Sunday, October 31, 2010

Love your live

Some thought for us to think and ponder....


Love your live.
Believe in your own potential.
Wake up each day with the awe of just being alive.
Forget the past.
Take the power to choose what you want to do and do it well.
Open your heart and your mind to every opportunity.
Don't be affraid to keep trying.
Create your own dreams.
Colour your life with people and things you love.
Focus on all that is good.
Life always gets better with a positive attitude...!

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Terima Kasih....

terima kasih sayang.....
kerna memberi aku kegembiraan......
kerna menjadikan aku terasa berada diawangan.....
meniti hari-hari yang terlalu panjang....
hingga luka ku terpendam.....
hingga sakitku berkurang.....

saat jari jemari ini kau sentuh....
terasa bahagianya aku......
disayangi dan dihargai.....
aku insan yang ketandusan kasih sayang.....
disirami pula dengan semerbak haruman kasihmu....
menjadikan aku terlalu sayang....

terima kasih sayang....
menerima aku seadanya.....
biarpun kita tahu hakikat realitinya....
kau masih sudi menumpangkan aku kasihmu....
aku terlalu menghargainya.....
ia terlalu bermakna untukku.....
biarpun hanya seketika.....
cukuplah sekadar bekal untuk ku meneruskan impian.....

saat pipi ini kau kucup....
terasa bagai airmata berlinang.....
namun ku tahan ia agar tidak tumpah ke pipi....
benarkah kasihmu itu untukku....
hanya termampu ku luahkan....
aku sayang padamu.....

terima kasih sayangggg.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, October 30, 2010

Pertemuan

aku tidak pasti
jika ini kehendak takdirku
tak ku kesal lahirnya rasa cinta
hanya mengira batuan kejauhan
tanpa bicara
tanpa bayang
tanpa bingkisan

sepanjang hidupku
kau tiada berjauhan
mengapa kasih masih menjelma
apabila laluan berbeza
matlamat tak sama
arah nan bertentangan

kau bukan kenangan
kau penyambung hayat
kaulah inspirasi
demi langkah baru
demi dunia baru
demi impian baru

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, October 29, 2010

Keceriaan bersambung

Just woke up. Td balik penat sgt. Nap / Sleep jap. Dpt la few hrs. Bgn terus mandi. Makankan bebudak. Now turn wife mkn. Me jaga anis smbil blogging. Nasib x merengek hehe.

Byk yg mengembirakan sy harini. Dari pagi smpi ptg sy rasa seronok. Pg td sy dh post 1/2 of my happy day.

Ptg td sy terima another good news. Probably yg menyebabkan sy hepi arini. My future bos tepon tanya sy bila bule resign. Dia nak sy join 15/11. I will do my best I said. Tgk lah camne.

Berita itu sy smpikan to all my friends. Mmg mereka sedih ngan keputusan sy ttpi mereka support sy. They know what is going on n why I decided to leave. Dia org kata kurang lagi sorg. B4 this Islam, pastu zaki n now me. Bukan rezeki sy kat sini kot. Maybe baby baru, keje baru hehe :D

Arini last day for Shimizu san. Rasa baru je dia mai HYMM as TA. Dh nak balik. Dia digantikan oleh Suzuki san. Muda lg. Cam bebudak. Sayonara Shimuzi, welcome Suzuki. Hope both of you enjoy Malaysian Hospitality.

Td borak ngan teman sy. Dia byk tanya y this y that. Dia nak me tau apa yg me buat. Dia x nak jd cam dia. Dia juga give few tips. Sy really appreciate apa yg dia dh buat kat sy selama nih. I love what she do to me all this while. Her contributions worth.... Priceless.

We should know apa kita buat so that hala tuju kita jelas. Bila decision dibuat, kita x ragu2. Yakin ngan diri. Moga kita x menyesal kemudian hari. I hope keputusan yg sy buat ni tepat. Sy berangkat bukan sbb gaji ttpi sbb hala tuju yg jelas.

Hope Allah bless me....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Ceria

Pagi ni dunno why sy hepi semacam. Walaupun ngantuk2 tp sy seronok, riang, tenang, gembira or sewaktu dgnnya. Byk hairan.

Walaupun setiap pagi lyn kerenah bebudak liat nak bgn tido, nak mandi puas marah, pakai baju pun slow or semacam gitu smpilah nak masuk kete pun cam nak x nak tp I can take it. Rasa cam hiburan plak, senyum je. musykil sungguh.

Pagi ni hujan secara automatik jln jem berlaku menyebabkan timing sume lari. Td 7:33 am still kat USJ, baru kua  dari area nursery. Selalunya time tu dah anta along skolah agama. Tp kena isi minyak kete dulu. Dah 1 bar n klip2 hehehe... Pun sy x keluh kesah...

Hari ni dah lah Digi buat upgrading and maintenance to BIS. Suppose upto 6am but till now still down hahaha. PC Din Kedol kena virus katanya, PC Mazilawati xleh nak ON kua amber light, Syteline system cam down ping slow but still I'm ok with it. Xde hal... hahaha....

Lama dah x rasa gini. Berbulan rasanya. Seronok dan bersyukur sgt kehadratNya. Hopefully utk tempoh yg lama.

Walaupun sy masih x tau sbb musabab napa sy gini, xpe. Senyum sy masih x lekang dari bibir. Hati kembang dan berbunga2. Ya Allah besar sungguh nikmat yg Engkau berikan. Dlm sekelip mata bule bertukar diatas kehendakNya.

Ya Allah semoga kebahagiaan ku ini, Engkau limpahkan kepada keluargaku, teman2ku dan seluruh umat Islam amnya.....

Amin....

Thursday, October 28, 2010

The Road Not Taken

A friend gave it to me and it took me awhile to understand the meaning in my own interpretation. I kinda love to read this poem when I'm trying to make the best choice. Sometimes you just don't know in least you take a chance but i do know that i should never take the less travel road. It might hurt us in many ways along the run.


Enjoy the reading.....


The Road Not Taken
Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;


Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,


And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I marked the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.


I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.


Robert Frost

Wednesday, October 27, 2010

Hadapi Dengan Senyuman

Td otw balik, tgh dok flip2 channel kat radio kua lagu ni. Tah channel apa td. Lirik dia not bad. Seems like menceritakan apa yg ada dlm diri. Sy senyum sendirian.

Td baru bercerita ngan teman sy. Apa yg berlaku lately. Lama x borak ngan dia. Dia mcm ok. Sy gembira utk dia.

Apa yg berlaku menceritakan segala tujuan sy kenal dia. Sy terima dgn redha walaupun sy rasa it shouldn't happen like dat. X apa lah. Things happen.

I know now why. Buat jiwa sy tenang sikit. Alhamdulillah. Syukur dgn nikmat yg diberi.

Sy google utk cari complete lyrics and attached for viewing....


Dewa : Hadapi Dengan Senyuman

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... Kan baik baik saja

Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Pelangi Petang

Terbuai perasaan sekejap kat Sinar td. Lagu Sudirman ke udara. Terus ikut nyanyi. Antara lagu fav from him.
Angah tanya "camne abah tau lagu ni?". Sy kata ni lagu lama. Penyanyi dh meninggal pun. Dan gaya kerek sy kata "sbb abah nama abah. Tu abah power rangers". Terus dia tukar ke Hot nak dgr Shahir kot2 ada hehehe.
One of the versatile singer. Used to be my idol. Tuhan panggil dia awal. X tau sakit apa. Many speculations hovering about his death. Let him rest in peace. Sinar should give him "Bulan Sudirman". Klu dah bagus lah.
Bawah lirik lagu td. Pelangi Petang. Hope. Datang dan pergi. Sy suka sgt lagu ni......
Sudirman : Pelangi Petang
Kumeniti awan yang kelabu
Kutempuhi lorong yang berliku
Mencari sinar yang menerangi
Kegelapanku
Kupercaya pasti suatu masa
Sang suria kan menyinar jua
Membawa harapan yang menggunung
Bersamanya...
( korus )
Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan
Hati ini
Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti
Pergi jua...
( ulang dari korus )
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, October 26, 2010

-ve energy

Lately my life is surrounded with lots of -ve energy. Almost in all aspects. Full of sarcasm, defensive, taiching, etc etc.
Td just argue with coo regarding with pc purchase for data entry clerk. He wants me to do the requisition, I accept as long as they charge to respective dept. When I asked about meja kerusi, he wants me to do the same. I got fedup terus argue his judgement. Terus xde jwpan haha.
Pasal manpower utk data entry clerk pun sama. About the numbers, locations, dh request lum, ada dia suruh package. HR buat apa? Play with boobs and clit? Dh la now kat Nepal and her exec only counting days. Mmg full of craps!
Now mmg loads of works. Me n hj only got 2 hands. We are not sotong. Quite tiring. Me ajar hj taici to other depts. Hj dh poyo. Td dia kena dlm mtg. Kesian dia. Me x joined the mtg. Dun wanna spoiled my moods. Kang ada yg I ckp without thinking. Hope he understand.
Td my dear and very close friend kena tempias of my sarcasm. Kesian dia. Sy tau dia terasa. Td I can't help it. Cam got opportunity for me to kenakan dia. Sgt regret. Me send her my sorry msg. I've no rite to question her judgment. She has her way of handling her grievances, disputes and way of life. Me should know my limit and respect her decision. I'm sorry.
Teringat kwn sy ada sebut....
"kita akan sedih bila kehilangan kekasih.... tp bertambah sedih kalau kita kehilangan sahabat sehinggakan tak sanggup untuk menjadikan sahabat itu sebagai kekasih walhal perasaan itu telah wujud. Berterus terang, yakin, ikhlas... insyallah.. sahabat dan kekasih akan sentiasa bersama-sama dalam kehidupan..."
Ada kena mengena? Tah... Just wanna put it there...
Argh!!!!!!
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wasiat Imam Syafi'e dalam mencari sahabat

1. Sahabat Yang Baik

Aku mencintai sahabat-sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku.  Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup ataupun setelah aku mati.

Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tak luntur baik dalam keadaan suka ataupun duka.  Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya.

Kuhulurkan tangan kepada sahabat-sahabatku untuk berkenalan, kerana aku akan merasa senang. Semakin banyak aku perolehi sahabat, aku semakin percaya diri.

2. Mencari Sahabat Di Waktu Susah

Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka.  Padahal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka dan duka. Kalau duka melanda, aku sering bertanya. Siapakah yang sudi menjadi sahabatku? Dikala aku senang, sudah biasa bahawa banyak orang yang akan iri hati, namun bila giliran aku susah merekapun bertepuk tangan.

3. Pasang-Surut Persahabatan

Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik. Namun, ketika musibah menimpaku, kudapatkan mereka tak ubahnya roda zaman yang tak mahu bersahabat dengan keadaan. Jika aku menjauhkan diri dari mereka, mereka mencemuhkan dan jika aku sakit, tak seorangpun yang menjengukku. Jika hidupku berlumur kebahagiaan, banyak orang iri hati, jika hidupku berselimut derita mereka bersorak sorai.

4. Mengasingkan Diri Lebih Baik Daripada Bergaul Dengan Orang Jahat

Bila tak ketemukan sahabat-sahabat yang takwa, lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku harus bergaul dengan orang-orang jahat.

Duduk sendirian untuk beribadah dengan tenang adalah lebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan kawan yang mesti kuwaspada.

5. Sukarnya Sahabat Sejati

Tenanglah engkau dalam menghadapi perjalanan zaman ini.  Dan bersikaplah seperti seorang pendita dalam menghadapi manusia. Cucilah kedua tanganmu dari zaman tersebut dan dari manusianya. Peliharalah cintamu terhadap mereka. Maka kelak kamu akan memperolehi kebaikannya.

Sepanjang usiaku yang semakin tua, belum pernah aku temukan di dunia ini sahabat yang sejati. Kutinggalkan orang-orang bodoh kerana banyak kejelekannya dan ku janji orang-orang mulia kerana kebaikannya sedikit.

6. Sahabat Sejati Di Waktu Susah

Kawan yang tak dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai kawan. Tidak ada yang abadi, dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah.

Sepanjang hidupku aku berjuang keras mencari sahabat sejati sehinggalah pencarianku melenakanku. Kukunjungi seribu negara, namun tak satu negarapun yang penduduknya berhati manusia.

7. Rosaknya Keperibadian Seseorang

Dalam diri manusia itu ada dua macam potensi tipuan dan rayuan. Dua hal itu seperti duri jika dipegang dan ibarat bunga jika dipandang. Apabila engkau memerlukan pertolongan mereka, bersikaplah bagai api yang dapat membakar duri-duri itu.

8. Menghormati Orang Lain

Barangsiapa menghormati orang lain, tentulah ia akan dihormati. Begitu juga barangsiapa menghina orang lain, tentulah ia akan dihinakan.

Barangsiapa berbuat baik kepada orang lain, baginya satu pahala. Begitu juga barangsiapa berbuat jahat kepada orang lain, baginya seksa yang dahsyat.

9. Menghadapi Musuh
Ketika aku menjadi pemaaf dan tak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas dari bara permusuhan. Ketika musuhku lewat di hadapanku, aku sentiasa menghormatinya. Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku dari kejahatan.

Aku tampakkan keramahanku, kesopananku dan rasa persahabatanku kepada orang-orang yang kubenci, sebagaimana ku tampakkan hal itu kepada orang-orang yang kucintai.

Manusia adalah penyakit dan penyakit itu akan muncul bila kita mendekati mereka. Padahal menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan.

10. Tipu Daya Manusia

Mudah-mudahan anjing-anjing itu dapat bersahabat denganku, kerana bagiku dunia ini sudah hampa dari manusia. Sehina-hinanya anjing, ia masih dapat menunjukkan jalan untuk majikannya yang tersesat, tidak seperti manusia-manusia jahat yang selamanya tak akan memberi petunjuk. Selamatkanlah dirimu, jaga lidahmu baik-baik, tentu kamu akan bahagia walaupun kamu terpaksa hidup sendiri.

11. Tempat Menggantungkan Harapan

Apabila engkau menginginkan kemuliaan orang-orang yang mulia, maka dekatilah orang yang sedang membangun rumah untuk Allah. Hanya orang yang berjiwa mulia yang dapat menjaga nama baik dirinya dan selalu menghormati tamunya, baik ketika hidup mahupun setelah mati.

12. Menjaga Nama Baik

Jika seseorang tak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan terpaksa, maka tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya. Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya. Berpisah dengannya bererti istirehat. Dalam hati masih ada kesabaran buat sang kekasih, meskipun memerlukan daya usaha yang keras.

Tak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadangkala dibalas dengan sikap tak sopan. Jika cinta suci tak datang dari tabiatnya, maka tak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai. Dia akan memungkiri jalinan cinta yang telah terbentuk dan akan menampakkan hal-hal yang kelmarin menjadi rahsia.
Selamat tinggal dunia jika atasnya tidak lagi ada sahabat yang jujur dan menepati janji

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, October 25, 2010

Semua ada tujuan....

Petikan ucapan Tuan Guru Nik Aziz "....Sebagai seorang manusia yang berakal, apa yang kita lakukan tentu mempunyai tujuan. Kita keluar rumah ada tujuan, masuk rumah ada tujuan. Kita cabut rumput ada tujuan, naik kenderaan ada tujuan. Tidak munasabah apa yang kita buat sekalipun benda remeh tidak ada apa-apa tujuan.

Begitu juga Allah, Dia mencipta manusia ada tujuan... dan tujuan itu ialah supaya manusia berabdi kepadaNya...."

Bila sy renungkan apa dia kata, sy reflect kepada diri sy. Teringat apa yg selalu dipesan oleh teman sy. Beliau selalu ingatkan saya perihal.....

1. Apa yg kita nak sebenarnya?
2. Adakah sekadar hidup kita utk hari ni, esok, lusa je ke?
3. Apa visi, misi, value yg kita nak?
4. Apa yg kita looking fwd sebenarnya?
5. Is it align?
6. Kita hidup ni utk diri kita saje ke?

Tu antara soklan yg selalu ditanya olehnya. Kita org akan kinda bertekak pendapat and biasalah debriefing after that. Lama dh xde. Rindu plak kat celoteh dia hehehe....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Alhamdulillah

Syukur keatas nikmat yg diberikan olehNya setakat ni. Sy diberi sihat tubuh badan. Dpt menjalankan kewajipan terhadapNya, terhadap keluarga, terhadap keje, terhadap kengkawan dan terhadap diri sy.

Setakat ni, walaupun sy tidak sempurna, sy rasa bersyukur kerana tanggung jawab yg diamanahkan, sy berjaya lakukan setakat mampu. Yang berada disekeliling sy byk membantu. Memberi semangat dan dorongan utk sy terus hidup dan memandang kehadapan.

Sy mempunyai byk kesalahan, kesilapan, kealpaan, kekhilafan. Byk ketidakpuasan hati ada dlm diri. Dari keje smpi ke diri sendiri. Sy rasa sy bule lakukan yg lagi baik tp sikap -ve membuatkan sy byk mengeluh dari memperbaiki. Byk yg sy sudah lupa. Sayu gak memikirkan.

Byk pasal keje sy ngeluh. Rasa terabai, terbuang, x dipedulikan, terpinggir selalu bermain dikepala. Susah keje bila perasaan begini berlegar dlm hati. Rasa sy, tuhan x kasi sy pegi maybe sebab ada lg unfinished business sy kat hymm. X tau lah apa lg. Just dat I wish, I can get out from this suwey environment.

Apa pun sy bersyukur diatas nikmat dan rahmat yg diberikan olehNya......

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, October 24, 2010

25hb

Tu tarikh gaji selalunya. Tp x taulah lately hr now ada sikit lampi. Klu dh masuk means another cycle of bayar bil. Berkira2 berapa nak bayar and apa nak bayar.

USJ or more specifically Taipan akan sy kunjungi. Akan buat 1 pusingan pembayaran bermula dari cimb, ammb, rhb std ctd, mbb dan berakhir di eon bank.

Selepas tu melepak jap kat carlos pekena teh dan roti canai sambil mengenang duit yg laju kua dan berapa lg balance utk baya astro, tnb, insurance, digi, bebudak sekolah, bebudak ngaji, minyak and tol, mkn and duit dapur hehehe.... Lepas tu balik lah.

Selalu aktiviti tu malam lah. Klu dulu ada teman yg sesama tawaf bank pastu muka poyo tgk balance berapa ada and pikir camno nak survive utk bulan tu.

