Wednesday, February 29, 2012

Sekadar Menguji

Selalu orang cakap hidup bagaikan roda. Tak selalunya kita di atas. Mungkin esok lusa kita di bawah.

Cuba fikirkan kembali ketika kita masih muda atau semasa kanak-kanak? Bukankah hidup ini mudah dan seronok bagi kita? Semuanya adalah mungkin, boleh saja dilakukan jika ada kemahuan.

Tapi dalam kita membesar, perkara-perkara yang dahulunya mudah belaka telah menjadi susah lagi menyusahkan.

Kenapa ya?

Allah taala menguji hambaNya dengan ujian yang hambaNya boleh terima. Maka sabar dan senyumlah. Lain orang lain ujiannya. Allah taala takkan menguji hambaNya jika hambaNya itu tidak mampu. Maka jika kita terpilih untuk melalui ujian itu tempuhlah dengan penuh redha dan tawaduk.

Setiap perkara yang berlaku, baik buruk ada hikmahnya. Andai kita gagal dalam ujian ini, mungkin ada hikmahnya. Allah ada perancangan yang lebih baik untuk kita, lebih baik daripada perancangan manusia untuk diri sendiri.

Namun, kita hidup dengan manusia. Terarah dengan jangkaan, harapan dan sangkaan manusia. Sedar atau tidak, kita terpaksa memenuhi semua tuntutan itu. Sehingga kita mungkin lupa yang kehendak Allah jauh melangkau segalanya.

Namun dengan segenggam kepercayaan bahawa Allah tidak akan menguji hamba-Nya sesuatu yang hamba-Nya tidak mampu pikul. Kehidupan sememangnya mengajar erti redha, sabar, tawakal, berharap pergantungan sepenuhnya kepada Allah dan bermacam-macam lagi.

Banyak saja cara Allah nak didik kita. Nak tarbiyyah kita. Semoga Allah akan terus mendidik kita ketika iman masih menebal. Mudahan perasaan cinta kita kepada sang Khaliq akan semakin bertambah.

Sent from U Mobile

Monday, February 27, 2012

Doa

Ya Allah....

Di saat aku ditimpa bencana, aku seringkali memohon kepadaMu.. Ketika bencana itu hilang, aku melupakanMu. Telah terlalu banyak janji-janji manisku tabur padaMu. Aku sering memungkiri janji-janjiku padaMu. Betapa hinanya aku disisiMu…

Ku akui aku seringkali membiarkan diri ini tewas... Aku biarkan diri ini tertipu dengan benda yang dipanggil fitnah.. Aku biarkan diri ini tenggelam dan alpa dalam nikmat dunia... Aku telah jadikan semua itu sebagai puncak dan matlamat pencarianku.. betapa hinanya aku disisiMu.

Aku telah menjadi semakin berani. Berani meletakkan nasib ditangan ku sendiri.. Berani meletakkan diriku dalam golongan yang rugi... Betapa hinanya aku disisiMu.

Ya ALLAH…

Janganlah Kau condongkan hatiku kepada kesesatan setelah Kau beri hidayah.. Kau penuhi permohonanku dan mudahkanlah perlaksanaan keperluanku. Kau bantulah aku dalam memperbaiki amal ibadahku padaMu..

Kau bersihkanlah hatiku dari noda dan dosa.. janganlah Kau tolak untuk memenuhinya sedangkan Engkau telah memberiku jaminan untuk itu. Janganlah Kau tutup pintuMu sedangkan Engkau telah memerintahkan aku mengetuknya.

Anugerahkanlah aku segala sesuatu yang mendatangkan kebaikan di dunia dan di akhiratku dan masukkanlah aku ke dalam golongan yang berbuat baik... kerana permohonan yang ku pohon dariMu dan yang mendapat hasilnya dari memohonnya dariMu, yang mendapatkan Kurnia dariMu kerana bertawakal kepadaMu dan yang mendapat perlindungan kerana melindungkan diri di bawah naunganMu.

Amin..

Sent from U Mobile

Sunday, February 26, 2012

Menipu diri

Acap kali saya berbohong kepada diri sendiri. Beberapa tahun yang lampau
saya cuba menenangkan diri, "tidak mengapa, saya akan ok. Saya bukan orang jahat. Allah akan tolong".

Saya memujuk diri supaya bertenang. Dan saya mahu diri saya menerima pujukan tersebut. Dan saya fikir hati dan jiwa saya tenang. Saya berpura-pura tenang.

Orang sering berkata tetapi saya nyatakan dalam bahasa sendiri, "ulangan yang sentiasa menjadi biasa," sangat relevan. Ulangan berbohong pada diri sendiri menyebabkan hati menjadi keras membatu.

