu pergi, ada ketika terpaksa, ada ketika merelakan, ada ketika pasrah. Akan tetapi ada teman yang setia sepanjang kita mengenalinya. Walaupun berbagai dugaan melanda, dia masih disitu. Tetap utuh mempertahankan apa yang diperjuangkan.

Namun saya sangat setuju dengan kalimat keduanya. Ego memainkan peranan cukup berkesan dalam menghancurkan sebuah persahabatan. Ia menyebabkan yang senang menjadi susah, yang lurus menjadi bengkok, yang tegang tersimpul mati. Ego akan menyebabkan berlakunya penyesalan dikemudian hari. Samaada dizahirkan secara lahiriah atau batiniah. Sebuah peribahasa lama “Bila terantuk baru terngadah”. Selalunya begitulah.

Yang mana satu pilihan kita ?

Tuesday, July 6, 2010

Hit single...

Lagu hit yang dirakamkan few days ago. just click at pause button (||) to close the music kat bawah utk menikmati lagu ini. Probably volume speaker kena kuatkan sikit.

Singer : Aida
Title : Cicak - cicak
Lyric : Cicak - cicak didinding
diam merayap
nampak seekor nyamuk
ngap (yg ni dia lupa hehe... akan diupload kalau dpt record)
lalu ditelan

hv fun...

video

Bahasa jiwa...

Maya (ex-QA) pernah menyatakan “gunalah bahasa hati (or bahasa jiwa?), kerana ianya senang difahami dan digunapakai”. Pada masa itu, saya kurang memahami kerana berasakan logik lagi senang difahami dari bahasa berbunga-bunga. Itu tanggapan saya pada pasa itu.

Sejak kebelakangan ini, bila banyak perkara (terutama yang negative) didalam diri, perasaan amarah, tidak puas hati, benci, rasa geram semua ada. Banyak masalah yang kita hadapi yang tidak seharusnya diselesaikan dengan menghamburkan emosi, namun kita lebih suka melakukannya dengan kemarahan.

Dalam hidup kita sehari-hari yang penuh dengan tuntutan dan ketegangan , banyak hal dan masalah yang terpaksa diselesaikan dengan kemarahan. Kerana terkadang kita merasa itu pantas dan harus dilakukan, sehingga pertengkaran menjadi hasilnya.

Kita hidup lebih banyak menggunakan pikiran dan perasaan, jarang diseimbangkan dengan hati yang seharusnya mampu menjadi perantara untuk mendamaikan. Pikiran dan perasaan lebih mendahului yang terwujud dalam perbuatan tanpa hati sempat untuk berperanan.

Oleh itu kehidupan kita menjadi lebih panas oleh emosi - emosi sehingga banyak pertengkaran dan pertikaian terjadi tanpa henti seperti antara suami isteri, saudara, teman dan tetangga. Sering terjadi permasalahan dan selalunya, diselesaikan melalui pertengkaran karena masing-masing tidak mampu mengendalikan emosinya.

Demikian bila emosi yang lebih menguasai diri kita. Selain merugikan orang lain, sudah semestinya merugikan diri sendiri. Masalah memang akan datang kehidupan kita. Setiap hari pasti akan menghadapinya. Lebih baik dan bijak bila setiap masalah yang datang mampu kita menghadapinya dengan bahasa kebaikan daripada bahasa emosi.

Dengan berbicara dengan bahasa kebajikan, saya percaya akan lebih banyak masalah yang akan dapat diselesaikan. Untuk itu, sebuah kerendahan hati sangatlah diperlukan.

Semoga kita masih memiliki kerendahan hati itu!


Monday, July 5, 2010

Tired...

Nice poem. Yup telling how I feel now...


I'm tired of being misunderstood,
nerves are shot,
weak – like old wood.

I'm tired of being ill,
no energy, can't think,
losing my skills.

I'm tired of trying to make things right,
i give up – I surrender,
no will to fight.

I'm tired of not being able to cry,
i'd melt away,
nothing left inside.

I'm tired because I can't feel,
walking in a daze – numb
this can't be real.

I'm tired of being "strong,"
i'm weak, i'm fragile,
its gone on way to long.

I don't know what else to say,
i'm hoping, i'm dreaming,
i'm begging, i'm pleading,
please, take this feeling away.