Alhamdulillah thou selalu x cukup duit, setakat ni anak2 x berlapar, bebudak dpt sekolah, dapur still berasap and sy still survive. Biasa lah mkn gaji and idup atas utang. Korek lubang yg ni, timbus lubang belah sana. Still hepi.....

Now bertambah sorg lagi ahli keluarga, hopefully rezeki still there. Yg penting kena ikhlas and sabar. Tuhan akan tolong if kita true to ourselves. Mana tau Tuhan dh planned for something but x kasi lg. Dia nak test dulu.

Apa pun, susah senang sy kena hadapi. Dh about 8 mths now bersendirian. Alhamdulillah sy masih berdiri. Bila kenangkan balik, ranjau yg dilalui cukup memeritkan. One step at a time, Bermuzakarah dgn diri, rationalizing, pujuk diri tu yg sy buat. Cam hilang separuh diri.

Tuhan masih sygkan sy. Ujian yg diberi ada ketikanya sy failed but sy bertatih to collect it back. Syukur kepada yg masih sudi menjadi pendengar. Bukan solution yg sy cari but as a place to mencurah rasa. Buat minda lega.....

Tunggu je lah kot2 gaji masuk esok hehehe....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, October 23, 2010

Dampak Negatif Kemaksiatan dan Dosa

Td terbaca what Ibnul Qoyyim said. I google it and and got long version of what I read. Just wanna share, I paste the web.....

http://indonesian.iloveallaah.com/dampak-negatif-kemaksiatan-dan-dosa/

Ibnul Qoyyim Rahimahullah berkata, "Kemaksiatan ini memiliki bahaya yang sangat besar bagi hati, sama seperti bahaya racun terhadap tubuh dalam tingkat bahaya yang berbeda-beda, dan tidakkah di dunia ini muncul suatu kejahatan dan penyakit kecuali disebabkan oleh kemaksiatan dan dosa-dosa, Sebab apakah yang mengeluarkan bapak manusia dari surga, tempat kelezatan, kenimatan, kemegahan,  dan kesenangan menuju alam yang penuh penyakit, kesedihan dan musibah?. Apakah yang mengeluarkan Iblis dari alam langit, diusir dan dilaknat, rahmat berubah menjadi laknat serta keimanan berubah menjadi kekafiran?.  Lalu sebab apakah yang menenggelamkan seluruh penghuni bumi sehingga air melampaui puncak gunung-gunung?. Dan sebab apakah yang menjadikan angin menguasai kaum 'Ad sehingga mereka bergelimpangan mati di permukaan bumi, sehingga mereka seperti pohon-pohon kurma yang tumbang?. Sebab apakah yang menyebabkan terjadinya siksa yang menyebabkan hati-hati mereka terputus dari tenggorokan-tenggorokan mereka sehingga hati dan tenggorokan mereka berserakan dan mereka tewas?, Sebab apakah yang menyebabkan Fir'aun tenggelam bersama kaumnya, lalu ruh-ruh mereka kembali berpindah ke neraka Jahannam?. Tubuh mereka tenggelam sementara ruh-ruh mereka terbakar, sebab apakah yang mengubur Karun dan rumahnya beserta seluruh hartanya?. Sungguh, semuanya disebabkan oleh kemaksiatan dan dosa-dosa!.[1]

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Apabila bahasa kelantan diKLkan..

