Thursday, September 30, 2010

Kenapa lelaki bujang suka bini orang / perempuan berumur?

Td dok berdiskusi ngan kengkawan. Salah 1 topik adalah seperti diatas. Mmg hangat dok ym smpi kebas ibu jari dok menekan huruf. Nasib keypad qwerty. Klu x jem jari, bule mc hahaha.

Ni antara yg sempat sy copy-paste and diolahkan utk senang nak paham kepada sesapa yb baca blog sy. Sy guna A & B.

A : secara jujur, bagi saya perempuan berusia 30-35 tahun berada pada tahap kecantikan mereka yang tertinggi. pernah mengatakan pada seorang wanita yang berumur 33 tahun yang saya sudah jatuh cinta pada dia tapi cinta saya ditolak kerana perbezaan umur yang jauh; 8 tahun…  ps: saya memang suka wanita berumur berbanding wanita sebaya dan jauh lebih muda dari saya. lagi satu wanita mengandung adalah sangat cantik dan seksi. pelikkan saya? wahahahah

B : uiks… si A tu pernah jatuh cinta ngan orang yang tua dari dia 8 tahun!! waaa tak sangka.. tapi jodoh pertemuan di tangan tuhan kan… hehehe… anyway, every girl or women is beautiful as long they believe in it… tak payah harap orang cakap kita lawa baru nak caya.. have more confident k…
A : B, betul wei. aku lebih mudah jatuh hati pada perempuan yang lebih tua dari aku sebab mereka lebih matang dan tidak memeningkan. tu pasal kawan-kawan perempuan aku yang sama baya dengan aku sangat bengang dengan aku. diorg cakap aku ni gile 
A : hulamak… awek ni mesti cun gila kan? owh! kenapa aku ni memuji wanita yang jauh lebih berumur dariku. bukankah taste aku wanita berumur. aduss… parah seh

Persoalan yg sy dpt kupaskan dari perbualan diantara A & B.....

1. Kenapa agaknya keadaan ini boleh berlaku? Bini orang perempuan berumur ada daya tarikan yang lebih berbanding anak dara ke?

2. Maybe lelaki pandang bini orang perempuan berumur sebab golongan ini  ada banyak pengalaman tentang alam rumah tangga dan berpengalaman tentang melayan kehendak lelaki.

3. Lelaki zaman sekarang maybe lebih suka kepada wanita yang serba tahu kerana mereka tidak suka untuk memikirkan sesuatu yang remeh dan temeh.

Bagi saya mungkin sebab bini orang perempuan berumur ini fikirannya lebih open minded, sudi mendengar dan pandai memberi nasihat atau memujuk, lebih caring, understanding dan tak banyak karenah sangat berbanding anak dara. Kalau berborak, conversation tu lebih meluas topiknya dan sometimes lebih menghiburkan.

Sebenarnya pada sy lelaki suka bermanja.  Perempuan yang dah kahwin ni lebih pandai memanjakan laki. tak percaya? Tengok betapa ramai lelaki yang dah hilang skill untuk bancuh teh sendiri, nak sidai tuala sendiri, nak iron baju sendiri bila dah kahwin. sebab apa?? sebab dimanjakan oleh seorang isteri

Perempuan yang macam mana yang lelaki suka?

1. Berdikari - Lelaki suka dengan perempuan yang berdikari. Kerana dianggap tidak menyusahkan.

2. Feminin. – Perempuan yang "perempuan" dianggap lebih menarik oleh lelaki.

3. Pandai mengurus kewangan. – Lelaki selalu berfikir, perempuan yang boleh mengurus kewangannya bererti ia juga pandai mengurus kewangan rumahtangga.

4. Cantik. – Walaupun cantik itu subjektif, setidaknya lelaki tidak malu membawa anda di tempat umum atau diperkenalkan pada rakan-rakan.

5. Boleh mengawal emosi. – Lelaki mahukan perempuan yang sabar untuk menghadapi sikap mereka yang kekadang seperti orang yang gila kurang sabar.

tapi yang pasti, lelaki sangat suka dengan perempuan yang cerdas, kelakar dan boleh menjadi pendengar yang baik

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Rebate 20%


Hari ni is the last day to claim my 20% toll rebate for the last 6 months. semalam check kat https://privilege.touchngo.com.my/ and alhamdulillah sy ada RM44.54 utk bulan 3 2010. kayo kejap. kalu x claim, it will be forfeited after 6 months. bule cover seminggu. jadi la sape nak kasi kan.

kpd sesapa yg rasa penggunaan toll melebihi 80 kali sebulan, sila la check. buat pe kita nak kayakan RSSB hehehe.

ni bukti sy attachkan utk tatapan sume....

