Wednesday, June 30, 2010

crying



a very close friend gave me this saying "i only cry at the ocean because only there my tears seem small"

cam memahami apa yg ada dlm diri. thou he is in ipoh. dh berkurun x jumpa.



Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Bacalah Yassin....

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

5. Jika terpenjara akan dibebaskan..

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.. .

8.. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya..

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10.. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Untuk renungan semua…….

Siapakah orang yang sibuk ?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.

Siapakah org yg KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja, malah dia tidak akan menyampaikan pula pada org lain.

Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manfa ' at kepada manusia lain...

Tuesday, June 29, 2010

Lost soul...



Looking & searching & wondering...

mengumpul cebisan yg bertaburan...



Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Hari yang memboringkan...


hari ni serious xde mood. feel lari. rasa dol habis. nak monteng tp x sampai hati kat tn hj. apa yg pasti, buat keje sambil lewa. janji system ok, cctv ok, payroll x problem. yg lain pikir esok.

td setup antivirus and printer kat maintenance. cepat gile. cam x caya (apai klu mu baca ni jgn marah weh. kawe xde mood. klu ada apa2, mu ckp je lah.). hopefully xde prob. setup pc kak mim pun sama. laju.... cukup laju.. dia dapat pc baru. ptg ni nak setup pc zatul. lebih kurang la jwbnya.

ada budak GEMS baru masuk IT. briefing pun tangkap muat. yg mana ingat je. kesian gak. tp mmg xde mood. dah la xde notebook sendiri. budak IT xde notebook???? hadui... mana nak cekau??? pc lemau yg zatul pakai la jwbnya. jaki suruh wat jd utk budak ni. x buat lagi. last2 suruh je budak tu buat. pepandai la dia nak buat masterplan ghuane.


td kena kuliah ngan kak pasal cerita rumah tangga. dkt setengah jam gak laaa. in conclusion katanya, pikir pasal anak, sedara mara, mak yg gi amik dia, betul ke x. jwpan den senang je. tunggu jemaah menteri kata apa. pastu decide. suruh dia jln dulu, kita follow. senang sikit.

now mkn nasi lemak beli pagi td. ubat td dah mkn. td masuk lewat. now tulis blog lg best. letihnya... malasnya... xde moodnya...

napa la niiii...........

haihhhhh....

Nyanyian Rindu Buat Kekasih

Nyanyian Rindu Buat Kekasih

Artist: Data

Tiada yang lain yang ku cinta
Hanyalah padamu
Tiada yang lain yang ku rindu
Hanyalah dirimu
Dikaulah permata yang bersinar
Di kala ku kesepian

Tiada yang lain yang kumahu
Hanyalah kasihmu
Tiada yang lain yang kupuja
Hanyalah dirimu
Tak mungkin aku berpaling
Berpaling mencari yang lain
Tak mungkin aku biarkan kau merana

Aku cinta kepadamu sepenuh hati
Janganlah kau ragu kasih
Ragu padaku
Sejujur niatku niat bersama
Selama-lamanya
Janganlah kau pergi kasih
Pergi dariku

Kunyanyikan lagu rindu
Buatmu kekasih
Ku baca puisi syahdu
Puisi kita...
Ku ingin kau di sampingku
Untuk sama-sama
Melayarkan bahtera cinta yang terbina
Oh! Kekasih... dengarkanlah
Bila aku tersiksa kaulah penawarnya
Bila kau terluka akulah penyembuhnya
Kita sama-sama sudah jatuh hati jatuh cinta...

Tiada yang lain yang ku cinta
Hanyalah padamu
Tiada yang lain yang ku rindu
Hanyalah dirimu
Dikaulah permata yang bersinar
Dikala ku kesepian

Tiada yang lain yang kumahu
Hanyalah kasihmu
Tiada yang lain yang kupuja
Hanyalah dirimu
Tak mungkin aku berpaling
Berpaling mencari yang lain
Tak mungkin aku biarkan kau merana...

Sent via BlackBerry Smartphone

Monday, June 28, 2010

Sometimes When We Touch

Sometimes When We Touch - Dan Hill

You ask me if I love you
And I choke on my reply
I'd rather hurt you honestly
Than mislead you with a lie
And who am I to judge you
On what you say or do?
I'm only just beginning to see the real you

And sometimes when we touch
The honesty's too much
And I have to close my eyes and hide
I wanna hold you til I die
Til we both break down and cry
I wanna hold you till the fear in me subsides

Romance and all its strategy
Leaves me battling with my pride
But through the insecurity
Some tenderness survives
I'm just another writer
Still trapped within my truth
A hesitant prize fighter
Still trapped within my youth

And sometimes when we touch
The honesty's too much
And I have to close my eyes and hide
I wanna hold you til I die
Til we both break down and cry
I wanna hold you till the fear in me subsides

At times I'd like to break you
And drive you to your knees
At times I'd like to break through
And hold you endlessly

At times I understand you
And I know how hard you've tried
I've watched while love commands you
And I've watched love pass you by

At times I think we're drifters
Still searching for a friend
A brother or a sister
But then the passion flares again

And sometimes when we touch
The honesty's too much
And I have to close my eyes and hide
I wanna hold you til I die
Til we both break down and cry
I wanna hold you till the fear in me subsides
Sent via BlackBerry Smartphone

KepadaMU ku pohon...


Ku berserah diatas ketentuanMU. Pasrah dan redha dgn apa yg terjadi. Berilah ku kekuatan menempuh ujianMU.

Inilah perjalanan hidupku.

Sent via BlackBerry Smartphone

Sunday, June 27, 2010

listening heart



Brenda Ueland

Listening is a magnetic and strange thing, a creative force...When we are listened to, it creates us, makes us unfold and expand. Ideas actually begin to grow within us and come to life...When we listen to people there is an alternating current, and this recharges us so that we never get tired of each other...and it is this little creative fountain inside us that begins to spring and cast up new thoughts and unexpected laughter and wisdom. ...Well, it is when people really listen to us, with quiet facinated attention, that the little fountain begins to work again, to accelerate in the most surprising way.



Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Menu pagi... Nasi Dagang

Td pegi beli nasi dagang. Ingat nak beli 4 tp hanya ada 1 je. So 1 nasi dagang n yg lain nasi lemak je lah. Tp ok lah anak2 suka gak nasi lemak. Just dissapointed face je lah. Apa2 pun licin gak. Now sume cam ular sawa.

Lepas ni nak buat kerahan tenaga. Kemas ruang tamu. After all, their toys yg berselerak. Me will vacuum after that. Kalu sapu, bersin je lah. Me got resdung gak. Lepas tu surfing, fbing, blogging (melawat blog kengkawan) n tidoing la hehe.... Ni x kira sbb email to blog hehehe....

Back to nasi dagang.

Lama dh x mkn. Klu versi di klate, nasi dagang + gulai ikan aya (tongkol). Di KL, selain basic tu, ada sambal kelapa + acar timun + sambal + keropok. Ada yg adunkan ngan lauk pauk lain etc etc (gambar x sempat amik, dh licin hehehe).

Just some analogy.

Kita still maintain the basic apa yg ada. X kisah lah r/ship ke, f/ship ke, family ke etc etc, apa yg ada kita kekalkan kerana perhaps tu yg terbaik utk kita or tu yg Allah tuliskan utk kita or tu yg sesuai utk kita. Bukan dgn tukar menu ke makanan lain sbb smpi bila kita xkan puas. Byk menu kat KL nih, ada western, japanese, melayu, cina, india, korean, indonesian etc etc. U name it, u got it. Klu melayu pun byk jenis. Dari Perlis smpi ke Sabah. Full of varieties.