baco sapa abis ni.baru demo pehe.. buleh tehe nk suko selok.. kawe guling bating do-de-do-de baco.. hahaha..
Kantoi 1
Gu kawe kijo hotel, dio sepatutnyo anta guest pegi airpot tapi huje pulok, dio tunggu la sapa uje berenti baru dio oyak ko guest, kawe denga dio oyak gini "mari kita pergi encik, hujan sudah SERIK ni"
Kantoi 2
Dulu, mase kat belaja kat kolej, kelas komputer, kawe aja gu kawe pasal komputer, doh dio slow nok teke tikuh tu, kawe kato la gini "Ming, tunggu gapo lagi nyo, PENYEK la mouse tu". Gu kawe pun kato, oloh, kapong molek bahaso mung, mujur mu tok oyak JIREK…
Kantoi 3
Kawan abg ipar aku kantoi ketika dinner di hotel, biasalah kan waiter akan refill air sejuk dalam gelas tu kan..
dia kata lebih kurang macam ni semasa waiter itu sedang menuang air kedalam gelasnya...
"adik, dah banyak air tu, PADAM, PADAM.."
dengan muka yang selamba dan serius..
Kantoi 4
kwn aku... dia nak bayar harge pulut lepa kat cafe....dia sebut "pulut LEMPA satu" sepatutnya pulut panggang
Kantoi 5
cikgu : ada berapa jenis KUTUB kat bumi
murid : dua, cikgu
cikgu : nama dua jenis kutub tersebut
murid : KUTUB AYAM dan KUTUB DAGING
(khutub @ kerutuk)
Kantoi 6
cikgu: kenapa baju sekolah awak ade bintik2 hitam?
murid: Baju saya kena PERTIK SAWA cikgu.
Kantoi 7
ni cito aku pulok.... maso mulo2 masuk kolej... gi cafe beli air dale gelas plastik mcam kat psar malam tu.. pahtu maso nok bayar tuh... "kak, ada TUDUNG tak?" sambil tgn tunjuk kat atah gelas tuh.... kakak tuh mulo2 tok pehe.... doh aku duk tunjuk atah gelah tu dia pun kata... "ooo... .penutup".... dgn muko selamba... "a ah penutup".... malu weh.... hehehehe
Kantoi 8
kwn aku citer cara2 masak kerutup..
"mula2 panaskan minyak... masukkan bhn kisar... tumis hingga naik bau... kemudian masukkan AWAS....."
Kantoi 9
"saya tinggal bersama ayah, ibu, adik dan kakak. rumah saya berdekatan dengan rumah nenek. kadang-kadang rumah saya BERKUBANG....."
Kantoi 10
Aku pernah dengar statement ni kat bank...
"hutang encik yang perlu bayar ialah dua ribu tiga ratus lima puluh ringgit point SAMAS....."
yg ak nk sukonyo ore wak oyak tu ore cino......
Kantoi 11
kemarin dulu anak aku muntah atas katil, abih aa kena dkt cadar ngan toto.. smlm kitaorg tengah masukkan toto ngn cadar dlm mesin basuh.. pah, aku oyak gini dkt hubby aku .. " bang, lupa la nak ambik SAMPUL BANTAL sama.."
laki aku bantai gelak..ingatkan surat je ada sampul.. bantal pun ada gak ke?
Kantoi 12
peristiwa kat bandar jengka... member kelantan aku gak..... 'BANG MINTAK SUPIK SATU'..... wakakaka..... bercakap luar tuh...
Kantoi 13
masa aku study kat UM sewa umah kat bangsar...
ada housemate budak kedah nak pinjam motor... dia tanya mana kunci motor aku...
dengan macho nya aku jawab... 'kunci motor ada dalam SORAK meja aku tu..'
hahahahha
Kantoi 14
masa di U mulo, ado member aku ni buleh awek bdk Johor.. mmg sokmo berigak ayat kelate time dia berkecek luar ngan awek dia tuh.. contoh paling kelakar aku igt lg masa tu dia tgh bergayut tanya khabar awek dia yg demam..
"Ayang.. camne dah "sial" ke belum demam ayang tu?" pastuh lagi.. "sori la abang x sempat call ayang, abang tidor strik (straight) td"
Kantoi 15
member citer takdih......
si A nampak ular lalu menjerit...." ular..... ular..... katak..... katak..."....
Kantoi 16
ade sorang awek kelate ni kije receptionist kat hotel kawan aku kije... aritu hotel xdak api, blackout, so guest kol la hotel, dia yg cakap
guest : "nape takde api ni"
awek : "maaf cik, black out. api berJENTAP"
Kantoi 17
Dalam sebuah komuter...
"abang boleh ALIH sikit tak? Saya nk duduk ETEP."
Kantoi 18
Ada org luar tu dia mari jalan kampung... org kmpung tu tau doh dia orng luar..
Ore luar tu g jale umoh woris dia.. woris jauh2.. jadi anak tuan umoh tu nak kecek luar jugak la..
Org Luar : "mak ada tak?"
Anak Tuan Umah : " takdi mak ada duk tanah.. dia cakap nak gi tembak, nk g beli lauk..... "
[standard org2 kg kat kelantan.. waktu2 tengahari, kalau nak beli ikan, mereka akan tunggu penjual ikan datang ngn motor kat tembak (tepi jalan)]
Kantoi 19
haha.. aku ado kisoh saen aku dio nak beli kuih d bazar ramadhan ari tu... die beli kuih rm2 gune duet rm5 pahtu mok cik kedai tu wi balik rm 2.. so dio ni oyak ar,
"mok cik cucur lagi xcukup seringgit.." mok cik ni pon oyak ar.. "cucur xde dek, kalo nak kat kedai sebelah ade".
Kantoi 20
aku tringat pok sdaro aku maso gi kijo s'pore dulu sebelum tu dia gi jale2 di johor dulu... dia skali nga saing2 dia 3 oghegi lah beli air.... pah tu dia tanyo mokcik tu...
"kak..... PLETIM adaa ?
kakok tu ngango sapa....... saing2 dia pecoh perut dengar "PLETIM"
Kantoi 21
tringat ado soghe saing crito maso dio baru pindoh singapore... maso tu dio skoloh rendoh lagi... ado sari tu mok dio suruh gi keda beli bare...
saing : toke...kakah sup ada?
toke : hah?? kasut? kasut tak ada...itu terompah ada la...
saing : bukannn...kakah sup la...ada ke
toke : aiya...saya sudah cakap kasut tak ada...terompah saja ada...
saing : (balik rumoh gi tanyo mok dio kelik) ma... cino tu duk royak kasut kasut tropoh... royak nok kakah sup... duk tawar tropoh dio...
mok saing : ma tok ingak nok royak sini oghe panggel repoh sup (rempah sup)...
saing : pade pong cino tu tok pehe...
Kantoi 22
aritu mak mentua saya ikot balik kedah. time maghrib, suami n abah saya nak pegi surau. mak mentua saya gi tanya kat abah saya
"ustaz nok gi balasoh doh ko?"terkejut abah saya . "taklah mek, nak pegi belasah sape pulak ni?"
Kantoi 23
membe saya cikgu,jenis pekat gler kelate tp ngajar di kL... budok2 biaso laa gege dale kelas..pastu dok tubik masuk tubik masuk.. pastu dio jadi nk maroh gilo... nak marah ko budok2 tu. Dia oyak :
"awak ni kalau bising skali lagi..saya akan suruh awak TUBIK!!!" bdak2 KL hok dengar terpinga-pinga.. "apa dia TUBIK cikgu?"
Kantoi 24
budak kelate:- mu gi beli timun cino kejap...
budak johor:- nk berapa?.....
budak kelate: (ngan muka confiden) mu beli daley 4-5 butir jadi ah...
pastuh budak johor tuh pegi kedai nak cari timun cina... selang beberapa minit kemudian...
budak johor: aku cari banyak kedai dah.. takde pun orang jual timun cina... apek buah tuh siap marah aku lagi.. dia kata dia tak pernah pun dengar timun cina, timun india, timun melayu....
masa tuh kitorang dah keras2 ketawa...... lepas explain kat dia yang timun cina tuh tembikai.. ngan dia2 pun ketawa besar.....
Kantoi 25
Sepupu aku hok duk johor balik cuti kat kg aku.. pah tu gak adik aku nk tido laa skali depan tv dgn spupu johor aku tu.. pah tu byk nyamuk.. dio pun oyat gini..
"BANYAKNYE NYAMUK...BERBEROM-BEROM (bunyi nyamuk)...hahahaha..
Kantoi 26
Ado promoter gas mari umah aku.. nk jual kepala gas untuk keselamatan gas gapo xtahu... mok aku hok interested nk beli.. pah mok aku ty laa.. nk guno lagu mano ni.. dio pun jawab... "mcm ni mak cik... kepala ni bawah ni mak cik CONCOS kat tong gas ni....
Kantoi 27
Ore kg aku duk KL, jenis tok beso kecek luar... dia ada duit besar nok g tukar keda... nok oyak guano ni nok tukar duit ni... dio kecek luar jugak...
"bang, nak tukar duit HALUS ada ?..."
Kantoi 28
dj radio: assalamualaikum
pendengar: wa'salam...
dj radio: bagai mana keadaan cuaca di Jeli skg?
pendengar: hujan berek-berek.....
Kantoi 29a
da anak buah kawe jate sore bdk KL.. umur 6 thn.. comey kakloh jugok la... bila balik kg, budok2 tino pakat2 kerumun anok buah kawe tu,, serupo ore ulu tok rajin jupo manusio..
"Eiii... comANnye... geraNnye.... nama awak sape.... tembaNnye pipi... rasa mcm nak KENGKAF jerrrr.."
Kantoi 30
didi gi kl umah abg dia... abg dia suruh gi kedai beli gayung... so dia pon gi kedai.. smpai kedai dia tanya tokey...
"BANG, ADA JUAL CETONG TAK?"...
Kantoi 31
ina baru balik dari shopping... rosnah tegur ina "WAH INA BARU BALIK? BALIK DARI MANA? BANYAK NYA JABIR KAT TANGAN TU"....
Kantoi 32
ada sore staf puam opis kawe, sebab dia hok paling janguk bos kawe suh dia entertain pelawat dr KL time acara makan2, ada buoh duye.. bila pelawat tu oyak, best2 durian sini, lemak.. dio jawab..
"memanglah durian sini best2, tp sy tak boleh makan byk sangat coz cepat lugal"..
Kantoi 33
mak aku cikgu, dulu dia sokmo wat kelik buku latihan bdk2 check dumoh..
ado sekali tuh, selok dia suko.. dio tunjuk tuh so family ngilai.. ado student tuh wat ayat..
"Itik sedang menyudu air cha.. "
Kantoi 34
Aku sedang melayan anak kawan aku bermain ditaman permainan.. tetiba aku cemas sebab budak2 itu telah buat lari pecut 100 meter.. dengan pantas aku menjerit...
"Naqib...jangan lari laju2...nanti REBAS!!"
Nasib baik aku sorg je masa tu.. tp aku tetap gelak sorg diri... suker selok...
Kantoi 35
pengalaman aku, ado ore luar mai umoh tuk aku.. lepas make tghari, tuk aku wi bantal ko ore tu sambil oyak gini:
" guling-guling la dulu mek... lambat lagi nok gi keda"....
terpinga2 ore tuh... mujo x guling sungguh.. kalu dok gak, pah tanoh la wehh.. rumoh tuk aku tu tinggi.
Kantoi 36
aku selalunya kantoi tang kunci kereta.... dah terbiasa sebut..."suis keta" ada sekali tu, aku suruh lab assistant aku gi beli barang, aku ckp ngan dia
"ambik la suis keta aku tu... bwk keta aku jer"
dia ngan muka cuak tgk aku... "napa? keta takleh start ke?"
aku jwb balik... "ye la, kalau tak ambik suis keta tu... camana ko nak start keta aku lak?"
lagi dia heran... pastu...baru aku tersedar..... that's kunci kereta..... bukan suis keta
Kantoi 37
maso saing kawe mari KL... sek2 rumoh kawe nak masok tengahhari pahtu suruh la dia gi kedai beli ikan ...
saing aku : Bang ikan AYA ada?
Tokey : Ikan AYA?.... ikan apa tu dik?... xde jual la
Saing Aku : Ala Bang tu ada la ikan AYA tu...(sambil tunjuk)
Tokey : oooo ni ikan tongkol la dik...
balik rumah dia bercerita gege 1 rumah dok suko ko dio..
Kantoi 38
teringat maso kawe ngaji k.l mulo, nk g beli sabun basuh.. "kak sabun SETOKOL"
Kantoi 39
Ambo sediri pun penah kena dulu, gini..
masa kursus BTN, member dorm sebelah bising, selamba je ambo tepik,
"weiii, diamla, BOSANLA" heheheh.. member kelate pecoh perut suko.. lorat kelantan, istilah Bosan ni ada dua maksud
Kantoi 40
so lagi, ambo tengok budok2 dok gayut di taman permainan di Putrajaya, ambo tepikla larang takut jatuh :
" weiii, jangan bergayut kat situ, nanti jatuh, dapat FAEDAH (BULEH PEKDOH)
member aku terguling reboh suko
Kantoi Tahap Dewa
Jusuh dari kelantan, baru datang KL, duk umah sewa kawan2 dia, suatu hari dia ikut kawan dia g disko, semua kwan2 dia mabuk.
Dia ckap kat kawan dia :
"berat-berat korang semua nih..... dah-dah la tuh.... jom KELIK...

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Aktiviti hujung minggu

Bila smpi hujung minggu, biasa lah aktiviti rutin berlaku

A. Kemas rumah - kerahan tenaga akan berlaku haha
B. Basuh kasut bebudak
C. Beli brg dapur - kat MyMydin la jwbnya and kedai Acheh utk brg basah
D. Kemas kete - buang sampah sarap and klu rajin nak basuh kete klu rajin
E. Kumpul buku teks sbb nx wk kena pulangkan balik
F. Layan kerenah bebudak tgk tv
G. Bawa gi taman ptg ni, lepaskan diaorg main2. Bule relex
H. Gosok baju sekolah
I. Melepek and tido and tido hahaha
J. Nak tgk bola EPL ngan kengkawan yehaaaa

Byk gak kena buat utk 2 hari hahaha. Pagi ni baru siap 1 kui kui kui. Jap lg smbg.

Melepek dulu jap hehe

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, October 22, 2010

Antara kopi dan cawan

Renungkanlah.......

video

Sunyi






When alone, have u ever thought,
That deep in your thoughts, you get caught.

You think, and you wonder,
You pry, and u ponder.

About your past actions,
And, its manifold reactions.

About the times you cried,
As well as, the times you tried.

About the times you succeeded,
And, the ones who had you preceded.

Ever thought of the triumphs you have had,
And, of the times you were just a little lad.

Of the happiness and the joy,
And of the times you were coy.

Yes, its how the feel to be lonely,
When its no one around but you only!!!!