Wednesday, September 29, 2010

Rasa pendek je arini

Sy arini rasa cepat sgt. Mcm x cukup jam. Apa sy buat tah. Masuk pagi sy mkn nasi lemak petronas. Pastu dh ngadap audit. Byk mende dia nak. Lyn le lah.

Dlm masa yg sama format pc RPC. Dari smalam lg. Pelik rasa, lepas format, install windows, tp xleh nak masuk windows. Hang je kat icon windows. Dh 3 kali cuba format. Still x jd. Puas google tp xde jwpan. Pending smpi now.

Lunch kua ngan apai aida islam gi mkn aiskerim special kat sek 2. Islam belanja. Arini lastday dia. Dia ngidam katanya. Lepas ni dia dh ke other side of shah alam. Sy doakan dia berjaya. Sedih gak. Baru nak mesra. Bule jd kwn rapat cam yg lain.

Balik opis, ngadap nb ngantuk gila. Tersengguk2. Pelik hj tgk. X tahan. Cam ada clock. Letak je kepala kat meja terus lelap. Xde warning. Dpt 15 mins. Lega jap.

Pastu fairus dtg. Katanya xleh nak online. Test sume ok tp xleh nak surf. Pelik. Serious pelik. Tekan sana tekan sini rupanya IP yg di assign x function. Tukar no lain ok. Pakai no 38 xleh. X paham.

Pastu wat keje jap dh 5:15pm. Terus kemas2. 5:35pm balik amik bebudak. Smpi umah kul 7:00pm. Bila dpt duduk rasa penat. Lenguh sgt esp kaki.

Jap lg nak mkn.... Lapo....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Just a thought

Apa yg sy tulis ni I took from few blogs and articles and I translate it into my own understanding and interpretation. Quite nice reading but am I can be a good writer? Hahaha

Lama tul nak abiskan my writing kali nih. Smpi tido2. Ia berkenaan chain reaction in human relationship. What we do will give impact whether direct or indirect usually to more than few people around us. Selalunya people yg close lah.

One example yg I read about anak kua umah n balik lewat. Mak la selalu ada guts feeling and suspicious feeling and all the feelings nih. Ayah selamba tekak je. Janji anak balik dh n bagitau nak gi mana. Just pantang bila anak tipu. Esp anak dara yg about SPM age. Yg sedang tgh membesar.

Anak bila kua xkan (ada yg berani ckp) nak ckp kua ngan 'kwn lelaki' berdua, tgk wayang, dating, holding hands, or to some extend kiss on the cheek (pipi je ke?), lite hugs (ada ek?), duduk rapat2 secluded area and bla bla bla lagi lah.

Kat sini kata these authors, anak itu dh belajar menipu (kepada mak ayah and of course sang penciptalah), berdua2an dgn bukan muhrim (bab dosa pahala ni x berapa pandailah, sendiri leh interprete), tidak menjalankan tugas sebagai anak (belajar, menjaga adik2, membantu ibubapa etc), menghabiskan masa, tenaga dan wang ringgit (duit prepaid la kot), dan byk lg lah.

Author ni kata, ibubapa selalu akan kasi nasihat, teguran, curfew, ada yg limit access to certain facilities, ada yg pukul dan few others lah.

Tapi sebenarnya kenapa anak itu melakukan aktiviti tu?

Jawapan senang : peer pressure.

Tapi is it true? Didikan bermula dari rumah katanya. Setiap hari kat TV bercerita (astro jgn ckp lah). Good or bad ibubapa yg mencorakkan. Katanya ibubapa indirectly nurture anak2 to behave camtu and ibubapa biasanya kua pagi balik mlm. Xde masa nak be with anak2. Ada anak2 dok di boarding school. Bila masa katanya anak2 nak mendapat kasih syg. Yg beri kasih syg adalah bibik. Tu yg anak2 power ckp indon hehehe. Anak2 lg syg bibik dari mak ayah.

Author tu kata lagi secara dasarnya semua bermula dari perut. Klu mak masak (org kg kata air tgn mak), anak2 insyallah akan akur. Laki bule jd lembut hati (bukan nasi kangkang dh la hehehe). Tp katanya dlm seminggu berapa kali sgt wife/ibu masak utk keluarganya? Selebihnya mamak, bibik la jwbnya.

Dimana kemesraan itu? Kejujuran anak2 terhadap ibubapa semacam hilang. Bila sekali menipu 'lepas', akan ada kali ke-2 dan seterusnya. Akhirnya, x kenal dh anak itu.

Panjang lagi cerita ni. Me cut short je lah.

Cuba kita reflect balik katanya. Kita dgn mak ayah kita, kita dgn adik beradik kita, kita dgn suami/isteri kita, kita ngan anak2 kita. Kita dgn sang pencipta. Tu yg paling dekat ngan kita. Yg jauh cam kwn2 kita, jiran kita, kariah kita etc etc etc.