Right now… I'm just tired…

Sent via BlackBerry Smartphone

Berita menggembirakan...


Hari ini saya menerima berita yang menggembirakan setelah 6 bulan saya di diagnose dengan penyakit Thyrotoxicosis (http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperthyroidism). Setelah hidup dengan ubat Carbimazole, kekadang miss, level T4 & T3 telah berada didalam range yang mana it is controllable. Alhamdullilah.

Suka atau tidak, saya kena tempuhi selama mana saya hidup. Ubat kena sentiasa ada. Kena ada disiplin. Sabar dan kena teguh. Saya berharap dapat menempuhi dengan hati yang tenang.

Apa pun, syukur.....

Berdaya saing...

Apabila kita didalam perhubungan, selalu kita lupa untuk meningkatkan tahap diri kita. Kita perlu evolve untuk memantapkan lagi apa yang ada. Ayat senang supaya pasangan kita senang hati hehe.

Dari segi pengetahuan, setiap pasangan perlu mendalami ilmu. Kena jadi people with brain. Baru syok borak. Boleh borak apa saja whatever under the sky. sampai satu ketika, rasa sayang, cinta, rindu bukan dah hilang, tetapi sebagai kawan lebih menonjol kerana ianya lebih kepada pertukaran dan percambahan minda. Jangan jadi bimbo atau dol.

Dari segi rupa paras, ni pompuan selalu tergugat. Memang lelaki suka kepada kecantikan. Nak jenis maya karin, vanida imran, wardina. Pompuan akan meroyan untuk maintain diri. Banyak lah cara dibuat semata-mata untuk nampak cantik dimata lelaki. Lelaki pun sama. Walaupun bulat tu satu bentuk tetapi jangan sampai jadi bob ku2. Tu dah terlebih bulat hehe. Apa pun, yang penting kesihatan.

Dari segi penjagaan diri, bab ni pompuan memang cukup terrer. Tak cukup cat muka, wangian yang memeningkan sehingga kepada cara berpakaian yang memusykilkan. Akan tetapi ada juga yang jenis tak mandi pagi, bau.. Masyallah dan pakai yang sama dua tiga kali dan rupa elok sikit dari pontianak hehe. Lelaki pun apa kurangnya sekarang. Metroseksual. Mengalahkan pompuan. Akan tetapi kesederhanaan and kebersihan tu penting. Jangan over atau under.

Apa pun kita kena ukur baju dibadan sendiri. Kena nilai diri. Buat gap analysis. Dimana kita sekarang. Ada ketika kena terima kemampuan dan kebolehan diri. Proses memajukan diri kena seiring dengan kesungguhan dan keupayaan yang ada.

Ada ketika kena sedar yang enggang layak terbang dengan enggang. Pipit kena terima hakikat. Jangan menongkah arus. Memang ada enggang dengan pipit bersama, akan tetapi sekufu tu lebih afdal. Hajat walaupun menggunung tinggi, kena terima hakikat bahawa kita dicipta untuk golongan itu sahaja.

Proses penambahbaikan (kaisen) perlu ada. Itu dituntut. Kehidupan akan lebih ceria, lebih berwarna, lebih happening.

Ok doc dah panggil. Nak jumpe pasal penyakit saya and amik ubat.

Till then...

Sent via BlackBerry Smartphone

Sunday, July 4, 2010

Pandangan Mata...

Lirik Pandangan Mata - Hijjaz

Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih

Hati kalau terlalu bersih
Pandangannya kan menembusi hijab
Hati jika sudah bersih
Firasatnya tepat kehendak Allah
Tapi hati bila dikotori
Bisikannya bukan lagi kebenaran

Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lahir tumpuan manusia
Utamakanlah pandangan Allah
Daripada pandangan manusia

Sent via BlackBerry Smartphone

Kenangan...