Hilang rasional antara realiti dengan apa yang diimpikan. Itulah pembohongan pada diri yang tidak kita sedari. Jika hati tenang maka tidak mungkin kenyataan itu dikeluarkan.

Hakikatnya, kita memujuk diri agar menerima justifikasi kenapa kita tidak mahu atau perlu berubah.

Apabila sampai ketikanya, ramai yang berdolak-dalih dengan pelbagai alasan. Ada yang menuntut, "tunjukkanlah kelebihan yang ada supaya kami mempercayai apa yang kamu cakapkan". Ada yang masih meneruskan cara hidup masa lalu mungkin kerana takut.

Akan tetapi, hakikatnya, kelegaan yang dicari tidak ditemui jikalau kita masih terus berbohong pada diri sendiri.....


Sent from U Mobile

Saturday, February 25, 2012

Pendapat

Td masa flip2 channel tv tertengok drama kat tv9 tah apa cite. Tgk pun tgh2 n x abis pun. Just time tu yg menarik minat sy adalah jalaludin hassan n azean irdawati wat mende tah n tanya anaknya benji on his opinion.

Benji said watpe tanya dia since mak n ayah dh planned n already executed. Apa maknanya kalau dia kasi pendapat sedangkan action dh take place. Apa dia kata adalah whatever it is, hopefully bawa kebaikan kepada semua and mak ayah dia tau apa yg dibuat and as anak dia akan obey.

Kekadang bila keje ada situasi gitu. Bos2 dh decide thing tp tanya anak buah opinion. Either nak tgk opinion tu sama ngan mgmt or otherwise. Yg buat lg best is anak buah kena ikut direction tu thou x tau ujung pangkal camne nak buat or kena maneuver in such a way to meet whatever the decision has been made.

Situasi kawin pun sama. Contoh tmpt nak gi vacation. Si isteri dh decide dh nak gi tmpt A. Dh plan bagai. Dh hint2 si suami. Tp si suami maybe nak jaga keharmonian bekeluarga, ikut je walaupun x berapa berkenan dihati and can be the other way around. Si isteri mkn hati especially si suami jenis dia je yg betul.

Kekadang bila bercinta pun gitu. 1 party dh decide nak do something (cth tgk wayang) but tanya gak pendapat. Kalu ikut, that 1 party sure seronok sbb mempunyai pendapat yg sama but kalu x ikut dikatanya x supportive. X memahami hati dan perasaan. Merajuk la jwbnya hehe.

Berkawan pun sama. Ada mende yg disagree tp atas sebab persahabatan terima je lah apa yg telah diputuskan. As long as kita dh states opinion kita, kita xkan nyesal sbb kita dh ckp. Dia pun mungkin ada sebab napa dia putuskan gitu. Mungkin dia inform kat kita atas nama persahabatan.

Apa pun yg berlaku, dalam kehidupan akan ada situasi begitu. Terpulang camne kita nak handle.

Tepuk dada tanya selera. Kawan sy ada ckp... 'apa kita lakukan akan beri impak kepada sekeliling kita dan beri kesan dimasa akan datang'


Sent from U Mobile

Friday, February 24, 2012

Cinta Sempurna

I think I've posted this song before. Heard at Hotfm, suddenly rasa sayu......


By Yuna
rtsp://v6.cache4.c.youtube.com/CjYLENy73wIaLQlt3RZP_-pNvRMYESARFEIJbXYtZ29vZ2xlSARSBXdhdGNoYPPdveTU0-OjTww=/0/0/0/video.3gp

Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku dari mu
Kau berdiri teguh

Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba
Aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu

Lepaskanlah diriku
Kerna aku tak mampu tuk menanggung semua
Cinta sempurna
Darimu...
Darimu...

Bukan aku tak pernah
Mengerti dirimu
Ku sanjung setiap kata cinta
Kau berikan aku

Hilangkan rasa itu
Akhirkan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu

Lepaskanlah diriku
Kerna aku tak mampu tuk menanggung semua
Cinta sempurna
Darimu...
Darimu...

Sent from U Mobile

Wednesday, February 22, 2012

Just a thot from Olympic qualifying game

Td tgk game mesia vs japan n as expected mesia kalah 4-0. X kisahlah menang or kalah. Adat permainan. On paper mmg mesia dh xleh nak go for Olympic in London but experience playing with better team tu should be jd ilmu yg berguna.

Pada sy defence teruk lah smpi midfield x berapa nak function and foward x dpt bola. Keeper la kesian berhempas pulas nak jaga gawang gol but ada gak wat funny.

Apa pun tahniah utk Harimau Malaya yang menunjukkan semangat juang. Cuma sedikit terkilan dat masa main kat Jepun, kita kalah 2-0 je tp bila main kat home ground lg worse. Kenapa?