Sama mcm hidup kita. Apa yg ada kita kekalkan lah. Mcm nasi dagang, basic tetap sama. Kita tambahkan ramuan or enhance it or plug n play the ramuan mengikut kesesuaian. Bila dh puas hati. Kita maintain and enhance when necessary but basic is nasi dagang n ikan aya.

Just jgn nak penuhkan selera kita, kita lupa ngan rasa yg dh ada bila nmpk menu baru. Mungkin menu lama kita dh muak tp klu kita enhancekan akan membuatkan lebih menarik sbb kita dh tau basic taste camne. Klu kerjasama (wonderpet hehe), kita bule bergembira n our life would be flourish again. Kena ada azam, keteguhan jiwa, niat etc etc utk betulkan apa yg patut.

Ok lah dh panjang pasal nasi dagang hehe... Nak paksa bebudak plak.

Till then....

Sent via BlackBerry Smartphone

Saturday, June 26, 2010

annoyed?


am i annoying for speaking from my heart coz i care?

Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

do we forgetting something?



am i forgetting something here?

do i do thing out of the line?

am i really screw up this time?

oh my god...



Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

What's Next?


yup what's next after this?

life will be different. am i ready?

Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

P/S : I Love You



Gerry Kennedy: Dear Holly, I don't have much time. I don't mean literally, I mean you're out buying ice cream and you'll be home soon. But I have a feeling this is the last letter, because there is only one thing left to tell you. It isn't to go down memory lane or make you buy a lamp, you can take care of yourself without any help from me. It's to tell you how much you move me, how you changed me. You made me a man, by loving me Holly. And for that, I am eternally grateful... literally. If you can promise me anything, promise me that whenever you're sad, or unsure, or you lose complete faith, that you'll try to see yourself through my eyes. Thank you for the honor of being my wife. I'm a man with no regrets. How lucky am I. You made my life, Holly. But I'm just one chapter in yours. There'll be more. I promise. So here it comes, the big one. Don't be afraid to fall in love again. Watch out for that signal, when life as you know it ends. P.S. I will always love you.



Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Friday, June 25, 2010

Dari ku untuk mu

Doa



Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Hari yg meletihkan

Pagi ni pegi sekolah kebangsaan and agama utk and angah.

sekolah agama.
along doing not bad la but failed 1 subject. Imlaq (newly introduced subject for std 3). Arabic language. others about 50 - 80%. sedih gak. ustazah kata dia pendiam dalam kelas. tanya baru cakap.

angah lepas jumaat ni baru pegi.

sekolah kebangsaan
angah got fairly result. math and english got B's and bahasa melayu and science got C's. semalam dia nangis kena cucuk hehe. cikgu kata dia aktif kat kelas. kurang tumpuan. bila cikgu suruh baru dia buat. kalau x dia memain. saya kata dia mmg hyperactive.

along pelajaran makin down. dari ujian bulanan ke midterm downfall. sedih tgk. cikgu kata dia rajin participate (betul salah lain kira. cikgu kata). cuma konsep dia payah nak paham. saya setuju ngan tu. ada subject failed (lupa apa subject). got 3B's and 2C's.

semua kena tgk balik. kalau x payah idup.

lepas tu gi "pejabat". bila bertanya itu ini, kena followup monday nih. dari situ tgk lah camne. now bukan masa nak pikir betul ke x apa yg berlaku. cuma kena pikir lepas ni apa nak buat. terus minta tolong tn hj untuk settlekan monthly assembly and GEMS presentation untuk isnin.

datang opis ada masalah server email x keluar. lepas tu CCTV plak. lepas tu payroll plak. now dah settle.

petang ni nak gi sekolah agama angah.

sedih..... sungguh sedih.....

sambungan....

dah gi sekolah angah...
angah ada perubahan dari segi percentage and ranking. dari 74 ke 76%. dari no 18 ke no 17. tapi still reply yg sama dari ustazah. senang ilang focus and very active. lain dari kakaknya.

td bayar utang sikit. esok sambung. kita tgk lah ada berapa lagi balance hehe.... bila la nak kaya... hahahahahahaahahah



Thursday, June 24, 2010

House

I like tonite episode.

It is not about wilson helping a friend making a short film about sex during school days but about a girl who's dying.

She loves to write blog expressing her thought, ideas bla bla although she has 3 4 days to live.

Biasa lah House kan, always got his way haha and he is always right (maybe 99% right).

Now the girl going to live hahaha.

Will watch the re-run....

Sent via BlackBerry Smartphone

Dah cakap...

dah cakap apa yang hendak dicakap...

apa2 keputusan.... bermula dari situ...

susah senang suka duka kena lalui...

harap tuhan beri kekuatan utk lalui semua ini....

Exhausted!

For the past couple of days, I've been thinking of what's going on. Its happening again. seems like a cylce is starting again.

Is it another test? Is it a joke? Is it life?

After so many years...

Patut pun boleh jadi tak patut kan?

I do know now that I'm exhausted. Somehow I know what I'm suppose to do.

I hope GOD is with me. The 1st step is the hardest. Others just follow the course.

Susah senang suka duka kena hadapi.

Takpe lah...


Sent via BlackBerry Smartphone

Wednesday, June 23, 2010

Not a good day...

It's not a good day today. since yesterday. for me its mild and harmless but to other(s), it seems huge issues. few times facing the same issues. should i continue or keep aside for a while or ignore it or disconnect it permanently? any pros and cons?


i feel alone. need someone to talk. just talk and talk and talk and talk. so many things in my mind unsettled. sighhh....


xpelah...

Tuesday, June 22, 2010

Serabut.....



Serabutttttttttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, June 21, 2010

Hak dan kebebasan...

Malam ni tergerak hati nak membuat sedikit nukilan atas dasar keprihatinan aku kepada insan-insan yang kadang kala terpaksa meneruskan kehidupan mereka yang dinafikan hak dan kebebasan mereka.

Memang aku tak faham kenapa boleh terjadi sebegini sedangkan yang menafikan itu mempunyai kehidupannya sendiri yang baik tetapi dia sanggup menyukarkan kehidupan org lain. Orang yang dinafikan hak dan kebebasan tu pun mempunyai kehidupannya tersendiri. Mempunyai matlamat hidup yang tersendiri. Mempunyai visi-misi dalam mencorakkan hidup.

Apa yang dia buat mungkin disebabkan kasih sayang. Mungkin sebab nak membetulkan keadaan. Mungkin sebab dia pun dinafikan hak dan kebebasan. Mungkin dia takut kehilangan. Mungkin dia cemburu. Mungkin dia rasa inferior. Mungkin dia dibesarkan dalam keadaan begitu. Mungkin dia kiasu. Paranoid pun boleh jadi. Ilmu yang cetek. Pengalaman yang tidak seberapa. Sikap pun. Banyak kemungkinan kalau dipikirkan.

Bagi aku kadang kala tindakannya hanya mengikut perasaan amarah semata-mata. Mungkin disebabkan ego. Mungkin disebabkan "man is always right". Mungkin disebabkan kononnya hanya caranya yang berkesan. Mungkin disebabkan pada dia cara yang orang dia control tu amalkan sebelum ini sudah jauh tersasar dari nilai-nilai murni.

Lagu dia dan laguku berbeza (teringat Score A) tapi please lahh, don't threat them like a kid. Even a kid has his/her own mind. Mereka dah besar dan tahu hala tuju jalan kehidupan masing-masing. They even sometime have family on their own. Please keep your possessiveness away.