Thursday, October 21, 2010

Don't take life for granted

Sorry dear author. I can't seems to recall where I got this poem. Liza used to say that if we can't say the person's name, means we are not care enuf to dat person. Even the name, the identity, I dun give a shit (dunno y till now I still don't like dat singh haha).

Anyway, thks to him (I think), this poem shows what life means and worths for us to cherish. Lama dh simpan poem ni for me to rationalize back my life. Something for me to hold on. My tangkal haha.

Somehow it works wonders. Calm me down n make me smile from my cloudy or stormy or rainy day(s) or as easy as bad and stressful day(s). It is where my mind do the talking.

So here I share my tangkal......

Don't take life for granted for some day it may just disappear
Live as it is your last day on earth
Fill your heart with joy and comfort
Plan your tomorrows as if they were lined up one day at a time
Love the ones that are close to you and love the ones you hold dear
Express your feelings and open your heart
Try not to be bitter and accept people for who they are
Run through the high grass and pick the simple flowers
Learn something new and have fun each day
Play with your friends and play with the mindset of a child
Enjoy every moment, don't sweat the small stuff
And remember the big things in life are not so big
Tackle each day with the anticipation of new beginning
Thank God for each breath, every kiss, and even the mistakes you make
Tomorrow is just a word grab it, hold it and don't let go
Reach for the stars and the moon, don't just settle for second best
Aim high, set your standards well above what you think
Examine every opportunity and believe in your dreams
Live, Laugh and Love.... Life is a blessing and when you get a second
Take the time to Thank God for that second chance
Change the things you can and make sure you have fun
Don't be too serious and forget to live
Don't be afraid to place yourself first once in awhile
And always be good to those around you and remember
Memories are forever, so plan ahead, live life and ENJOY
For tomorrow may never come or it can change in an instant
Be at peace with your decisions and encourage yourself to move forward
Play and dance, live and enjoy, take time to relax
Move aside your responsibilities just once in awhile
And take care of yourself, It's your life, so LIVE
Pamper yourself when needed and reward yourself when you want
There is only one you, so take care of it, YOU deserve it.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Suatu Jawapan

ku cari jawapan di langit nan biru
entah bila kan bertemu
ku lihat awan berarak pergi
hanya sekawan burung menghiasi

ku cari jawapan di langit nan biru
mencari rahsia kehidupan
untuk mengubat keluh dan kesah
bagi mengenal dunia
bagi mengejar akhirah

ku cari jawapan di langit nan biru
bisakah aku bangun semula
mampukah aku terus melangkah
Kuatkah aku melayar bahtera

ku cari jawapan di langit nan biru
kerna di situ ada misteri Arasy
kerna di situ jawapan dicari
kerna di situ pasti ada ruang mencari restu Ilahi

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, October 20, 2010

Hidup Adalah Anugerah



Monologue…

“Pada suatu hari ada seorang gadis buta yg sangat  membenci dirinya sendiri. Kerana kebutaannya itu. Tidak hanya terhadap dirinya sendiri, tetapi dia juga membenci semua orang kecuali kekasihnya.

Kekasihnya selalu ada disampingnya untuk menemani dan menghiburnya. Dia berkata akan menikahi gadisnya itu kalau gadisnya itu sudah bisa melihat dunia.

Suatu hari, ada seseorang yang mendermakan sepasang mata kepada gadisnya itu Yang akhirnya dia mampu melihat semua hal, termasuk kekasih gadisnya itu .

Kekasihnya bertanya kepada gadisnya itu, “Sayang, sekarang kamu sudah mampu melihat dunia. Apakah engkau mahu berkahwin denganku?” Gadis itu terkejut melihat bahawa kekasihnya itu ternyata buta. Dia menolak untuk berkahwin dengan kekasihnya yg selama ini sangat setia mendampingi hidupnya selama si gadis itu buta matanya.

Dan akhirnya kekasihnya itu pergi dengan menitiskan air mata dan kemudian menuliskan sepucuk surat singkat kepada gadisnya itu, “Sayangku, tolong engkau jaga baik-baik ke-2 mata yg telah aku berikan kepadamu.”

…………………

Kisah di atas memperlihatkan bagaimana pikiran manusia boleh berubah saat status dalam hidupnya berubah. Hanya sedikit orang yang ingat bagaimana keadaan hidup sebelumnya dan lebih sedikit lagi yang ingat terhadap siapa harus berterima kasih semasa melalui saat yang paling menyakitkan dalam hidupnya.

Sebagai renungan,

a. Sebelum engkau berpikir untuk mengucapkan kata- kata kasar, Ingatlah akan seseorang yang tidak mampu berbicara.

b. Sebelum engkau mengeluh mengenai cita rasa makananmu, Ingatlah akan seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

c. Sebelum engkau mengeluh tentang suamimu/isterimu, ingatlah akan seseorang yang menangis kepada Tuhan  untuk meminta penyembuhan sehingga suaminya/isterinya TIDAK LUMPUH seumur hidup.

d. Sebelum engkau mengeluh tentang hidupmu, Ingatlah akan seseorang yang begitu cepat pergi  ke alam kubur dengan masih menyertakan kemiskinannya.

e. Sebelum engkau mengeluh tentang anak-anakmu, Ingatlah akan seseorang yang begitu mengharapkan kehadiran seorang anak, tetapi tidak mendapatnya.

f. Dan ketika engkau lelah dan mengeluh tentang pekerjaanmu, Ingatlah akan para penganguran, orang cacat dan mereka yang menginginkan pekerjaanmu.

g. Dan ketika beban hidup tampaknya akan menjatuhkanmu, pasanglah senyuman di wajahmu dan berterima kasihlah pada Tuhan karena engkau masih hidup dan ada di dunia ini.

Hidup adalah anugerah, syukurilah, jalanilah, nikmatilah  dan isilah hidup ini dengan sesuatu yg bermanfaat untuk umat manusia.

NIKMATILAH dan BERI YANG TERBAIK DI SETIAP DETIK DALAM HIDUPMU, KERANA ITU TIDAK AKAN TERULANG LAGI  untuk waktumu selanjutnya !!!

Perindu

Angin lalu sampaikan rinduku
buat dia di seberang sana
ingatkah dia
riakah dia
sepikah dia
tanpaku di sisi

Angin lalu titipkan kasihku
hanya dia satunya
semarakkan impianku

Angin lalu benarkan mimpiku
untuk bersamanya kembali
terhenti masa meniti cinta

Angin lalu berikan ku ilham
mendamba cinta nan jauh
pada dia mungkin merindu

Angin lalu luputkan dukaku
pada semalam yang pergi
hadirmu sinar harapan
persis mentari menyuluh maya

Angin lalu dakaplah diriku
ingin daku ke seberang sana
sesungguhnya
parah daku tanpa cintanya

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, October 19, 2010

Sands and Skies

Some soul searching. Looking and reaching to the far beyond......



somewhere in between the sands and the skies
I hope for miracles
for all the little prayers
I long for from humans and the God
least that I know
few things are meant to be
the rest just to enrich our lives

somewhere in between the sands and skies
I hope for answers
for all the concerns
I need to know
facts and myths
everything there is

somewhere in between the sands and skies
I am lost in my humanity
searching for the true self
I am left with boredom
I am alone with strangers

let me retain the first sight of sunrise
let me bring the beauty of moonlight
when love ushers in my direction
I am home

Dealova

Td Aida ngamuk. Dia jeles ngan adik dia. Wife dok layan Anis je. Masa menyusu Anis, dia nak gak dok atas riba sambil kacau Anis nyusu. Nangis Anis.

Tak tahan ngan kerenah Aida yg kinda noti, sy bawa dia naik kereta pusing taman. Seronok Aida. So talkative. Ilang dh kerenah. Gi Petronas isi minyak, beli roti. Dia dok lyn cashier dok tego dia. Siap bye2 lg hehe.

Otw balik bukak radio. Tgh dok flip channel tetiba dgr lagu Dealova. Thou dh nak abis lagu tu, kinda bring back all the memories. Mmg kenal sgt. Aida n sy diam lyn lagu tu. Senyum sendirian. Miss dat memories.

Yeahhh. What can I say. Its our song. Used to sing while driving. Our laughter and joy.

Thank you for memorable moments........


Dealova - Once

Aku ingin menjadi mimpi indah, dalam tidurmu
Aku ingin menjadi sesuatu, yang mungkin bisa kau rindu
Karena, langkah merapuh, tanpa dirimu
Oh karena, hati t'lah letih

Aku ingin menjadi sesuatu, yang s'lalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahwa ku, selalu memujamu
Tanpamu, sepinya waktu, merantai hati
Oh bayangmu, seakan-akan

[Reff]
Kau seperti nyanyian dalam hatiku
yang memanggil, rinduku, padamu oo~…
Seperti udara yang ku hela kau se-lalu, ada

[Bridge]
Hanya dirimu yang bisa, membuatku tenang
Tanpa dirimu aku me-rasa, hilang
dan sepi, dan sepi

[Reff]  (x2)

Selalu ada, kau selalu ada
Selalu ada, kau selalu ada

Sya Lalalala, lalalala (–> Fade)


Nite my love....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, October 18, 2010

Sebatang Tongkat Untuk Berdiri

Lagu yg memberi makna dalam hidup. Saya byk bergantung ngan mereka yg amat rapat ngan saya. Kekadang bila saya cuba utk jd lebih independent, ada yg sy tersungkur dan ada mende yg saya lupa yg saya masih perlukan khidmat mereka. Mereka setia dgn saya. Saya yg selalu lupa dengan mereka.