Yg menarik minat sy is towards d end pengulas sukan quotes "kalau xleh nak sokong time kalah, xperlu lah nak sokong time menang".

Makes me wonder in a rship. Maksud sy kalu xleh nak be there time partner kita kesusahan, what for kita nak share dianye happiness kan. Wat malu je. Terasa cam menangguk di air yg keruh. Amik kesempatan. Kinda shows that we care but it's totally bullshit lah.

Pepatah pun ada kata laaa.... Kwn semasa susah sukar dicari, kwn masa senang berlambak.... X kira la dlm apa jua keadaan manusia gini mmg menunggu n mengambil kesempatan. Mmg kulit muka dia tebal. Ada juga yg membuat keuntungan diatas kesusahan pasangannnya.

For me, just evaluate back where u r, who u r, where do u fit in etc etc dimata pasangan anda. R u truthful enuf? R u on the same boat as ur partner?

Hati kena jujur lah. Jln shortcut mmg ada but satisfaction? Ur partner should likes u for who u r kan. U can berlakon, cover ur tracks etc etc but for how long? Smpi masa kantoi gak. Time tu what u gonna do n what ur partner will do to u?

Tepuk dada tanya selera kan?


Sent from U Mobile

Friday, February 17, 2012

One

Metallica One

I can't remember anything
Can't tell if this is true or dream
Deep down inside I feel to scream
This terrible silence stops me

Now that the war is through with me
I'm waking up, I cannot see
That there is not much left of me
Nothing is real but pain now

Hold my breath as I wish for death
Oh please God, wake me

Back in the womb it's much too real
In pumps life that I must feel
But can't look forward to reveal
Look to the time when I'll live

Fed through the tube that sticks in me
Just like a wartime novelty
Tied to machines that make me be
Cut this life off from me

Hold my breath as I wish for death
Oh please God, wake me

Now the world is gone, I'm just one
Oh God help me
Hold my breath as I wish for death
Oh please God, help me

Darkness imprisoning me
All that I see
Absolute horror
I cannot live
I cannot die
Trapped in myself
Body my holding cell

Landmine has taken my sight
Taken my speech
Taken my hearing
Taken my arms
Taken my legs
Taken my soul
Left me with life in hell

Sent from U Mobile

Wednesday, February 15, 2012

Thought of the day

The wondrous feeling of being in love, they say, cannot be expressed in words alone. But this hasn't stopped us from trying.

Renungan pagi

Sometimes Allah Ta'ala leaves us with no option except patience, more options will only come as a result of our patience...

InsyaAllah!

Selamat bekerja......


Sent from U Mobile

Sunday, February 12, 2012

Truth of lives

Quotes from FB wall.....

what i must do is all that concerns me, not what people think, it is hard because you will always find those people who think they know what is your duty better then you know it. it is easy in the world to live after the worlds opinion, it is easy in solitude to live after our own, but the great man is who he is in the midst of a crowd, keeps with perfect sweetness the independance of solitude -ralph waldo emerson

efforts and courage are not enough without purpose and direction -john f. kennedy

Sent from U Mobile

Saturday, February 11, 2012

Lafaz kata

Melafaz kata; cinta dan kasih sayang bukannya sekadar menyediakan segala apa yg menjadi kesukaan atau keinginan pasangan, tetapi termasuk juga menjaga keselamatan jasad, keharmonian jiwa.

Jangan bercinta dengan jasadnya sahaja sbb jasad akan sampai suatu masa akan ketuaannya, ia akan berkedut dan kereput tetapi susulilah cinta juga kpd rohnya kerana ia akan kekal kematangannya tidak akan jatuh kpd keremajaan dan tidak pula tergugat dgn ketuaan.

Sebab...

Cinta hingga timbul keserasian itu akan kekal selama-lamanya...

Ianya anugerah yg plg bernilai dlm hidup bila mendapat pasangan yg mencintai kita seikhlas hati, menerima kehidupan kita seadanya malah sanggup berusaha bersama-sama mmperbaiki kehidupan.

Beliau mencintai kita dgn cinta yg luar biasa, cinta yg mampu mmbuat kita tersenyum walau dlm duka. Cinta yg membuat kita rasa terlalu bahagia, sehinggakan berjauhan sementara menjadikan kita x keruan seolah-olah kehilangan sesuatu.

Cemburu nya hanya kerana sayang, merajuknya kerana inginkan perhatian, rela berkorban wang dan masa demi melihat kita bahagia, menangis nya kerana tidak mahu kehilangan kita.

Kerana.....

Manusia yang hati nya hidup mudah menerima nasihat dan peringatan, mudah mngambil iktibar dari sesuatu kejadian, mudah bermuhasabah diri, merenung segala salah dan silap dan berazam untuk memperbaiki segala kesalahan lalu...