Nasihat aku kepada semua, apabila kita mahu kehidupan kita senang dan mudah, janganlah kita menyukarkan kehidupan orang lain dan sentiasalah berfikiran positif. Ikutlah peredaran masa dan usia. Banyakkan membaca dan bergaul. Jangan jadi seperti katak dibawah tempurung.

Nak jadi protector pun jangan lah sehingga melampaui batas-batasnya. Cuba pikir pasal orang yang hendak kita control tu. Apa dia rasa, apa dia nak, apa dia impikan, jangan dok pikir pasal diri sendiri sahaja. Janganlah sampai org mengata kita dengan benda-benda yang tidak elok.

Renung-renungkan lah. Allah maha adil dengan hambaNYA....

Sent via BlackBerry Smartphone

Jangan ada benci...

Teringat apa apai kata "bae, dlm perhubungan, kita jgn memaksa. Kalau dia suka kita, dia terima kita seadanya dan stay ngan kita. Kalau tak, biarlah dia pergi. Kita xde hak nak menghalang. Yg penting, kita terima seadanya." Time tu dok pikir apa la apai ni merapik. Pandai gak mamat ni berfalsafah. Maklumlah orang dok tengah mencuba nasib ngan semua huruf yang ada dalam abjad A-Z hehehehe.

Bila dikenangkan, betul juga katanya. Kawan tadika dah hilang tah kemana. Begitu juga dengan kawan sekolah rendah, menengah, kawan kolej, kawan universiti, kawan kerja (dah berbagai tempat dah kerja). Yang ada pun hanyalah beberapa kerat je. Mungkin tu lah kawan sejati. Tu pun ada yang datang dan pergi gak.

Level ikatan ukhwah (pinjam kata-kata sape tah hehe) tu yang membezakan antara kawan biasa ngan kawan sejati. Bukan senang kita nak berkawan apatah lagi mempercayai antara kita bagai tiada rahsia. Akan tetapi, pilihan ditangan kita. Dayung ditangan, perahu diair. Jika keputusan tidak menyebelahi kita, harapan dan doa dipanjatkan untuknya. Moga dirahmati, diberkati dan dipermudahkan hidupnya oleh Allah.

Yang penting.....

Jangan Ada Benci - Casey

( 1 )
Andainya ada di antara kita nanti
Berubah hala serta janji
Jangan ada benci
Suka dan duka dilalui
Jadikan kenangan di sudut hati

( 2 )
Andainya cita-cita tidak kesampaian
Ikatan murni terputus di pertengahan
Jangan dikesalkan
Jangan lantaran kegagalan
Kita saling berdendam saling bermusuhan

( 3 )
Ungkit-mengungkiti
Sakit-menyakiti
Memusnahkan diri

( 4 )
Kita harus tabah dan bersedia
Cekal hadapi kemungkinan yang tiba
Kadangkala yang berlaku
Di luar kemahuan kau dan aku

( ulang 2 & 3 )

( ulang 3, 4 & 1 )
Di sudut hati

Sent via BlackBerry Smartphone

Hidup tidak selalunya indah....

Tiba-tiba saja lirik nyanyian kumpulan nasyid Hijjaz ni terlintas difikiran..

Hidup tak selalunya indah.. ada masa kita gembira.. ada masa kita berduka.. ada masa.. kita tak tahu apa yang sebenarnya yang kita rasa.. saat ini, itu lah yang sedang aku lalui.. tak tahu apa sebenarnya yang sedang terjadi pada diri..

Hidup sebenarnya indah. Jika kita dapat menyikapinya dengan indah. Ketika penderitaan datang, bersabarlah. Ketika limpahan rezeki dan kebahagian tiba, bersyukur. Hidup manusia selalu berputar. Ibarat lingkaran Ying dan Yang dalam mitologi China, selalu menjaga keseimbangan. Sebagaimana Sang ilahi menjaga keseimbangan alam semesta. Hingga tangisnya seorang muslim adalah tangis kebahagian. Ya.. bahagia kerana Allah ternyata masih sayang dengan kita, Dia berikan ujian-ujian hidup. Bahagia karena dengan “cara-Nya” Allah hendak meninggikan darjat kita.

LUKISAN ALAM - HIJJAZ

Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
(Begitu aturan Tuhan)

Jadilah rumput nan lemah lembut
Tak luruh dipukul ribut
Bagai karang di dasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam suka hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang awasi kealfaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurniaanNya

Usah mengharapkan ke segalanya
Dalam perjuangan penuh pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan
(Begitu ajaran Tuhan)

Hasbiallah, Hasbunallah
HasbiRabbi jalallahu Ya Allah

Dalam diam taburkanlah baktimu
Dalam tenang buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
(Di) dalam jiwamu itu

Sunday, June 20, 2010

Hitam? Putih? Kelabu?

Orang tua ada berpesan "pengalaman dapat mendewasakan dan dari pengalaman jugak lah yang dapat membezakan seseorang itu dengan yang lain. Lagi banyak dan lama pengalaman, lagi matanglah ia"

Apabila kita berpengalaman, pendirian kita juga makin jelas. Jangan takut untuk berhujah. Hujahkanlah dan jangan takut pabila memberi pendapat, pandangan dan idea kerana pengalaman membuahkan fakta dan huraian yang padat, padu dan tepat.

Jangan takut untuk diherdik, dimaki, dihina, dibenci, dipulau kerana itu semua common sense . Kita tidak boleh menutup mulut dan mengikat tangan dan menghalang dari orang berpikiran negatif terhadap kita. Kalau kita rasa apa yang kita nak sampaikan tu ada maknanya, ada isinya, ada betulnya, teruskan sahaja niat itu.

Hidup kalau menjadi seperti lalang ditiup angin memang tak kemana. Jangan sebab untuk mendapat habuan, menjaga hati dan perasaan, rasa was-was, takut mencuba, kita korbankan pendapat dan prinsip yang dipegang.

Kita perlu berfikiran biar jangan seperti kebudak-budakan dan belajar berfikiran matang dalam sesuatu perkara. Ada ketika setiap apa yang perlu dilakukan hanya ada hitam ataupun putih. Tiada yang kelabu.

Sent via BlackBerry Smartphone

Saturday, June 19, 2010

apakah ini rindu?

kasihku...

entah kenapa
hati ini merasa kehilangan
akan sesosok kepribadian
yang begitu lembut

yang menemani dalam kesendirian
yang menghangatkan dikala hati membeku
hari-hari dalam kebersamaan
mungkinkah hanya tinggal kenangan belaka

canda tawa bersamamu
kini hanya penantian
tutur sapa dengan dirimu
kini hanyalah impian semata

jauh tatapan untuk bertemu
jauh kata untuk menyapa
walau jarak membentang menghalangi
namun hati menanti hadirnya dirimu

Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Friday, June 18, 2010

Akujanji

Suatu yg dicari dan kini telah ditemui. Sepucuk surat yg telah lama tersimpan (2 tahun yg lalu). Dikarang ketika berada dikesejukkan Genting Highland. Sebuah AKUJANJI yg dimeterai antara diri dan ....