Adakah kita jujur dgn mereka? Adakah kita telus? Adakah kita jd mcm ketam?

Sy pun sama......

Bersambung.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, September 28, 2010

Suatu Takdir

perjalanan hidup ini
terpahat di Luh Mahfuz
terukir namaku, namamu

takdirku menemukan kita
namun kealpaanku menggores jiwamu

takdirku menyapa dirimu
namun keegoanku menambah lukamu

takdirku menyintai dirimu
namun kebodohanku merobek impianmu

takdirku menjadikan dikau mulia
namun keputusan merubah segala

maaf ku panjatkan
doa ku iringkan
hormat ku titipkan
andai aku tiada dapat menemanimu
andai aku tiada berada di sisimu
memimpin tanganmu
menyapu keringatmu
mendengar rintihanmu
menyerah cinta dan jiwa ragaku
mencurah baktiku
sehingga ke akhirnya
di kala dikau berjuang
pada sebuah kehidupan

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Late nite story

Its already late but I need to write something as a promise to myself. Kekadang miss gak but I do write more on the other days to cover the missing post.

Today, I make myself to smile. Thou yesterday it was a memorable day but it didn't go smoothly. What a sad encounter but it happened. Dunno when it gonna happen again but I still wish and hope the moment will come again.

Still remember the face, the smile, the expression. After 6 mths I think, the picture is in front of me. My wish came thru. Oh my GOD, how I miss her. A LOT. I really do. Always. Unfortunately, somehow I froze. Yup! I froze. Maybe there are people around me and wondering how are we gonna react. My tongue tied. I don't hv even a single word in my mind. That's how when I saw her entering the house.

Then I felt emptiness inside me. The back memories pouring in. The gap between us is widening. Getting bigger. The string, dunno when it will gonna snapped. I dun wanna think. I wish we could bridge back the missing pieces. Patching back the cracking. Stitching back the tearing cloth.

Hmmmm.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, September 27, 2010

Crying Heart

"Love never dies a natural death. It dies because we don't know how to replenish its source. It dies of blindness and errors and betrayals. It dies of illness and wounds; it dies of weariness, of withering, of tarnishing." - Anais Nin


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, September 26, 2010

Dimanakah chemistry itu?

Td jumpa teman yg dh lama x jumpa. Rasa semacam sbb cam dh xde kimia. Tahlah mana hilang. Jd mcm melihat tp x memandang. Mendengar tp x memahami. Menyentuh tp x merasai.

Terkilan rasa. Tp xpelah. Dh qada' dan qadar. Dh takdir. Cuma terpaksa menerima keadaan semasa. Suka atau tidak sudah bukan issuenya. Cuma doakan yg terbaik je yg mampu.

Kemesraan yg penah ada cam hilang ditiup angin. Cam asing. Sedih pun ada. Suatu ketika penah seperti isi dgn kuku.

Hmmm.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, September 25, 2010

Doa

Now YOU are the place where I throw my thought, my feeling, my wish bla bla when I'm in doubt or need someone to talk to. Feeling sort of isolated and lonely.

Hopes and wishes I'm asking from YOU....


Kasihku dalam hidupku
Tak ku lupa
Kewujudan mu
Sebagai hamba yang hina
Kaulah segalanya

Tanpamu
Aku hilang
Hidup didalam awang-awangan
Tuhanku dalam doa kudus
Ku sering mengaku
Kesalahan dan dosa
Yang aku lakukan

Pencipta kaulah berkuasa
Atur wajah perjalananku
Biar duka dan hidup merana
Aku hanya berserah

Tanpamu aku hilang
Hidup di dalam awang-awangan
Tuhanku dalam doa
Ku sering pohon pada mu
Ketenangan dan kemenangan
Dunia dan akhirat

Mohd Khir Mohd Yasin
Dunia Muzik WEA Sdn Bhd
1988 WEA Records Sdn Bhd

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Aku ada Kamu

Somehow I'm looking for light at the end of the tunnel. I wish and hope that light would warm me .....


AKU ADA KAMU – ADIRA AF8

Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu


..... and please do gimme courage ......

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, September 24, 2010

Sigh...

Today is the 2nd day. A continuation. Still leaving me in the dark. Let her be. Ain't got the energy. If that what she want, she got it. Seems like she is the only one doing things around.

Sarcasm, sinister are the fav words....

Crappy....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

X abis abis

Tah apa angin, tetiba meragam. Sume x kena. Suma kena tempias. Pelik2. Kesian bebudak. X pasal2 kena. Sepatah pun x ckp. Yg kua dari mulutnya hanya arahan dan sinister.