Kenangan manis itu
Tak 'kan pernah dapat kulupakan
Bila malam datang bersama angin dan rembulan
Hatiku semakin rindu
Kuingat kenangan manis bersamamu
Dimana kala kita bercanda bersama
Yang begitu mengasyikan
Dimana kala kita memadu cinta
Dimana kala kau bermanja di pelukanku
Semua itu tak dapat kulupakan
Kecupan mesramu masih saja kurasakan
Dan hampir setiap saat ingatan itu datang
Dan menari-nari di benakku ini

Sent via BlackBerry Smartphone

Remember Me This Way

To whom it may concern :

http://www.youtube.com/watch?v=gOFGa_4quiU

Jordan Hill - Remember Me This Way

Every now and then
We find a special friend
Who never lets us down
Who understands it all
Reaches out each time you fall
You're the best friend that I've found
I know you can't stay
A part of you will never ever go away
Your heart will stay

* I'll make a wish for you
And hope it will come true
That life would just be kind
To such a gentle mind
If you lose your way
Think back on yesterday
Remember me this way
Remember me this way
Hmm... this way

I don't need eyes to see
The love you bring to me
No matter where I go
And I know that you'll be there
Forever more apart of time, you're everywhere
I'll always cares
(Repeat *)

And I'll be right behind your shoulder watching you
I'll be standing by your side and all you do
And I won't ever leave
As long as you believe
You just believe
(Repeat *)

Sent via BlackBerry Smartphone

Saturday, July 3, 2010

I Wish...

"I wish I could see through your eyes so I would know what you like to see. I wish I knew your wishes, so I could give you everything you want. I wish I dreamed the same dreams you do, and together we could make them come true. I wish I knew what makes you happy, so I could make you the happiest person in the whole world. And lastly, I wish I were a cell in your blood, so I would be sure I was somewhere in your heart."


Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Sampai Syurga

Lagu yg menceritakan isi hati. So touch.


Sampai Syurga - Faizal Tahir

Ku membenarkan jiwaku
Untuk mencintaimu
Ku persembahkan hidupku
Untuk bersama kamu

Dan diriku untuk kamu
Belum pernah kumerasai begitu

Semua itu telah berlalu
Harapanku palsu
Dan mungkin hari yang satu
Terus ku tertunggu

Di hatiku masih kamu
Belum pernah ku ingin terus memburu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Namun aku tetap aku
Yang terbaik untuk diriku
Hanya satu
Hanya kamu

Ku membiarkan hatiku
Untuk merinduimu
Ku menghamparkan sakitku
Untuk tatapan kamu

Bersamamu harapanku
Hilang dalam terang yang membutakanku

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu

Dan segala yang ku ada
Ku berikan semua
Untuk dirimu saja

Ku mahu dirimu
Bahagia untuk selamanya
Biar sampai syurga
Aku menunggu cinta darimu
Agar ku sempurna

Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Namun aku tetap aku
Yang terbaik tuk diriku

Hanya satu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu

Sent via BlackBerry Smartphone

Friday, July 2, 2010

einen Freund



Ein Freund ist, wer die Wahrheit zu sehen und der Schmerz in dir, auch wenn Sie alle anderen Narren



Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Kata-kata untuk renungan...

  • Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, karena hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Semoga kamu menemukan orang seperti itu.
  • Ada saat-saat dalam hidup ketika kamu sangat merindukan seseorang sehingga ingin hati menjemputnya dari alam mimpi dan memeluknya dalam alam nyata. Semoga kamu memimpikan orang seperti itu.
  • Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat kamu ingin pergi, jadilah seperti yang kamu inginkan,karena kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan.
  • Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu, tanpa mengucapkan sepatah katapun, dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya.
  • Awal dari cinta adalah membiarkan orang yang kita cinta menjadi dirinya sendiri, dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kita inginkan. Jika tidak, kita hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kita temukan di dalam dia.
  • Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu dan mendapati pada akhirnya kamu harus melepaskannya.

Me... You...

Ich liebe dich so sehr und es erschreckt mich

Wie kann ich mich nicht an dich gedacht

die ganze Zeit

~Berlin~

Sent via BlackBerry Smartphone

Thursday, July 1, 2010

I Really Do Care


I Really Do Care by Cody loves Meagan

Every time I go to bed
Your the last thing I see
Every time I wake up
Your the first thing I see

Your eyes remind me of the sea
But your heart is always there for me
No matter what I say or what I do
I'm always going to be here for you

I love you with all my heart
And will till death do me part
But will reside in heaven
And wait for you there
I hope you enjoyed this poem
Because this is to show you
That I really do care
There was an error in this gadget