Lokasi : Genting View Resort
Course : One Solid Family
(Attitude Re-Tuning Practice)
Facilitator : Strategic Corporate Allaince Sdn Bhd
Sifu Miza Mohamad / Rozainy Din
Date : 20 - 22/6/2008


A love letter to a love one - min 100 words
> new commitment
a. self
b. family
c. job / orgn


My dear

Selama ini saya banyak tersasar dalam menjalankan tugas sebagai seorang suami, bapa dan ketua keluarga. Banyak yang saya buat tidak mencerminkan diri saya yang sebenarnya kerana tidak berpengetahuan, bersedia dan bertanggung jawab. Ianya juga berlaku didalam kerja saya dipejabat.

Justeru itu, kursus yang saya hadiri ini banyak membuka minda dalam mengenalpasti kelemahan dan kekurangan didalam diri. Insyallah, berilah saya ruang untuk berubah dan membentuk jatidiri yang sebenarnya terhadap keluarga kita dan kerjaya saya.

Saya berjanji awak akan melihat diri saya yang lain dari masa ke semasa dan menerimanya dengan hati yang terbuka dan sudi memaafkan diri saya yang dulu.


Blank...

Hari ni semacam blank untuk menulis. Baru 3/4 complete on my KPI for last FY. Kena submit with complete signatories to HR before 30/6/03. Report x siap lagi. Ada 2 unit PC's x abis repair lagi. Ada 2 unit PC's baru x setup lagi. Servers x cek lagi. CCTV x tgk lagi. Bilik x kemas lagi. Meja berterabur.

Tn Hj tah ilang kemana. Cuti kot hehe. Boring xde teman nak borak.

Arini b'day UMI.

Aduiii hehe...

Ngeluh... Ngeluh... Ngeluh...

Tgh2 googling, terjumpe quote2 dibawah... copy paste je lah... Nanti ada idea, sy tulis....









Terima kasih yang tidak terhingga...

aku masih setia


Walaupun apa berlaku, aku masih setia denganmu. Aku akan cuba memperbaiki setiap tingkahlaku, aku pasrah dengan parut yang tercipta.


Maaf sayangku...

Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Thursday, June 17, 2010

Dirimu dalam kenangan...

Setelah sekian lama kita bersama, akhirnya kau pergi jua. Tiada dapat ku tahan kerana jodoh kita telah sampai ke nokhtahnya. Takdir tidak membenarkan kita bersama. Aku pasrah dengan peristiwa itu. Aku hanya mampu doakan yang terbaik untukmu. Terima kasih sayangku kerana hadir dalam diriku walaupun seketika. Cintamu tetap dihati. Terima kasih tiada hingga...


Kenangan kita...

Malam tadi kau noktahkan cinta kita...

Aku cuba memperbetulkan kesilapan aku...


Apa pun, hadirmu dalam hidupku akan ku kenang. Kau menyinari hidupku. Kasihmu membentuk peribadiku. Tiada yg dapat menggantikan kasihmu. Kasih kita hingga ke hujung nyawa. Itu janji ku.

Tetapi....


DEMI WAKTU - UNGU

Aku yang tak pernah bisa lupakan dirinya
Yang kini hadir diantara kita
Namun ku juga takkan bisa menepis bayangmu
Yang slama ini temani hidupku

Maafkan aku menduakan cintamu
Berat rasa hatiku tinggalkan dirinya
Dan demi waktu yang bergulir di sampingmu
Maafkanlah diriku sepenuh hatimu
Seandainya bila ku bisa memilih

Kalau saja waktu itu ku tak jumpa dirinya
Mungkin semua tak kan seperti ini
Dirimu dan dirinya kini ada di hatiku
Membawa aku dalam kehancuran

Wednesday, June 16, 2010

Mencari jiwa yang tenang…


Apabila melihat anak-anak berenang dikolam, berebut bola semasa mandi, bergaduh sesama mereka, bergelak ketawa semasa mandi, membuatkan permasalahan yang ada didalam diri semacam terbang, hilang begitu sahaja. Alangkah bahagianya mereka. Apakah masalah yang mereka ada agaknya. Membuatku tersenyum sehinggakan terlupa apa yang dipikirkan sebelum itu.

Apakah ini sebuah ketenangan?

Ketenangan jiwa adalah sumber bagi kebahagiaan. Seseorang individu tidak akan mengalami perasaan yang bahagia ketika jiwanya tidak tenang atau gelisah. Hakikat perjalanan hidup yang kita jalani, Semakin kita melangkahkan kaki dalam kehidupan semakin banyak masalah yang datang dan pergi. Kerana banyaknya persoalan kehidupan yang menyebabkan manusia merasa bimbang, resah dan gundah.

Apabila berhadapan dengan banyak persoalan dan tanggungjawab yang perlu diselesaikan, maka tentunya sukar untuk mendapatkan jiwa yang tenang. Manusia yang dikurniakan akal fikiran yang mempunyai kebebasan untuk menilai sesuatu itu positif atau negatif. Bahagia itu seakan hilang apabila kita tidak mengambil hikmah dari suatu kejadian menyebabkan diri kita menderita.

Ketenangan jiwa bermula dengan kepasrahan kita kepada sang pencipta, menerima apapun yang telah dimilikinya, dan semangat untuk memperbaikinya bukan mengubah sesuatu yang tidak mungkin. Kebahagiaan dan ketenangan yang hakiki tidak menghampiri manusia yang tidak mengenal dirinya dan tidak mengenal Tuhannya. Kita harus yakin bahwa kehadiran kita di dunia bukanlah suatu yang sia-sia.

Kebelakangan ini banyak sekali orang yang berada dalam ketakutan. Ketakutan terbit apabila kita tidak ingin melepaskan apa yang kita pegang atau takut sebelum mencuba. Ini akan mendorong kita melakukan perkara yang kita jangkakan akan terjadi. Maka apabila kita tertimpa musibah, yang perlu dilakukan adalah mencari ketenangan jiwa, jika dengan keizinanNya, kemungkinan permasalahan akan terungkai dengan sendiri dari dalam diri.

Kata-kata dari seorang teman…

Aku minta pada Tuhan setangkai bunga segar
Dia memberi aku kaktus dan berduri

Aku minta pada Tuhan seekor kupu-kupu
Dia memberi aku ulat dan berbulu

Aku sedih dan kecewa
Namun kemudian.....

Kaktus itu berbunga indah sekali
Dan ulat itu menjadi kupu-kupu yang cantik

Itulah jalan Tuhan
Indah pada waktunya

Tuhan TIDAK memberi apa yang kita HARAPKAN
Tapi dia MEMBERI apa yang kita PERLUKAN

Kadang kita menjadi sedih, kecewa, dan terluka
Tapi jauh diatas segalanya.....

Dia sedang merencanakan yang terbaik dalam kehidupan kita


(source : blogs, readings, editing)

Mayonnaise jar...

(Can't remember where i got this story... nice story... Thanks to the author...)

When things in your life seem almost too much to handle, When 24 hours in a day is not enough; remember the mayonnaise jar and 2 cups of coffee.

A professor stood before his philosophy class and had some items in front of him.

When the class began, wordlessly, he picked up a very large and empty mayonnaise jar and starts to fill it with golf balls.

He then asked the students if the jar was full. They agreed that it was.

The professor then picked up a box of pebbles and poured it into the jar. He shook the jar lightly.
The pebbles rolled into the open areas between the golf balls.

He then asked the students again if the jar was full. They agreed it was.

The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar. Of course, the sand filled up everything else. He asked once more if the jar was full. The students responded with a unanimous ‘yes.'

The professor then produced two cups of coffee from under the table and poured the entire contents into the jar, effectively filling the empty space between the sand. The students laughed.

'Now,' said the professor, as the laughter subsided, 'I want you to recognize that this jar represents your life.’