Xkan sbb sy lelap? Xkan sbb awal pg td sy kinda hint dia amik bebudak? Xkan sbb sy x bertanya khabar? Xkan sbb sy x tego bila balik?

Letih gini....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, September 23, 2010

way of thinking


Change is a Dare to Fail

Pesanan

From : ILoveAllaah.com

"What the wise person must do is train himself to adhere to the quality of forgiveness towards all people, & try to forget about waiting for an opportunity to retaliate for bad treatment, because nothing can cancel out the bad effects of bad treatment apart from good treatment, & nothing can make bad treatment worse & increase its bad effects but responding in like manner." [said by Ibn Hibban al-Basti]

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, September 22, 2010

Perjalanan Hidup

Another song from Ramli Sarip which I keep so long with me... As a remembrance to my journey of life.....


Aku yang masih di perjalanan hidup ini
Begitu lama berlegar di persimpangan dunia
Menempuh jarak dan titian
Rimba dan lautan
Mencari sesuatu yang abadi

Aku yang masih di perhentian hidup ini
Begitu jauh menggembara ke serata hidup ini
Mengejar siang dan malam
Surut dan pasang
Mencari sesuatu kebebasan
Mencari sesuatu kedamaian

Di mana berakhirnya
Perjalananku ini
Esok dan lusa bukan miliku
Oh Tuhanku
Lindungilah hambamu yang hina ini
Aku setia hanya padamu
Oh Tuhanku

Dr Wan Zawawi Ibrahim
Dunia Muzik WEA Sdn Bhd
1987 WEA Records Sdn Bhd

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Teman

Lagu ini sy tujukan kpd mereka yg hadir dan bertahta dihati sy. Anda yg mencorakkan dan memberi inspirasi utk sy hidup dan mengharungi liku2 perjalanan.

Terima kasih yg x terhingga....


Lagu : Teman

Kau bagai inspirasi
Datang pada tiap mimpi
Dalam diam ku kagumi
Hadirmu membawa erti

Teman ingin aku tahu
Apa resah di hatimu
Teman andai aku mampu
Bersama dalam dukamu

Jalinan ikatan rasa
Ada dihati kita
Saling mengerti
Saling memerlukan
Semuga engkau bahagia

Aku sanjung harapanmu
Ingin membela bangsamu
Walaupun sekadar lagu
Itu adalah cara mu

Teman andai aku pergi
Relakan setulus hati
Kenangku dalam doa mu
Aku adalah teman mu

Ramli Sarip / Hartina Ahmad
Dunia Muzik WEA Sdn Bhd
1989 WEA Records Sdn Bhd

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Ingatlah Kematian..

Wahai Manusia,
tidak salah mengerja harta dunia,
namun ingatlah....
hanya setitis air dilautan itu dunia
selebihnya ialah alam selepas mati!

Bukalah mata dan pintu hati,
lihatlah insan di sekeliling anda
yang dipanggil 'pergi' oleh-Nya, dan
tanya pada diri..."Adakah giliran aku selepas ini"?

Allah berfirman dengan maksud:
"Tiadakah engkau perhatikan orang yang keluar dari rumahnya, beribu-ribu banyaknya, kerana takut mati, kemudian Allah mengatakan kepada mereka "Matilah". Kemudian mereka itu dihidupkan kembali. sesungguhnya Allah itu Pemurah terhadap manusia, tetapi kebanyakkan manusia tidak berterima kasih"
-Surah al-Baqarah, ayat 243-

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, September 21, 2010

Don’t You Just Hate Being Ignored?

Have you ever filled out a contact form on a website or sent an email and weeks later you are still waiting for a response?

Unless you have been extremely lucky you probably have experienced this and felt a little frustration or even felt angry.

This issue is not restricted to large companies. It seems from reading a number of small business blog posts, especially the ones that are enjoying healthy growth, responding to emails appear to be lessening in importance.

Contact Page. If you think about it, apart from spammers and scammers, people are contacting you for a reason. They have taken the time to fill out the form or write the email and for the most part they are expecting a response and not in a month’s time. Their request or enquiry is important and they expect you to return the email.

Impressions Last. As people go through your website they form impressions. If you invite them to contact you and you do not respond in a timely manner, then their lasting impression may not be that favorable.

Solutions. As harsh as it may sound one solution may be to not have a contact form or email address if you are not going to answer them. At least this is being honest. Or you may want to consider hiring a Virtual Assistant.

It isn’t a good feeling being ignored and you just never know if the ones you ignored might be the ones you need in the future.

ILoveAllaah.com

"Keep yourself busy in remembering your faults, so that you have no time left to remember the faults of others. Be sad on account of all the time you spent in the past in other than the pursuit of your Hereafter.