Maaf diatas kealpaan dan kekhilafan saya.....


Sebatang Tongkat Untuk Berdiri - Search


Ketika haus, kau ku berikan secawan susu
Agar kembali tenagamu
Ketika lemah hulurkan
Sebatang tongkat
Agar kau terus berdiri

Ditengah kejayaan
Kau lupa diri dihasut bayangan
Dari emosi hatimu

Tongkat kau lontarkan
Baktinya kau lupakan
Dan secawan susu
Yang pernah menyambung hayatmu
Merenung bintang di langit tinggi
Jangan tertipu
Manakah tempat kau berdiri
Selama ini

Sunday, October 17, 2010

Livin' in a dream

Can't read what's in your mind
For today I find you a total different kind
Where are those days you made me dream
I wonder if they ever will come true in life
I wish to be with you every moment of my life
And the same was with you, once upon a time
I have all your dreams treasured in my mind
Which is it be true in this life of mine?

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Hurt

Td tgk bola ngan kengkawan. Lama x melepak ngan diaorg. Sambil tgk bola, borak2 pasal hati dan perasaan. Dari pasal keje ke politik ke kwn2 ke keluarga bla... bla... bla...

Dlm dok borak2 tu, bercerita pasal x puas hati, kecewa, bangga, susah senang etc... Lama dh x seseronok nih.

Apa yg sy dpt adalah apa yg kita buat akan beri impak kepada org lain. Direct or indirect. Besar atau kecil. Sikit atau byk. Mmg xleh lari dari keadaan itu. Kita hidup bermasyarakat. Kita kena belajar dan terus belajar.

Terasa byk kesilapan yg sy lakukan disebabkan kekhilafan sy terutama yg rapat ngan sy. Tu belum lagi yg sy take for granted. Sayu rasa.

I wish I could undone for what I've done....



Christina Aquilera - Hurt

Seems like it was yesterday when I saw your face
You told me how proud you were, but I walked away
If only I knew what I know today
Ooh, ooh

I would hold you in my arms
I would take the pain away
Thank you for all you've done
Forgive all your mistakes
There's nothing I wouldn't do
To hear your voice again
Sometimes I wanna call you
But I know you won't be there

Ohh I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself by hurting you

Some days I feel broke inside but I won't admit
Sometimes I just wanna hide 'cause it's you I miss
And it's so hard to say goodbye
When it comes to this, oooh

Would you tell me I was wrong?
Would you help me understand?
Are you looking down upon me?
Are you proud of who I am?

There's nothing I wouldn't do
To have just one more chance
To look into your eyes
And see you looking back

Ohh I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself, ohh

If I had just one more day
I would tell you how much that I've missed you
Since you've been away
Ooh, it's dangerous
It's so out of line
To try and turn back time

I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself by hurting you

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, October 16, 2010

Perpisahan

terpisah kita
jauh dan semakin jauh
jarak dan waktu
akur kita kerana terpaksa

terpisah kita
pasrah hendaknya
ke mana hala langkah
ke arah mana janji tercipta
mana hujungnya

terpisah kita
bukan dipinta
namun dugaan bagai bertalu
membunuh apa yang ada
jika bahagia yang diimpikan
sanggupkah kita?

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Bicara Hati

mungkin
kasihku tak seperti Asiah
pengorbananku tak seperti Sumayyah
cintaku tak seperti Khadijah
imanku tak seperti Maryam

lantaran
aku tewas dengan permainan dunia
dalam dunia yang melekakan
dalam maya penuh kerakusan
dalam wadah janji dusta

jika dapat dikau berikan
sekadar harapan
secebis simpati
sekelumit pengertian
sehangat pelukan
agar aku mampu bertahan
menongkah siksa mendatang
membendung tohmahan
mengulit saki baki cinta
sepanjang fajar ke senja

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, October 15, 2010

Di Kala Ini

dirimu
secebis kenangan
terasa aku di puncak dunia
namun onak duri sekeliling kita
tercalar dan terluka
itu pasti

jasadmu
kian jauh dimamah waktu
antara ingat
antara lupa

cintamu
bukan milikku abadi
terpaksa ku teruskan hidup
sengsara ku harungi siangku
sukar ku lalui malamku
setelah hadirmu
seketika cuma
dalam hidupku

namun sayangku

rindumu
memautku erat
memberiku semangat
bahawa kita masih bersatu
di naungan cinta
dalam senyap
dalam kejauhan

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, October 14, 2010

Doa sebuah pencarian

Alhamdulillah
fajar sekali ini
aku teruskan perjalanan
dengan makna berbeza
dengan azam nan teguh
setelah aku bertanyakan diri
apakah yang dicari?
syurga di maya fana
atau syurga persada abadi

tatkala Malaikat melaknati
tatkala Ilahi memurkai
langkahku diberati dosa
bahasaku dibebani noda
hayatku dipenuhi goda
hidupku dibayangi derita

hanya Dia
layak aku mengadu
hanya Dia
ku letak harapan
hanya Dia
mengenali zarahku

hanya Dia Penciptaku
mengurniakan padaku
mengembalikan hakku
mengurangi kelebihanku
mengimbangi kelemahanku
kerana Dia Maha Mengetahui
semalam, kini dan hari mendatang

aku merenung ke dalam diri
adanya rahmat Ilahi
adanya ruang bisikan Iblis

aku bersyukur
hayat yang masih ada
insaf yang belum terlewat
ampun yang boleh diraih
kasih yang mengelilingiku

tak mungkin aku sedar
tanpamu di sisi
menatangku senantiasa
memayungi sebolehnya
melindungi aibku
menyayangiku penuh rela
mengecam rintangan buatku

Insya-Allah
fajar esok dan seterusnya
perjalanan dimuliakan
jika harapan kita
redha dan syurgaNya

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Room in your heart

Livin I a box - room in your heart

It's dark and cold tonight
I'm walking all alone
And one step at a time
I'm getting closer

I know she's hard to find
Instinctively I try
To take the path of love
Into the night

There would be no reason
If you really didn't care
There would be no reason for love

The door is open wide is anybody there?
I know this must be the room in your heart
I really don't know why but it's so easy to breathe
I know this must be the room in your heart

No answers question me
No one's been here before
I'm the first to see
The light at your door

If I could hold you now
I wouldn't disagree
With these four walls
You're protecting me

There would be no reason
If you really didn't care
There would be no reason for love

The door is open, is anybody there?
I know this must be the room in your heart
I really don't know why but it's so easy to breathe
I know this must be the room in your heart

Oh yeah, I can feel it, I can feel it
I can feel the love that's surrounding me
Coming out of you

The door is open wide, is anybody there?
I know this must be the room in your heart
I really don't know why but it's so easy to breathe
I know this must be the room in your heart

Is anybody there
The door is open wide, is anybody there?
I know this must be the room in your heart
I really don't know why but it's so easy to breathe
I know this must be the room in your heart

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, October 13, 2010

Whenever you need me

Try to think in diff shoes. Perhaps wishful thinking....


T'PAU - WHENEVER YOU NEED ME



I came to see if you will listen to me now
Came to atone
For all the wrong I have done
Won't you forgive a stupid girl
Who didn't realise she owned the world till you
Left me alone

I won't make the same mistake
And let the fate
Of some poor fool who never knew
The beauty of a precious love
Come fill my heart
Can't we go back to the start

Whenever you need me now
In a world without love
If you hear the song again
Don't make it a requiem
If we put this aside oh I'm sure
We could talk and make up our own minds
Make it the best of times again

Can you believe I never knew the answer
Lay within you I
I went searching everywhere
Sometimes it's very hard
To see through the familiarity of what is there

But if you tell me I can't be
The one you need
I'm gonna shout it from a mountain high
I let our love be sacrificed
Threw it away
Please let me try it again

Whenever you need me now
In a world without love
If you hear the song again
Don't make it a requiem
We belong, we belong together
I'm gonna shout it from a mountain high
I let our love be sacrificed
Threw it away

Please let me try it again
we belong, we belong together
If you hear the song again
Don't make it a requiem

Whenever you need me now
In a world without love
If you hear the song again
Don't make it a requiem
If we push this aside believe me I'm sure
We could talk and make up our own minds
Make it the best of times again
You keep that in mind
Can we just try

Whenever you need me now
In a world without love
If you hear the song again
Don't make it a requiem

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Kadang-kadang...

kadang2 bila aku teringat
raut wajahnya manis sekali
senyum nya pengubat rindu
salam nya menyentuh kalbu

kadang2 aku merenung
perginya tanpa ku tahu
belum sempat ku kata rindu
masih basah air matanya dibahuku

kadang2 aku terlupa
dia juga punya cita-cita
yang memang membuat aku bangga
menjadi pejuang bangsa

kadang2 aku terleka
terkenang kisah yang lama
sungguh indah kalau bersama
tak kala cinta masih membara

kadang2 aku terhantuk
dia datang mengelap peluh
membawa secawan teh boh
walalupun label nya masih berlabuh

kadang2 aku tersenyum
mengenang pengalaman itu
biarlah ia mengubat rindu
menjadi jantung buah hati ku

selama aku genggam bara ini
tidak pernah aku lepaskan
makna putus asa tidak sekali
menunggu masa yang menentukan

Monday, October 11, 2010

Andai ku miliki semalam

Can't remember if I've posted this song before. Very nice and meaningful lyrics. Love this song. Quite nostalgic to me......