The golf balls are the important things – God, family, children, health, friends, and favorite passions.
Things that if everything else was lost and only they remained, your life would still be full.

The pebbles are the things that matter like your job, house, and car.

The sand is everything else - The small stuff.

'If you put the sand into the jar first,' he continued, 'there is no room for the pebbles or the golf balls. The same goes for life.

If you spend all your time and energy on the small stuff, You will never have room for the things that are important to you.

So...

Pay attention to the things that are critical to your happiness. Play with your children. Take time to get medical checkups. Take your partner out to dinner.

There will always be time to clean the house and fix the dripping tap.

'Take care of the golf balls first -- The things that really matter. Set your priorities. The rest is just sand.'

One of the students raised her hand and inquired what the coffee represented.

The professor smiled.

'I'm glad you asked'.

It just goes to show you that no matter how full your life may seem, there's always room for a couple of cups of coffee with a friend.'

Tuesday, June 15, 2010

Jujurlah biarpun pahit...

Kadangkala kita akan cuak dengan kejujuran. Padahal, kalau memahami makna yang terkandung dari kejujuran itu akan banyak sekali fadilah di dalamnya. Orang yang betul-betul jujur akan terasa hidup ini begitu indah, tiada beban dalam hidup, terhindar dari segala rasa.

Jangan berpura-pura. Itu yang terbaik tetapi apabila makin banyak tekanan, semakin banyak hambatan dan masalah, tak terkira pula banyak kepura-puraan terjadi. Ada yang pura-pura baik, pura-pura sihat, pura-pura bahagia dan ada banyak kepura-puraan dalam hidup ini.

YA, kerana kebanyakan kita hanya ingin di nilai oleh orang lain, supaya dinilai baik, supaya dinilai berjaya, dinilai menjadi manusia yang berguna, lalu ketika kita bertanya dan berkaca kepada diri sendiri "APAKAH AKU BISA BERPURA-PURA DENGAN DIRI SENDIRI?"

Ketika kejujuran sudah diabaikan, orang akan merasa gelisah, muncul fitnah-fitnah, kepala akan selalu terasa berat, dunia semakin sempit. Masalah kian muncul. Usaha makin tak menjadi. Kekesalan makin menghantui.

Orang yang hidupnya dengan penuh kepura-puraan akan merasakan tekanan dimana-mana, akan banyak perkara-perkara kecil yang dianggap besar. lalu apa yang semestinya dilakukan ketika kita sudah terjebak dalam kepura-puraan.

Sampai bila kita nak berlakon?

Sampai bila kita nak berpura-pura?

Sampai bila kita nak terkapai-kapai?

Sampai bila ..... ?



Sent via BlackBerry Smartphone

Monday, June 14, 2010

Jangan bersedih lagi...

Jangan kau bersedih lagi...
Keringkanlah titisan airmata di pipimu...
Tabahkan hatimu...
Sekalipun tak pernah terduga...
Halangan yang melanda...
Mungkin rahmat sebaliknya...
Membuahkan bahagia...

KESEDIHAN...

Kita tidak pernah mengundangnya namun selagi kita bergelar manusia, kesedihan pasti akan dirasai oleh setiap manusia melalui rentak kehidupan ini. Dalam kesedihan pasti ada airmata, namun jangan lagi kita tangisi atau iringi kesedihan itu dengan airmata lagi kerana lazimnya kesedihan itu boleh membuat kita manusia merendah diri tapi dalam masa yg sama kesedihan boleh menjalinkan hubungan sesama manusia.

Kesedihan boleh dijadikan ubat penawar kepada jiwa. Kalau kita fikir dengan baik dimanakah dan siapakah tempat untuk kita mengadu, kalau bukan kepada Tuhan Yang Esa. Ketahuilah dalam masa kesedihan, sembahyang dan berdoa adalah cara yg paling berkesan. Ia membawa hasil yang segera. Kita akan merasakan satu kelegaan kerana telah mengadu pada yang Maha Mendengar, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Semua bergantung pada individu yang mengaitkan dirinya dengan kesedihan. Tenang jiwa kita, tenanglah kita membuat keputusan. Sebab itu jangan membuat keputusan dalam keadaan kita yang tertekan. Pilihan ditangan kita.

Dalam kesedihan ada benih kegembiraan. Carilah ia... Cambahkan ia... Agar esok dapat memunggut faedah kegembiraan. Kita tidak akan membenarkan perkara kecil atau remeh-temeh menganggu kita lagi.

(Source : blogs, reading, email, editing)


Sent via BlackBerry Smartphone

Sunday, June 13, 2010

Andai ku tahu ...

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Ku akan memohon tuhan tolong panjangkan umurku…

Andai ku tahu…
Kapan tiba masaku…
Ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Andai ku tahu…
Malaikatmu kan menjemputku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…
Aku manusia yang takut neraka…
Namun aku juga tak pantas disurga…

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…


Sent via BlackBerry Smartphone

Because u call me a friend



(copy from friend's fb)



Sent via BlackBerry Smartphone

Powered by ShowMeBlogger.com

Memori yang indah...

Dalam kehidupan, apa yang kita lakukan / lalui mempunyai maksud yang tersirat. Ada ketika kita memahami dan ada ketika tidak.

Pernahkan kita terpikir perkara yang berlaku dalam hidup kita dan perkara itu seolah-olah ianya semacam tiada titik penamat ataupun penamat yang tidak sepatutnya?

Ada ketikanya dalam kehidupan, apa yang kita harapkan adalah untuk disayangi dan diterima oleh orang di sekeliling kita dan menerima kita sebagai diri kita sendiri.

Ada kalanya, kita jatuh cinta tetapi kita tidak tahu bahawa, cinta itu akan mempunyai kesudahan atau kesudahan yang bagus atau cinta akan berpanjangan atau tau apa yang akan terjadi keesokan harinya kerana keesokan hari adalah sebuah hadiah misteri daripada Tuhan.

Kadang-kala, kita tidak perlulah mengharapkan apa-apa daripada orang yang kita kasihi kerana apa yang penting adalah impak / kesan dari tindakan yang kita lakukan adalah perkara yang paling penting.

(cth : Aku boleh memberikan kau satu pelukan apabila kau sedih tetapi, sama ada kau menghargainya atau tidak, itu adalah perkara yang kedua, kerana yang penting ialah, kau berasa lebih lapang dan girang. Itulah impak yang kuhendak lihat).

Apa yang penting, aku hanyalah ingin menjadi teman kau yang sering berada di sisimu semasa masa gembira dan sedihmu.

Perkara begini banyak menganggu fikiran, tetapi kini, apa yang diingini adalah menjadi seperti seekor burung yang terbang bebas di langit biru.

Ya Allah..... Perkenankanlah.....

Akan tetapi, adakah ini semua… sebuah memori yang indah ...... ?


Sent via BlackBerry Smartphone

Berikan daku damai dihati

Ya Allah aku tahu aku hanya seorang insan, yang dibelenggu dengan kekurangan, tidak terlepas dari godaan, jua terlena di alam khayalan.. Ya Allah mana lagi nak ku cari damai andai hidup tak mengikut acuanMu......

Ya Allah Andainya daku masih kegelapan berilah daku cahaya... Andainya daku masih dibuai mimpi bawalah daku ke alam realiti.. Tuhan.. angkatlah daku dari lembah kehinaan, berikan daku kekuatan...

PadaMu kujadikan Teman, Untuk mendengari bicara sepi ini, kerana aku tahu engkau Maha Mendengar.. jua Maha Mengetahui.. apa yang tersembunyi di balik seorang 'diri'. Jua Maha Penyanyang... Sayangi diri ini...