Cry frequently for the wrongs you have committed in the past, and perhaps you will then be saved from them. Never tire or become bored of good deeds..." [Imam Sufyaan ath-Thawri (rahimahullah)]

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Cerita hari ini

Pagi ni semua berjalan normal sehingga morning assy. Sy kena ckp pasal one point lecture yg sepatutnya haji. Dia dh siapkan skrip "berani gagal". Last2 bila kat rostrum, sy buat script sendiri based on his script. Tah paham tah idak pendengar. Kejap je ckp. Pastu yg lain cam biasa lah. Umi naik ckp pasal org nak melawat hymm + audit. Jaini pun sama cite pasal CA, pasal increment, pasal audit, pasal 25thn (budget ciput) bla2. Bosan....

Pastu wat routine job. Tgk system ok ke x. Malas nak wat extra job. Abiskan install pc sy yg baru format. Sy discover trendmicro blocking my installation. I dunno how but that's what happen. Then when I unload the antivirus, everything seems normal. Works fine! Mystery....

Ptg ada briefing pasal visit. Biasalah kena wat 5S here n there. Zahiri berleter pasal surau n kantin n surrounding. Yg kena HR n maintenance haha.... As usual.

Pastu jaki minta tolong buat BOI. Yg pelik BOI session is over the tempoh penggantungan. 2 kali postponed by HR n esok is the day. Still, budak tu digantung keje tp gaji penuh. Tu tah bila nak kua result. Katakanlah dept nak terminate budak tu but based on technicallity, budak tu hanya dpt lite sentence. How aaa?? Funny kan....

Pastu balik lyn anak2. Tgk dia org dok gaduh2 bergurau lg senang hati. Lyn kerenah dia org. Sume nak bercerita serentak. Sy angguk2 n geleng2 hehehe. Sume nak gain attention. Menghiburkan....

Ada ketika yg simple leh jd complicated. Yg senang jd susah. Sbb apa? Ada yg berkata bende yg dia bukan ahlinya. Ada yg bercakap mcm tong kosong. Ada yg x tau apa dia ckp. Ada yg ckp tp x prepare. Ada yg berlakon bila dia ckp. Yg tau makin terkunci mulut. So sad kan....

Somehow... Do say things that u know and ready to say.... and say it with ur heart and soul....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, September 20, 2010

Azabnya api neraka Jahanam.....

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi s.a.w. pada waktu yg ia tidak biasa datang "Mengapa aku melihat kau berubah muka?" jawabnya: "Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yang tidak mengetahui bahawa neraka jahannam itu benar, dan seksa kubur itu benar, dan seksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman daripadanya." Lalu nabi s.a.w. bersabda: "Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat neraka jahannam."

Jawabnya: "Ya, ketika Allah menjadikan neraka jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yang ketujuh. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat terseksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, neraka jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."

Nabi saw bertanya: "Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?" Jawabnya: "Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanannya 70000 tahun, tiap pintu lebih panas dari lain yang lain 70 kali ganda." (nota kefahaman: iaitu yang lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: "Siapakah penduduk masing-masing pintu tersebut?" Jawab Jibrail: "Pintu yang terbawah untuk orang munafik, dan orang-orang yang kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah. Pintu kedua tempat orang musyirikin bernama Jahim, pintu ketiga tempat orang Shobi'in bernama Saqar. Pintu keempat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum Majusi bernama Ladha, pintu kelima orang Yahudi bernama Huthomah. Pintu keenam tempat orang Nasara bernama Sa'eir."

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: "Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ketujuh?" Jawabnya: "Di dalamnya orang-orang yang berdosa besar dari ummatmu yang sampai mati belum sempat bertaubat." Maka nabi s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sedar nabi s.a.w. bersabda: "Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, adakah ada seorang dari ummatku yang akan masuk ke dalam neraka?" Jawabnya: "ya, iaitu orang yang berdosa besar dari ummatmu." Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Pandanganmu

pandanganmu
adakah dapat melerai kekalutan jiwaku?
adakah rahmat melewati hidupku?
adakah kebetulan menyinari hariku?
adakah kepastian buatku?

pandanganmu
tiada dapat ku huraikan
tanpa noktah persoalan
tiada ku tahu kebenaran
tanpa jua jawapan

pandanganmu
samakah dengan nuranimu?
samakah dengan lafazmu?
samakah dengan jasadmu?
samakah dengan akalmu?

pandanganmu
menguji diri
mengubah ikatan
melakar ilham
memintas masa

pandanganmu
apakah suatu petanda?
apakah sebuah impian?
apakah suatu harapan?
apakah sebuah cinta?

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, September 19, 2010

PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ

Walaupun ni bulan Syawal, tp sy suka baca kisah ini... Untuk renungan kita bersama....