Andai ku miliki semalam
Dan bisa aku ubah menjadi esok
Takkan ku ubah apa pun
Kerna aku tahu engkau tetap indah
Tanpa sempadan masa
Aku bahagia seadanya

Tangis ini tanda kasih ku
Bukan mengeluh luka yang semalam
Kerna engkau mengasihi ku
Tiada sendu lagi di dunia ku ini

Aku tak dapat bayangkan
Sengsara yang harus ku tanggung
Jika kau pilih perpisahan

Tanpa punca yang meyakinkan
Aku akan tersasar
Mencari cintamu

Andai terhentinya masa
Dan gunung jatuh ke laut
Kau tetap ku cinta
Kasih sayang ku adalah kekuatan

Untuk menempuh segala
Dugaan yang tak terbayangkan
Oleh insan lemah seperti kita
Sekalipun
Ku miliki esok
Takkan ku menolak ketentuan

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Pesanan buat si dia

tolong...
tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya...
tolong betitahu si dia, cinta agung adalah cintaNya...
tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa...
tolong nasihati si dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa...
tolong nasihati si dia, jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa...
tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya...
tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana disitu ada syurga...
tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana ditelapak itu syurganya...
tolong ingatkan si dia, aku terpikat kerana imannya bukan rupa...
tolong ingatkan si dia, aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta...
tolong ingatkan si dia, aku kasihinya kerana santunnya...
tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia...
tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya...
tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya...
tolong sedarkan si dia, aku milik Yang Maha Esa...
tolong sedarkan si dia, aku masih milik keluarga...
tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar pada keluarganya...
tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta...
tolong sabarkan si dia, bila jarak menjadi penyebab bertambah rindunya...
tolong pesan padanya, aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya...
tolong pesan padanya, aku tak mahu menjadi punca kegagalannya...
tolong pesan padanya, aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya...
tolong khabarkan pada si dia, aku tidak mahu melekakan dia...
tolong khabarkan pada si dia, aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya...
tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku...
tolong sampaikan pada si dia, aku mendambakan cinta suci yang terjaga...
tolong sampaikan pada si dia, cinta kerana Allah tidak ternilai harganya...
tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa...

tolong sampaikan pada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri...



Ya Allah Ya Tuhanku...
telah datang padaku seorang insan yang mengetuk pintu hati ini...
sekiranya dia adalah jodohku yang terbaik, yang telah Engkau tetapkan buatku sejak dari kandungan ibuku lagi,
maka permudahkanlah urusanku, permudahkanlah urusan dia dan permudahkanlah urusan kami berdua...
Ya Allah Ya Rahman Ya Allah Ya Rahim...
lindungilah imanku Ya Allah, lindungilah iman dia Ya Allah & lindungilah iman kami berdua sepanjang perhubungan ini...
Amin... Ya Rabbal Alaminn....



Cinta...
Karya indah Sang Pencipta...
Dimulakan di syurga...
Dirasukkan dalam jiwa Adam dan Hawa...
Lalu dianak-pinakkan ke setiap jiwa...
Dengan kadar yang berbeza...
Cinta sebenarnya tidak buta...
Cinta adalah sesuatu yang murnu, luhur dan diperlukan...
Yang buta adalah bila cinta itu menguasai dirimu tanpa suatu pertimbangan...
CINTA, MENCINTAI atau DICINTAI itu adalah lumrah sifat kejadian manusia...
Hak untuk bercinta dan menerima bergantung kepada individu itu sendiri...
Pilihan adalah di tangan kita...
Ke kiri atau ke kanan, kita yang tentukan...
Jikalau tertarik kerana parasnya, keelokkan parasnya dapat menyesatkan...
Jikalau tertarik kerana kekayaannya, kekayaannya dapat musnah...
Tertariklah kepada yang memberikan senyuman, keranan senyuman dapat menceriakan hari mendungmu...

Decision... Decision...

Mungkin post sy kali ni repetitious dari post sy sebelum ni but somehow its haunt me for the last few days. Mmg ada jiwa kacau and on the verge of collapsing. Its kinda all-in-one feeling. Klu ada the trigger point, mmg ada yg kena.

From work to family to personal to financial, sume bercelaru. Tu posts sy kat blog kinda diff lately especially this month. Cam identity crisis. Mmg me somehow x berapa leh handle my emotions. steam has been build up like pressure cooker. Feels like wanna give up. Surrender. Quit fighting. Helpless dan yg sewaktu dgnnya.

Full with -ve energy rite now. Full of y's in my mind. But I do know that :

1. I can't do it alone
2. I'm tired
3. I know the hiccups
4. I know the problems

I also do know :

1. Kena yakin ngan keputusan yg dibuat
2. Jgn lari dari matlamat kenapa pilih jln tu
3. Be truthful to urself.
4. Let Allah decide.

For me its simple, apa kita buat kerana Allah. Dia maha mengetahui. Byk Dia dh tunjuk petunjuk. Insyallah masa akan smpi. Sooner or later je. Guts feeling kata mcm around the corner. Tah lah. We'll see.

Sy rasa penat sgt. Lately sy rasa grass is greener on the other side of the field. Lagu sy dh x berapa merdu bunyinya. Jiwa makin x tenteram. Semakin sy nak menguraikan kekusutan, semakin byk simpulan yg perlu diselesaikan. Synchronization berterabur.

What should I do?????

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, October 10, 2010

Mencintai tak bererti memiliki

Janganlah kau angkuh melaungkan.. .
Si dia kepunyaan mu ...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya.. .
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...

Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan.. .
Mencintai tidak semestinya memiliki?...
Manusia pandai berpura ...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia..

Tetapi hati...
Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...

Tidakkah kau sedar...
Mungkin si dia melafazkan.. .
Ungkapan cinta pada mu ...
Tetapi hati dan perasaannya. ..
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung. ..
Di sebalik sejuta alasan...

Dan kau...
Begitu jujur dan setia mencintainya...
Sehingga terlupa..
Hukum alam menyatakan..
Mencintai tidak bermakna memiliki..

Sesungguhnya. ..
"Aku tidak pernah memiliki diri mu..."
"Dan kau jua tidak memiliki diri ku."

Mengertilah. ..
Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa...
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...
Kecuali Dia...
Dia mengasihi hamba-Nya...
Dia memiliki hamba-Nya...
Dan ke pangkuan Dia kita akan di kembali.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, October 9, 2010

Exhausted


Exhausted!
Exhausted!
Simply exhausted!

I'm tired of all....
Tired!

I want my peace back!




Bersediakah saya?

Satu kelemahan diri adalah susah untuk percayakan sesiapa. Tapi bila kepercayaan sudah bersemi, saya meletakkan kepercayaan itu mengatasi segala-galanya. Benar kata arwah mak, you need to trust people around you, you need to learn to fly on your own, but you don't need to cry alone. Yes mom, I've learned it, a hard way. But the most important is learn and improvise.

Banyak betul kerja yang separuh siap yang tak dapat siapkan. Sakit badan dan minda mengganggu dan tidak mengizinkan saya untuk meneruskan apa yang sudah terancang. Lately, terasa penat sgt. Rasa semuanya overstretch.

Apapun saya agak terganggu dengan beberapa pekara yang membuatkan aku berfikir banyak kali pada hari ini:

"Perlukah aku teruskan?"

Dalam hidup, ayat ini umpama tergantung... teruskan apa? Kita letakkan simbol tanya itu pada semua persoalan diri. Adakah kita bersedia untuk belajar menghadapi apa yang ingin kita tempuhi?

Adakah kita bersedia pada cinta ini?
Adakah kita bersedia dengan cabaran hidup ini?
Adakah kita bersedia untuk terus mencari?
Adakah kita bersedia untuk dilukai?
Adakah kita bersedia memulakan semula?
Adakah kita bersedia untuk dosa dan pahala?
Adakah kita bersedia untuk hari kemudian?

Perlukah kita teruskan? Bersediakah kita?

Satu persoalan manusia yang biasa, hari ke sehari.

Tepuk dada, tanya selera.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Malaikat Yang Masuk Kedalam Kubur Sebelum Munkar & Nakir

Diriwayatkan dari Abdillah bin Salam: Sebelum malaikat Mungkar dan Nakir masuk kepada mayat, ada malaikat yang mendatanginya dengan wajah yang bercahaya bagaikan matahari, malaikat itu bernama Ruman. Dia masuk dan menemui mayat dan mendudukkannya lalu

berkata : "Tulislah amalmu yang terbaik sampai yang terjelek!"

mayat berkata : "Dengan apa aku menulis, mana pena, tinta dan tempatnya ?"

Malaikat menjawab : "Tintanya adalah lidahmu dan penanya adalah jarimu".

Mayat berkata : "Dimana aku harus menulis sedangkan aku tidak mempunyai selembar kertaspun".

Nabi Saw. bersabda : "Maka malaikat Ruman memotong kain kafannya sepotong dan diberikan padanya."