Berikan daku damai di hati


Sent via BlackBerry Smartphone

Saturday, June 12, 2010

Peribahasa

Org tua2 ada berpesan "seperti anjing menyalak bukit, bukit x runtuh, anjing yg sakit tekak"

Perjalanan ku masih panjang... Semoga diberkati olehNya...

Sent via BlackBerry Smartphone

Friday, June 11, 2010

New makeover

Baru keluar spa 11/6/2010

Powered by ShowMeFotos.com

Pengalaman mengajar erti kematangan

Hakikat kehidupan; kesibukan sentiasa ada, ketenangan dan keluh kesah silih berganti, suka dan duka menghiasi setiap simpang dan liku-liku hidup. Mungkin ada sesuatu yang boleh kita pelajari dari semua ini. Sedar ataupun tidak kita kadang-kadang tewas dengan ujian yang kecil sedangkan kita pernah gagah berdepan dengan ujian yang lebih berat sebelumnya. Kita pernah kecewa dengan bebanan yang ringan sedangkan kita begitu tabah berdepan dengan bebanan yang berkali ganda lebih hebat diwaktu silam. Kita sebenarnya lemah apabila jiwa kita kecil dan kita kuat ketika jiwa kita besar. Inilah hakikat kehidupan kita; yang hidup dan mati itu adalah jiwa kita, yang kuat atau lemah itu adalah jiwa kita.

Manusia sering memenuhi keperluan fizikal tetapi jiwa sering dilupakan. Jiwa kita sebenarnya memerlukan makanan dan pengisian lebih tinggi berbanding keperluan jasad kita. Bagi yang berjiwa besar, mereka kan sanggup berdepan dengan apa saja cabaran tetapi bagi yang berjiwa kecil kadang terkurung dalam dunia yang sempit dan penuh kekecewaan. Ada yang masih terselamat ketika berdepan dengan musibah yang besar tetapi ada juga yang mengorbankan dirinya bagi sesuatu yang remeh dan murahan.

Untuk menjadi matang, luaskanlah pergaulan dengan manusia. Di situ kita akan melihat kepelbagaian pendapat, fikiran, budaya, tatacara hidup, adat, bahasa dan sebagainya. Kematangan tidak datang dengan hanya duduk di dalam bilik atau hanya berteori dengan akal sendiri, atau hanya pandai bercakap sahaja tanpa turun ke lapangan umat dan merasai sendiri erti kehidupan.

Orang yang matang banyak benar fikirnya, sebab sudah merasai jatuh dan bangunnya dalam hidup. Ia sudah merasai manisnya gula dan masinnya garam di dalam buku kehidupan. Sudah terfikir apa yang boleh dan tidak boleh di dalam pergaulan. Adakah baik dan buruk kesannya. Sebab itu katanya banyak berkias. Jika menegur ia menyindir. Jika terlalu marah ia menjadi diam dari biasa.

Orang yang matang tidak berfikir untuk diri sendiri sahaja. Tetapi dilihat apa natijahnya kepada orang lain. Untung dan rugi dikirakan, besar atau sedikit mudaratnya, disesuaikan pula dengan suasana, keadaan dan zaman.

Ada juga yang suka berfikiran singkat, keputusan hendak segera tanpa ditimbang buruk dan baiknya. Tidak pula membuat kaji selidik, bertanyakan dengan orang yang lebih tahu, tidak mahu bermesyuarat agar setiap tindakan dapat diteliti dengan lebih mendalam. Katanya zaman dahulu biarkan berlalu, sekarang adalah zaman kita, pendekatan perlu berubah mengikut masa. Bahkan lebih dari itu terus dihapuskan sahaja tatacara dan budaya walaupun ia adalah baik untuk masa hadapan.

Sebab itu Allah uji manusia dengan nikmat yang diberi. Dan Allah memandang dan meningkatkan darjat manusia melalui IMAN dan TAKWA yang mereka miliki. Kerana? Kerana untuk beriman bukan hanya meyakini akan kewujudan ALLAH, tetapi juga melalui kepercayaan dan keyakinan itu, akan terjelmalah akhlak dan ibadah sebagai BUKTI iman manusia.

Dan sangat mudah untuk hambaNya melupakan sang pencipta disebabkan kelebihan yang diberi. Merasa diri sudah terlau bijak sehinggakan menidakkan kebesaran Illahi

(Source : blogs, readings, editing)

Thursday, June 10, 2010

Keputusan...

Manusia sering dibebani dengan soalan-soalan hidup yang mana memerlukan jawapan yang perlu diputuskan dengan membuat keputusan. Keputusan perlu dibuat terhadap soal cinta, kerja, rumahtangga, pendidikan anak-anak, memilih kerjaya serta benda-benda remeh yang lain seperti apa nak dimakan dan baju apa yang nak dipakai. Kadangkala, membuat keputusan ini memang mudah, hanya dengan sekelip mata saja. Kadangkala pulak, sehingga kita tak dapat nak tidur memikirkan apakah perkara sebaiknya hendak dilakukan bagi mengatasi masaalah yang mendatang. Lebih-lebih lagi kalau ianya melibatkan wang ringgit atau soal cinta.

Kawan saya ada berkata; “Today, people are afraid to make decision.” Benar. Hari ini ramai orang takut untuk membuat keputusan. Ramai yang rasa gusar untuk membuat keputusan mungkin kerana akibat yang dihasilkan mungkin tidak sebagaimana apa yang diharapkan. Membuat keputusan adalah salah satu risiko yang paling besar. Dan menunggu akibat yang akan terhasil daripada keputusan yang dibuat itu juga satu risiko.

Akan tetapi, sepatutnya, perkara terbabit tidak sepatutnya menghalang seorang yang berakal dari membuat keputusan.

Kawan saya menyambung “Awak buat (keputusan) akan ada akibat yang timbul. Awak tak buat pun akan ada akibat yang timbul. Jadi kena ada pertimbangan.” Sama juga dengan membuat keputusan. Buat keputusan, tidak kira salah ataupun betul, akan ada akibat yang muncul. Tidak buat keputusan juga menyebabkan timbul akibat juga.

Jadi kalau ada orang beranggapan bahawa dengan tidak buat keputusan, dapat meloloskan diri daripada masalah. Ini fikrah yang silap. Bahkan, tidak membuat keputusan mungkin menyebabkan timbulnya masalah yang lain. Jadi perlu fikirkan dengan betul dan wajar di atas pertimbangan yang waras akan apa-apa keputusan yang dibuat.

Jadi sebagai seorang Muslim, sewajarnya, tidak perlu untuk kita gusarkan mengenai ketakutan membuat keputusan. Apa yang perlu adalah untuk kita meminta petunjuk dari-Nya dan seterusnya bertawakal kepada-Nya.


Wednesday, June 9, 2010

7th years in HYMM


I wonder....
should i called...

or my...

should i celebrate?
should i feel something?
should i ..... ?????


A friend is... part 2




If we care...

If We Care
Children's Song Lyrics

If we care, and we share,
then we'll all have enough.
If we don't, or we won't,
it'll be tough,
it'll be rough.
But if we love one another,
deep in the heart,
that's the start.

The sun shines bright
on all of us,
And the rains fall down
on all of us
And the breezes blow
for all of us
So all of us can learn -
that, if we care...