Ringkasan Peristiwa Israk Dan Mikraj

Sebelum Israk dan Mikraj

Rasulullah S.A.W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S.A.W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman ke dalam dada Rasulullah S.A.W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

Semasa Israk ( Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa ):

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S.A.W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.
ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A.S. menerima wahyu daripada Allah;
iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A.S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S.A.W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

§ Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S.A.W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

§ Tempat yang berbau harum. Rasulullah S.A.W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetap teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

§ Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

§ Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

§ Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

§ Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

§ Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

§ Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

§ Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

§ Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

§ Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

§ Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

§ Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S.A.W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

Semasa Mikraj ( Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah ):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S.A.W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

i. Langit Pertama: Rasulullah S.A.W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A.S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

ii. Langit Kedua: Nabi S.A.W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A.S. dan Nabi Yahya A.S.

iii. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A.S.

iv. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A.S.

v. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A.S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

vi. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A.S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

vii. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S.A.W., Nabi Ibrahim A.S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH. Mengikut riwayat lain, Nabi Ibahim A.S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA LA ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberapa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

viii. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S.A.W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

ix. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

x. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S.W.T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S.W.T : Ya Muhammad.
Rasulullah : Labbaika.

Allah S.W.T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.
Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.

Allah S.W.T : Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan Aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

Selesai munajat, Rasulullah S.A.W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W. merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

Selepas Mikraj

Rasulullah S.A.W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id)

Kesimpulannya:
Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Mafhum Firman Allah S.W.T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1)

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Muhasabah diri

Lama gak x berjaga mlm. Kat luar hujan x berenti. Lebat pelan lebat pelan smpi astro kua msg "services currently not available" from time to time. Seronok plak rasa. Sunyi je. Bersama deraian hujan, jiwa terasa aman.

Lama dh jiwa x berapa tenteram. Byk yg berlaku dan cuba sy selesaikan. Ada yg mampu ada yg tidak. Ada yg pergi ada yg dtg kembali. Ada yg menggembirakan x kurang gak yg mendukakan. Mmg hebat dugaan. Sumenye kena lalui. Dari sehari ke sehari kena tempuhi. Ada ketika sy terpaksa merangkak dan menghisut utk mencari jwpan.

Syukur kerana sy masih waras berpikir walaupun ada ketika terasa hilang pertimbangan. Jiwa terasa bagai disiat2 dan now sy cuba mencantumkan kembali satu persatu. Ada ketika terasa ingin meninggalkan apa yg sedang dilalui dan memulakan semula ttpi adakah itu tindakkan pengecut? Penat sgt.

Mmg apa kita nak belum tentu kita dpt, somehow make believe (angan2? khayalan?) terpaksa sy lakukan utk neutralkan keadaan. Ada ketika berlaku split personality. Jgn meletop tetiba dh la. Posssibility tu dh ada. Cam sleeping volcano, waiting to erupt.

Takut memikirkan. Apa2 outcome dari action sy selepas ni mmg sy xde backup plan. Sy x prepare. Byk yg berlegar dlm kepala, semuanya memerlukan jawapan yg pantas, konkrit, padu lagi jitu. Jawapan yg menentukan hala tuju....

Ya Allah....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Renungan bersama

Tanggungjawab Anak Kepada Ibu bapa Setelah Berkahwin.

Sahabat yang dimuliakan,

Apabila seorang lelaki Muslim berkahwin ia bertanggungjawab memberi nafkah dan segala keperluan kepada isterinya. Samaada nafkah zahir dan batin dan asas pendidikan Islam. Dengan kadar keperluan mengikut kemampuan suami. Bila dikurniakan anak-anak maka tanggungjawabnya akan bertambah kerana telah menjadi ayah untuk menyara segala keperluan nafkah dan pendidikan anak-anaknya pula.

Walaubagaimana pun ia telah memiliki keluarganya sendiri tetapi tanggungjawab kepada kedua ibu bapanya tidak boleh diabaikan kerana ia masih terikat dengan tanggungjawab tersebut.

Dalam Hadith Sahih Bukhari, seorang lelaki bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w. maksudnya :

"Siapakah yang perlu kita hormati dan kasihi selepas Allah dan Nabi?"
Jawab Nabi "Ibu kamu"
"Selepas itu?"-
"Ibu kamu"
"Selepas itu?"-
"Ibu kamu"
Kali ke 4 lelaki itu bertanya, "Selepas itu?"
Jawab Nabi "Ayah kamu"

Lihatlah betapa tingginya nilai ibu di dalam Islam. Seorang ibu tidak ada apa cara sekalipun dapat kita membalasnya. Seorang lelaki datang kepada Sayyidian Umar al-Khattab r.a dan berkata, "Saya telah mendokong ibu saya sepanjang tawaf dan haji, sudahkah saya dapat membalas jasa ibu." Jawab Umar r.a., " Kamu belum dapat membalas jasa ibumu walaupun setitis air mata ibumu semasa melahirkanmu."