(Nukilan dipetang hari....)


Sent from U Mobile

Friday, February 10, 2012

From my perspective

What my lil' princess wants and/or wish...

1. She will Smile in Pain, Cry in Joy..

2. She will give Up all Her Pleasures; just for a Smile from Someone She Loves..

3. She will Change a 100 Dresses, and still not Like any..

4. She will Shout Like Maniacs; Then Cry Like a Lil' kid..

5. She would Hug you, and forget the World..

6. She would be Satisfied by a Simple: "I'm there.."

7. She doesn't Need big Things in Life, She is Happy with the Small Popcorn at the Movie..

8. Value what she has in her life, Be It her Mother, Sister, Grandmother, or a Friend...

9. She has given Her Soul for Ur Joy; Respect her and make her feel Proud, :)


Sent from U Mobile

Wednesday, February 8, 2012

Poem

copied from a friend fb...


We can't forget the fun we've had
Laughing 'til our faces turn blue.
Talking of things only we find funny
People think we're insane-If they only knew!


It's the times we're so crazy,
that people think we're high.
It's the times we laugh so hard,
we can't help but cry.
It's all the inside jokes
and "remember whens".
those are all the reasons
that we're best friends...


Saturday, February 4, 2012

A friend to me

Pictures tell thousands stories and words...

Thursday, February 2, 2012

Wednesday, February 1, 2012

Vision Energies

Vision is the ability to perceive, conceptualize with formation of images in the mind, consciously or unconsciously, vividly or not. Often visions become beliefs.

There are many different manifestations of vision energies by different people, depending on the stored inherent energies, environment and past conditionings.

From hundreds of EP clients coaching, the following is a sample of some more distinct types of vision energies manifestations.

*** Vision of the Future

Great leaders like Martin Luther King, Dell, Steve Jobs ...posses such energies and manifest them into reality.

Many leaders have vision of the future, but lacking ability to bridge reality with the vision. They get disconnected with the "ground", like Don Quixote.

Others who manifest well Vision-energy, over utilize the intellect-energy and ignore emotion-energy, and body-energy, create unbalance in their life, e.g. Steve Jobs, suffered cancer and little quality connection with family, children.

*** Vision of Perfection

There is high frequency of people affected by vision of perfection negatively. As they seek perfection, which is no way to be found in reality, they either become aggressive to others, withdrawn or depressed.

*** Vision turns Hallucination

There are cases of vision turns hallucinations. They see images whereby people around do not see, like naked people, dead people, attack by enemies like in the movie "The Beautiful Mind" based on the life of John Nash, a Nobel Laureate in Economics, or simply fantasize.

They see things different from other people: example - annorexia-bulima (see fat body in mirror though he or she is already very skinny)

Or, they cannot see things where other people all notice.

*** Vision of Negativism

This is another very common problem. Their projection of the future is full of negatives, no hope, disasters, failures, being pressured, cheated, confined ....

They often become nervous, stressed, depressed, some suicidal.

*** Vision of False or Forced Positivism

This manifestation is often mistaken as "positive behavior". They put on a mask of "I am OK" "I am a Positive Thinker" "I am brave" "Nothing can defeat me" "God will Protect me".

In actual fact, they feel venerable insides. There are a lot of hidden fears, angers, frustration, not able to let go, .. They suppress these negative feelings, or cut off such feelings.

The tell-tale signs are in their bodies; they feel restless, or immobilized, stiff body, tightness, Migraine, --- "The Body Never Lies"

Organizational Learning.

Organizational members may operate in the one or combined cases of the above.

For example :

- leaders with compelling visions but cannot engage the staff

- leaders with unrealistic visions, creating confusion to the whole organization.

- staff with vision of fears being punished, sacked, losing jobs, and hide the performance mistakes, or safety incidents.

- supervisions or managers with visions of perfection, or / and Vision of False or Forced Positivism and drive their staff crazy.

- Unable to handle the stress with tell-tale sign of high medical bills, sick leaves.

It is high time management take serious steps towards EP coaching or the like to balance the vision-energies of their organization.


Sent from U Mobile

Renungan pagi

Dari Ustaz Dato' Tuan Ibrahim bin Tuan Man (Official FB) :

Tahukah anda separuh dari masalah anda terletak atas kelopak dan kening anda, kerana itu bukalah mata luas-luas, kurangkan kedutan di dahi anda dan senyumlah kepada masalah anda, akan hilang separuh masalah anda dan terbuka jalan penyelesaian masalah anda.

Fikir-fikirkan dan selamat beramal......


Sent from U Mobile

There was an error in this gadget