The trees give shade
to all of us
And the birds sing songs
for all of us
And the flowers bloom
for all of us
So all of us can learn -
that, if we care...

if we care - Extend right hand out, palms up.
and we share -
Extend left hand out, palms up.
then we'll all -
Sweep both hands outwards from in front of you.
have enough -
Bring both hands close to your chest, right hand resting palms up in left hand.
if we don't -
With right hand make a sharp, cutting, downward motion.
or we won't -
Same motion with left hand.
it'll be tough -
Raise left fist as if making a muscle, and grab the left forearm with right hand.
it'll be rough -
Same motion on the other side.
but if we love -
Cross your arms in front of you, hugging yourself.
one another -
Sweep both hands outwards from in front of you.
deep in the heart -
With the index fingers of both hands trace the shape of a heart on your chest.
that's the start -
Clap hands in prayer position and "burst" them upwards, and out in a circle.
the sun shines bright -
Move both arms, with hands "twinkling" in a wide arc above your head, outwards and down.
on all of us -
Sweep both hands outwards from in front of you.
and the rains fall down -
"Twinkle" the fingers of both hands, while moving hands downwards.
and the breezes blow -
Sweep and wave both hands, side to side in front of you.
so all of us can learn -
With right hand, touch right temple of head, then place right hand over heart.
the trees give shade -
Put your left hand up in a waving gesture, and put your right hand under your left elbow
and the birds sing songs -
Place the index finger and thumb in front of your mouth, representing the bill; flap the arms in wing-like motion.
and the flowers bloom -
Make the shape of a cup with your left hand, and push the fingers of your right hand up and through.

(copy from : http://kidsmusictown.com/childrenssongslyrics/valuesandvirtues/ifwecare.htm)


Tuesday, June 8, 2010

Apa yang nak kita sombongkan.... ?

Sombong? Satu perkataan yang sukar diterima bila kita diertikan dengan perkataan itu. Terlalu negatif dalam konotasinya. Kenapa sombong diertikan begitu? Kenapa sombong selalu diertikan seperti penyakit? Kenapa sombong ada didalam diri kita sehinggakan tampak diluaran? Disini, ianya kerap muncul tanpa kita sedari dan semakin sulit untuk dikesan bila ianya menguasai diri. Akar dari kesombongan ini adalah EGO yang berlebihan.

Lumrahnya, ego menampilkan dirinya dalam bentuk harga diri (self-esteem) dan kepercayaan diri (self-confidence). Akan tetapi, kedua sikap ini berubah menjadi kebanggaan (pride). Justeru anda sudah berada sangat dekat dengan kesombongan. Batas antara bangga dan sombong tidaklah terlalu jelas.

Kita sebenarnya terdiri dari dua kutub, iaitu EGO di satu kutub dan KESEDARAN DIRI di kutub yang lagi satu. Pada saat kita dilahirkan, kita tidak mempunyai apa-apa. Tetapi, seiring dengan waktu, kita mulai memupuk berbagai keinginan, lebih dari sekadar yang kita perlukan dalam hidup. Perjalanan hidup cenderung mengiringi kita menuju kutub EGO.

Illusi ego inilah yang memperkenalkan kita kepada ketamakkan (kesukaan yang ekstrem) dan kebencian (ketidak-sukaan yang ekstrem). Inilah akar dari segala permasalahan. Perjuangan melawan kesombongan merupakan perjuangan menuju KESEDARAN DIRI. Untuk melawan kesombongan dengan segala bentuknya itu, ada dua perubahan yang perlu kita lakukan.

PERTAMA, kita perlu menyedari bahawa pada hakikatnya kita bukanlah MAKHLUK FIZIKAL, tetapi MAKHLUK SPIRITUAL. Kesejatian kita adalah bersifat rohani sementara tubuh fizikal hanyalah peralatan untuk hidup di dunia. Kita lahir dengan tangan kosong dan kita pun akan mati dengan tangan kosong. Pandangan seperti ini akan membuat kita melihat semua makhluk dalam kesamaan yang universal. Kita tidak akan lagi dikelabui oleh penampilan, label dan luaran lainnya. Yang kini kita lihat adalah dalaman. Pandangan seperti ini akan membantu menjauhkan kita dari berbagai kesombongan atau illusi ego.

KEDUA, kita perlu menyedari bahawa apa pun perbuatan baik yang kita lakukan, semuanya itu semata-mata adalah juga demi diri kita sendiri. Kita memberikan sesuatu kepada orang lain adalah juga demi kita sendiri. Kebaikan yang kita lakukan pasti akan kembali kepada kita dalam bentuk persahabatan, cinta-kasih dan sayang, makna hidup, maupun kepuasan batin yang mendalam. Oleh itu, setiap kali kita berbuat baik kepada orang lain, kita sebenarnya sedang berbuat baik kepada diri kita sendiri dan setiap kali kita menyakiti atau menyinggung hati orang lain, bermakna kita menyakiti dan menyinggung hati kita sendiri!

Apa sebenarnya yang kita nak sombongkan.....?

(Source : few blogs + editing)



Sunday, June 6, 2010

I have a dream

Westlife - I have a dream

[Shane:]
I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder (wonder) of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I'll cross the stream - I have a dream

[Bryan:]
Oh yeah
I have a dream (have a dream), a fantasy (fantasy)
To help me through (help me through) reality (reality)
And my destination (destination) makes it worth the while
Pushing through the darkness
([Mark:] pushing through the darkness baby)
Still another mile

[Shane:]
I believe in angels
Something good in everything I see
([Mark:] everything I see yeah)
I believe in angels
([Mark:] I believe in angels )
When I know the time is right for me
([Mark:] time is right for me)
I'll cross the stream - I have a dream

I have a dream (oh yeah), a song to sing(song to sing)
To help me cope with anything
If you see the wonder (if you see the wonder) of a fairy tale (of a fairy tale)
You can take the future even if you fail (yeah yeah yeah yeah)
I believe in angels
Something good in everything I see (everything)
I believe in angels (yeah)
When I know the time is right for me (right for me)
I'll cross the stream (cross the stream) - I have a dream (have a dream)
I'll cross the stream (cross the stream) - I have a dream

[Mark:]
Oh

Sent via BlackBerry Smartphone

Saturday, June 5, 2010

Bila hati sudah suka... Part 2

Banyak interpretasi dari ayat diatas. Pasal hati dan perasaan, pasal keluarga, pasal anak-anak, pasal suami isteri, pasal kekasih, pasal kawan-kawan, pasal membeli belah, pasal bebelanja dan bermacam lagi.

Banyak tindakan yang kita lakukan semuanya disebabkan oleh perasaan itu. Ia semacam tenaga tersimpan yang tunggu masa untuk dikeluarkan. Satu perasaan yang menceriakan dan puas jika dapat dilakukan terutamanya sepenuh hati. Terutamanya ada pihak yang gembira dengan tindakan yang kita lakukan.

Walauapa pun, tatasusila, etika, hukum agama dan adat perlu dipikirkan, diadaptasi dan diguna pakai dalam membuat analisis dan keputusan supaya tindakan kita adalah tindakan yang tepat dan menghasilkan hasil yang memuaskan, sempurna dan diredhai olehNya.

Apapun yang dilakukan, walau suka macammana sekali pun, apa yang kita buat adalah sebagai bekal untuk hari kemudian...


Sent via BlackBerry Smartphone

Friday, June 4, 2010

Best kan kalau dapat diundurkan masa...