Hadis di atas menjelaskan selepas Allah dan Rasul-Nya, orang yang perlu dihormati dan dikasihi adalah ibu dan bapa. Bukan setakat menghormati dan mengasihi mereka tetapi segala keperluan hidup ,keselamatan dan hak-hak mereka perlulah di penuhi sekadar kemampuan si anak tadi.

Menurut Al Qurthubi, derhaka kepada kedua orang tua ialah menyalahi perintah keduanya, sebagaimana bakti keduanya bererti mematuhi perintah mereka berdua. Berdasarkan ini jika keduanya atau salah seorang dari mereka menyuruh anaknya, maka anaknya wajib mentaatinya, jika perintah itu bukan maksiat. Meskipun pada asalnya perintah itu termasuk jenis mubah, begitu pula bila termasuk jenis mandub (sunat).

Dalam sebuah hadis dijelaskan, Rasulullah s.a.w. bersabda: Dari Abdullah bin Amr, ia berkata: "Seorang lelaki datang kepada Rasulullah, lalu berkata: 'Wahai Rasulullah, aku datang untuk berjihad bersama baginda kerana aku ingin mencari redha Allah dan hari akhirat. Tetapi aku datang kesini dengan meninggalkan ibu bapaku dalam keadaan menangis'. Lalu sabda baginda: "Pulanglah kepada mereka. Jadikanlah mereka tertawa seperti tadi engkau jadikan mereka menangis". (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Jadi perintah ibu atau bapa yang bukan bersifat maksiat atau mempersekutukan Allah, maka kita wajib mentaatinya. Namun jika perintah nya bersifat melawan kehendak dan hukum agama, maka tolaklah dengan cara yang baik.

Sahabat yang dimuliakan,

Seorang wanita apabila telah berkahwin, segala tanggungan dirinya adalah adalah dibawah tanggungan suaminya. Amanah ini terlah diserahkan oleh bapa wanita tadi kepada suaminya.

Bagaimana pandangan Islam kedudukan wanita tersebuat terhadap ibu bapanya?

Islam amat menitik beratkan soal silaturahim, perhubungan sebagai anak dan ibu bapa perlu diteruskan seperti biasa. Wanita kena mentaati suaminya dan diberi keutamaan daripada arahan ibu bapanya kerana tanggungjawab dan ketaatan isteri perlu diberikan kepada suaminya. Walaubagaimana pun Islam melarang suami berlaku tidak adil kepada isterinya jika ada sesuatu keperluan ia ingin membantu ibu bapanya yang susah dan memerlukan bantuan.

Pihak suami perlu ingat bahawa setelah ia mengawini wanita tersebut ibu bapa mertuanya adalah telah menjadi mahramnya dan sama taraf dengan ibu bapanya sendiri. Perlulah diberi kasih sayang dan segala keperluan dan hajat mereka berdua jika mereka terdiri daripada orang miskin perlulah diberi bantuan .

Kedua-duanya (suami dan isteri) wajib berbuat baik kepada kedua orang tua (kedua-dua belah pihak) selagi ada hayat mereka di dunia ini. Berbuat baik dalam erti kata menyenangkan hati kedua-duanya dan menjaga serta memberikan apa-apa keperluan mereka. Anak perempuan tidak terlepas tanggungjawab dan berbakti kepada orang tuanya. Jika dia mampu dia juga hendaklah berbuat baik kepada kedua ibu bapanya.

Dalam Islam, lelaki adalah ketua keluarga, sebab itulah anak lelaki diberikan lebih tanggungjawab untuk menyara orang tua nya walaupun selepas berkahwin jika dibandingkan dengan perempuan yang kurang tanggungjawabnya untuk berbuat demikian selepas berumah tangga. Sebab itulah dalam Islam anak lelaki beroleh 1/2 nisbah faraid berbanding dengan anak perempuan, ini menunjukkan betapa Islam menghargai tanggungjawab yang dipikul oleh anak lelaki sebagai ketua keluarga.

Namun pendapat yg mengatakan anak perempuan langsung tidak mempunyai tanggungjawab terhadap ibu bapa selepas berkahwin adalah salah sama sekali. Cuba bayangkan jika ibu bapa itu mempunyai 6 orang anak dan kesemuanya adalah perempuan adakah penat lelah selama mereka membesarkan anak-anaknya langsung tidak akan dihargai anak-anaknya selepas anak-anak tersebut berumah tangga? Ini adalah sesuatu yang tidak adil memandangkan mereka tidak merancang untuk mempunyai anak perempuan semuanya.

Di zaman sekarang telah berubah, semua perempuan telah berkerjaya, seharusnya kedua-duanya anak lelaki dan perempuan sama-sama membantu untuk menyara kedua ibu bapa mereka yang telah tua sebagaimana kedua ibu dan bapa telah menyara mereka semuanya.