Malaikat Ruman berkata : "Inilah lembaranya dan tulislah"

Maka iapun menulis apa yang pernah diperbuatnya ketika didunia dari amal yang baik, ketika sampai pada amal jeleknya dia merasa malu.

Malaikat Ruman berkata kepadanya : "Hai orang yang lalai (durhaka), kenapa engkau tidak malu pada penciptamu ketika engkau melakukannya di dunia dan sekarang engkau merasa malu kepadaku."

Malaikat lalu mengangkat cota dan memukulnya.

Maka berkatalah si mayat : "Angkatlah cota itu dariku sehingga aku bisa menulisnya. "Kemudian dia diperintah untuk melipat dan memberinya cap tanda tangan.

Maka diapun melipatnya dan berkata : "Dengan apa aku memberi cap, sedangkan aku tidak mempunyai cap."

Malaikat berkata:"Berilah cap dengan kukumu."

maka diapun memberi cap dengan kukunya dan mengalungkan pada lehernya sampai hari kiamat.

Sebagaimana firman Allah : "Dan pada setiap manusia telah Kami tetapkan anak perbuatannya (sebagaimana tetapnya kalung) pada lehernya. Dan Kami keluarkan baginya pada hari kiamat sebuah kitab yang akan dijumpainya dalam keadaan terbuka."(Qs. Al-Israa': 13).

Setelah itu masuklah malaikat Munkar dan Nakir, maka apabila orang tersebut ahli maksiat dia akan melihat bukunya pada hari kiamat dan diperintahkan Allah untuk membacanya. Dia membaca kebaikannya dan ketika sampai pada kejelekannya dia diam.

Maka Allah Swt. berfirman : "Kenapa engkau tidak membacanya ?"

Dia berkata : "Saya malu kepada Engkau Ya Allah"

Allah SWT berfirman lagi : "Kenapa engkau tidak malu kepadaKu saat engkau di dunia dan sekarang engka malu kepadaKu"

Maka menyesallah hamba itu tapi penyesalan tiada berguna.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, October 8, 2010

Perbelanjaan utk persediaan


(Muka b4 kena kacau hehe)


Smalam lepas balik koje kali ke-2, kacau aida n anis smpi ngekeh gelak x tahan geli kena geletek n kata "abah x good boy, xnak kawan". Anis smpi nangis kena cium hehehe.

Kena marah ngan wife sbb time tu dh kul 10, dh patut time tido, dia kena pujuk anis, dia dh penat katanya hehehe.

Masa amik napas mengah kacau bebudak, ternampak bil2 shopping dr Mydin, Giant, MyMydin etc. Bila amati, byk gak duit kua wat beli brg2 utk anis. Walaupun byk mende recycle dari kakak2 dia, ratusan gak abis. Dari wet tissue smpi baju tido etc. Menung kejap. "Patutla cam kering bulan nih". Tu belum lagi beli brg2 dapur yg wajib tiap2 bulan. Laju kua hehehe, lambatnya 25hb.

Tu pun hymm cover bill bersalin. Klu x mana nak cari RM3,200 utk bil ibu n RM800 utk anis nak bayar ke Sunway Medical Centre??? Bule pitam. Tp bagi sy, rezeki Allah yg tentukan. Klu duit dihabiskan mengikut syariatnya, mengikut kehendakNya, insyAllah ada la cara dia nak tolong. Dia x zalim kat umatNya, sebaliknya umatNya selalu membelakangkanNya.

Sy syukur ngan pemberianNya. Selama ni, keluarga masih cukup makan pakai, bil2 masih mampu bayar, walaupun ikat perut, still anak2 masih kenyang. Masih boleh sy beri apa yg mereka perlukan.

Keluarga n kengkawan (my cronies) byk membantu dlm mencorakkan halatuju n pemikiran sy. Mereka jd my backbones. Membantu sy dlm bentuk idea and wang ringgit. Mereka x berkira. Sy x mampu membalas jasa mereka. Sy berdoa moga Allah membalas dgn setimpal jasa mereka terhadap sy. Seems like I owed them my life.

Mekasih and I love u all....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, October 7, 2010

Finding Soul Mates

it dawned on us
that life has its obstacles
that love may flourish
or it may wither
that we need to put up a fight
against all odds

perhaps
we fall in love at the wrong time
with the wrong person
and for a wrong reason
or is it just a game of the mind?

maybe
we pour our heart out
for that one person
that we strive at all costs
in rain, in sunshine
no matter how sweet
no matter how hard
life may offer

this is my confession
I am not perfect
I melt over charms
I know what I am now
as you've shown the dark side of me
as you've tried to protect me
as you've tried to love me

at this point of time
I'm thinking
but it doesn't give me a piece of mind
they say that I must be in love
I now know
only love ties everything
to be the strength overcoming any challenges
to be the pot of gold when one is penniless
to be the light in one's home
to be the warmth between two stranger hearts

where do we stand?
let love to guide us
let love to comfort us
let love to embrace us
so that
we may spend lifetime loving each other
the entire union
of the heart and soul

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, October 6, 2010

Kejauhan

Bila hati berbicara .....


tiada tara
tiada neraca
jika kau ukur kasihku

tiada awalan
tiada akhiran
jika kau sangsi cintaku

di sini ternyata
aku menyanjungimu
aku menantimu
aku merinduimu

usah kau lindungi
usah kau bayangi
usah kau menyepi


..... Cetusan rasa utk yg bertakta dihati

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Bersabarlah Duhai Hati

Ni saya dapat dari website http://iluvislam.com/inspirasi/motivasi/901-bersabarlah-duhai-hati.html. Very nice reading. Semoga jadi panduan untuk kita dikala menghadapi kesukaran yg mendatang.


Sahabatku,

Kehidupan ini adalah permainan dalam pelbagai adegan yang mencabar dan penuh dugaan serta ujian Allah. Sesungguhnya segala dugaan bertujuan menguji kesabaran dan tahap keimanan seseorang hamba.


Apabila terujinya seseorang hamba, maka segala mehnah dari-Nya itu adalah sebagai penghapus dosa yang menggantikan hukuman di akhirat kelak.

Kadangkala apabila diuji, kita merasa cukup kuat dan kental jiwa untuk menempuh segala dugaan yang mendatang, namun ada masanya pula kita cukup lemah dan merasa hampir rebah dalam perjuangan meniti kehidupan.

Ada kalanya kita berupaya melepasi ujian itu, namun ada kalanya juga kita merasakan tidak berupaya menghadapinya lantas merungut dengan apa yang berlaku.

Sesungguhnya tidak kita nafikan, ada ketika kita tidak mampu mengelak daripada menghadapi tekanan dalam menjalani kehidupan. Pelbagai tekanan dihadapi menyebabkan kita hilang semangat dalam menempuh cabaran dan dugaan yang datang silih berganti atau secara bertimpa-timpa.

Lihatlah betapa lemah dan kerdilnya kita, begitu cepat hilang pergantungan sedangkan Allah SWT sedang menduga.

Ujian yang dihadapi oleh manusia di dunia ini adalah dalam dua bentuk iaitu sama ada kesusahan atau kesenangan. Kedua-dua ujian itu benar-benar menguji kita sebagai hambanya.

Ingatlah bahawa kehidupan di dunia yang meliputi kemewahan dengan segala pangkat kebesaran dan kesenangan itu adalah sekadar ujian. Sesungguhnya hanya bagi mereka yang terpedaya yang akan hanyut dengan ujian ini.

Sedangkan dugaan kesusahan dan kesengsaraan di dunia pula, kadangkala membuatkan kita rasa lemah dan putus asa. Kadangkala kita seringkali mengeluh dengan apa yang ditetapkan untuk kita, dan seringkali jua kita persoalkan itu dan ini tentang takdir yang telah tertulis oleh-Nya. Apakah dengan penerimaan sebegini kita fikir kita cukup redha dengan ketentuan-Nya? Kadangkala pula kita seringkali merumuskan itu dan ini tentang ketetapan-Nya.

'Jikalau dugaan ini tiada, sudah tentu aku begini...'
'Jikalau ini tidak terjadi sudah tentu aku begitu.... '

Apakah kita fikir kita lebih tahu dari Dia yang menciptakan kita? Dan apakah kita fikir kita sebenarnya lebih tahu apa yang terbaik untuk kita?

Subhanallah. Maha suci Allah!

Sudah tentu kita hamba yang kerdil ini tidak tahu apa-apa berbanding Dia yang Maha Sempurna. Namun tanpa kita sedari segala persoalan yang timbul dibenak kita sebenarnya telahpun terjawab dalam Kalam Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan sesuatu, maka Dia juga Maha Mengetahui persoalan yang bakal timbul di fikiran hambaNya. Maka Dia lebih dahulu menjawab persoalan itu dalam ayat-ayat-Nya.

Inilah jawapan Allah tehadap persoalan yang kadangkala timbul dalam hidup kita.

Kenapa semua ini terjadi padaku?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216)

Kenapa terlalu berat ujian ini?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)

Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa?

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)

Bagaimana harus ku hadapi semua ini?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45)

Apa yang akan kudapat daripada semua ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (At-Taubah : 111)

Kepada siapa harus aku berharap?

"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129)

Berimankah aku?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta?" (Al-Ankabut : 2-3)

Renungi dan redhalah terhadap ketentuan Allah SWT. Pasti tersingkap hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang redha dan diredhai-Nya.
There was an error in this gadget