Di pagi Jumaat, sambil berbaring kat sofa, angin sepoi-sepoi bahasa (dari putaran kipas) bertiup membuatkan diriku terkenang kembali kenangan semasa belajar di States. Masa tu, semuanya indah walaupun berkelana di negara orang, selalu kesuntukan wang, rindu kepada keluarga, tidak memahami bahasa ibunda mereka, pelajaran yang terumbang ambing dan seribu satu cerita yang dilalui. Tiba-tiba hatiku terdetik dan berkata:-

“Andai dapatku putarkan kembali masa, aku nak balik semula time aku berada disana…



… gambar dari FB …

Aku sedar, aku tau, masa yang telah berlalu tak akan kembali lagi. Itu hanya lipatan sejarah yang manis dalam hidupku. Kerana masa itulah, lahirnya aku sekarang. Sebab itulah aku perlu menghargai masa sekarang supaya aku tidak menyesal di kemudian hari. Bak kata orang-orang dulu:-

“Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian takde faedahnya”

Terima kasih kepada sesiapa sahaja yang pernah, sedang dan akan hadir didalam diri ini. Kerana andalah maka saya seperti yang anda lihat sekarang.

Allah maha mengetahui

Setiap dari kita kekadang lupa ngan apa kita lakukan setiap hari. Selalunya kita buat apa yang kita rasa betul ketika itu. Tindakan yg kita lakukan itu selalunya akan menberi kesan samaada ketika itu juga atau pada masa akan datang. Samaada hanya kepada kita sahaja atau kepada sesiapa disekeliling kita.

Ada ketikanya kita ketepikan dosa pahala atau terlupa memikirkan akannya. Justeru itu kita akan hanyut dengan tindakan yang kita lakukan terutama tindakan yang dilakukan itu membuahkan hasil seperti yang kita inginkan.

Newton 3rd law ada mengatakan "for an action has an equal or opposite reaction". Jadi, setiap tindakan perlu diperhalusi kerana kesannya ada ketikanya memberi impak yang berlawanan yang mana membuatkan kita akan terduduk untuk satu tempoh yang agak lama.

Allah itu maha adil. Dia akan memberi kepada sesiapa yang berusaha. Akan tetapi hasil tidak menghalalkan cara. Betul tetap betul, salah tetap salah. Dosa tetap dosa, pahala tetap pahala. Tiada yang kelabu. Kita yang selalu lupa.

Allah maha mengetahui. Setiap tindakan kita dipantau olehNya 24x7. Tiada yang terlepas pandang. Semuanya akan direkodkan. Kita yang selalu lupa. Yang kita ingat hanya pasal kita. Keseronokan kita. Kebahagiaan kita. Kehidupan kita.

Yang pasti hidup kita akan dipantau dan diadili. Kita yang menzalimi hidup kita. Kita selalu menyesali dengan apa yang kita lakukan apabila sesuatu musibah menimpa kita. Kita selalu mengingatiNya bila didalam keadaan kesusahan dan bukan setiap masa.

Akan bersambung... Idea xde plak...


Sent via BlackBerry Smartphone

Thursday, June 3, 2010

Apa maksudnya

Synopsis cerita di YM...

Timah : bla... Bla... Bla...
Soud : bla... Bla... Bla...
Timah : awk
Timah : jap
Soud : ok

Soud menunggu kot2 timah ada mende nak buat dan menyambung kembali perbualan mereka

Selepas 15 mins .... Tiada perkembangan
Selepas 30 mins .... Tiada perkembangan

Soud membuka laman sesawang Friendster dan mendapati pintu kereta kwnnya Samad tetiba tercabut dikala dia mengundurkan keretanya utk berjumpa dgn buah hatinya Jenab.

Soud menalipon Samad menanya berkenaan keadaan keretanya dlm bentuk soklan 5W 1H. Sedih Samad menceritakan keadaan keretanya dan ketirisan poketnya selepas ini.

Soud menghantar msg ke Timah...

Soud : sy minta maaf klu sy kacau hidup awk
Soud : sy akan share apa yg sy tau ngan awk... Klu awk x suka ckp lah
Soud : sy rasa sy tau apa purpose sy

Selepas 45 mins .... Tiada perkembangan

Soud mendapat panggilan dari Samad yg sebenarnya dia nak date ngan Jenab. Apa boleh buat pintu kete tetiba tercabut plak. Jenab sudah angin kus2 sbb nak tgk midnight "Prince of Persia" x kesampaian.

Samad sudah pening kepala. Dh dkt meroyan hehe. Soud menasihati supaya memujuk Jenab balik dan jgn bersendirian nanti tension. Soud kata kengkawan ada kalu memerlukan teman. Lepas tu Samad kata nak tido.

Soud menghantar msg ke Timah lg...

Soud : I've no other intention... Just care
Soud : nite


Apa "moral of the story" dari kisah diatas???


Sent via BlackBerry Smartphone

Wednesday, June 2, 2010

Senyumlah dikala hati ingin menangis...

Copy dari FB kawan... sungguh bererti untuk saya...

Senyumlah di kala hati ingin menangis

Adakalanya….
Hari yang panas dan ceria
Bertukar mendung seketika
Mentari merangkak pergi
Gumpalan awan bertandang sisi
Hati gundah
Tercari-cari
ke mana perginya mentari yang dinanti

Begitulah hidup…
Di saat kau selesa dengan kehidupan
tiba-tiba kau diuji dengan kehilangan
kehilangan nikmat harta
kehilangan nikmat ilmu
kehilangan nikmat rakan dan keluarga
dan kau meratapinya….

Bila kau memandang segalanya dari Tuhanmu…
Yang menciptakan segalanya
yang menimpakan ujian
yang menjadikan sakit hatimu
yang membuatkan keinginanmu terhalang
serta menyusahkan hidupmu
pasti akan damailah hatimu kerna…
masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia

Bukan Allah tak tahu derita hidupmu…
retaknya hatimu
sengsaranya sukmamu
Mungkin itulah yang Dia mahukan
kerna
Dia tahu
Hati yang sebeginilah
selalunya lebih lunak dan mudah untuk
DEKAT dan AKRAB dengan-Nya

Saat hujan turun membasahi hatimu
kau menangis kerna
merasa beratnya ujian tidak tergalas
~SenYumLaH~

A friend is...



Tetiba teringat kat buku ni. Ni hadiah paling berharga diterima dari seseorang di hari jadi yang ke-35 tahun.

"Dearest Asri,
Friends Forever, happy 35th birthday!
Love, 2/3/07"

Saya doakan beliau berada didalam rahmatNya dan bahagia selalu dengan apa yang dilaluinya. Apa yang saya ingin memberitahu adalah kawan-kawan masih mengambil berat akannya walaupun dari kejauhan.

Saya akan cuba 'scan' helaian demi helaian sebagai peringatan untuk saya dan kepada sesiapa yang membaca blog saya.

Tuesday, June 1, 2010

Setiap tindakan akan ada akibatnya...

Tu lah yang berlaku hari ini (1/6). Bermula dari rasa ke tidak puasan hati di pagi hari apabila niat untuk bertanya khabar (komen) telah dipadamkan. Perkara seperti ini telah lama berlaku, akan tetapi hari ini adalah kemuncaknya.

Bertitik tolak dari situ, suatu keinginan untuk melepaskan geram begitu membuak-buak tanpa memikirkan akibat dari tindakannya. Justeru itu, "serangan" bertali arus mengakibatkan salah satu saluran komunikasi (laman sosial) telah ditamatkan perkhidmatan.

Moral of the story?

Terasa bodoh pun ada tapi entah lah. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata...?????

There was an error in this gadget