Walaubagaimana pun sebelum apa-apa bantuan yang ingin diberikan, isteri perlulah meminta keizinan dan redha daripada suami, sesungguhnya seorang suami yang Mukmin tidak akan menghalang sekiranya isterinya ingin membantu dan memberi khidmat kepada kedua ibu bapanya yang memerlukannya. Isteri perlu faham bahawa redha Allah bergantung kepada redha suami tetapi bagi anak lelaki redha Allah bergantung pada redha ibu bapa.

Sahabat yang dihormati,

Dalam Islam lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibu dan bapanya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua. Manakala seorang perempuan hanya perlu taat kepada suaminya.

Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tidak baik sedang suaminya membiarkan sahaja tidak menasihatinya maka dosanya ditanggung oleh suaminya.

Suami kena bagi nafkah pada isteri, sedangkan pendapatan isteri tidak perlu menanggung nafkah keluarga, walaubagaimana pun isteri boleh membantu meringankan beban suami.

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap empat wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya (yang belum berkahwin).

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh empat orang lelaki iaitu suaminya, ayahnya (jika belum berkahwin), anak lelakinya dan saudara lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yang disukainya cukup dengan empat syarat sahaja:

1. sembahyang lima waktu,
2. puasa di bulan Ramadhan,
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya.

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah dan berdakwah dijalan Allah untuk mendapat redha Allah, tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah akan turut menerima pahala sama seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

Sahabat,

Keruntuhan rumahtangga dan penceraian yang banyak berlaku di dalam masyarakat kita adalah berpunca daripada pasangan suami isteri yang tidak memahami hukum-hukum Islam. Mereka tidak memahami hak-hak sebagai suami atau isteri. Mereka meletakkan nilai kebendaan dan hawa nafsu dihadapan dan meninggalkan nilai iman dan taqwa sebagai nilai hidup mereka. Penceraian boleh berlaku hanya berpunca daripada perkara kecil yang boleh diselesaikan dengan mudah bila ada iman dan pemikiran yang resional.

Jika suami faham bahawa kesabaran, lemah lembut dan bertolak ansur itu adalah akhlak yang ditunjukkan Nabi s.a.w. ketika berada di dalam perselishan pendapat dengan isteri maka si suami akan mengutamakan akhlak ini kerana sungguh besar pahalanya disisi Allah s.w.t.Kerana cerai adalah perkara halal yang dibenci oleh Allah s.w.t. Elakkanlah penceraian jika masih ada jalan penyelesaian yang baik.

Dan juga kalaulah si isteri fahan bahawa betapa besarnya dosa derhaka kepada suami dan tidak akan dapat mencium bau Syurga, maka si isteri akan memilih untuk bersabar dan bertolak ansur semata-mata mencari redha Allah. Perlu diingat perasaan marah, keluarkan suara yang tinggi dihadapan suami, mengeluarkan kata-kata kesat dan ungkit mengungkit perkara lama adalah dari dorongan hawa nafsu dan bisikan syaitan. Syaitan memang suka perpecahan dikalangan keluarga Islam kerana dengan perpecahan ini banyak perkara-perkara negatif akan berlaku.

Kedua ibu bapa samaada di pihak suami atau isteri perlulah menjadi penasihat dan pendamai yang baik bukannya menjadi batu api untuk merosakkan rumah tangga yang telah dibina. Ibu bapa yang menjadi pemusnah rumah tangga bahagia anak mereka sendiri adalah mereka-mereka yang melakukan dosa besar dan menempah tempat duduknya di Neraka, nauzubillah. Sebagai orang tua perlu bersikap positif dan pro aktif dan tidak boleh menyebelahi mana-mana pihak jika berlaku perselisihan. Yang penting damaikanlah kerana sifat membantu dan memulihkan suasana tegang adalah sifat ibu bapa yang beriman dan bertaqwa.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, September 18, 2010

Sudut renungan

Wahai Muslimah - Jangan Bersedih : Anda Mempunyai Segudang Nikmat

"Sesungguhnya Bersama Kesulitan ada Kemudahan" Kelembutan Allah betapa pun lama masanya terasa bagaikan kerdipan mata bila mata terpejam.

Saudariku, sesungguhnya sesudah kesulitan itu pasti ada kemudahan. Setelah titisan air mata pasti ada senyuman dan setelah malam pasti akan datang siang. Sesungguhnya awan kelabu kesedihan pasti berlalu, pekat malam kesusahan pasti tersingkap, segala masalah pasti teratasi dan segala bencana pasti akan berakhir dengan izin ALLAH.

Ketahuilah, bahawa sesungguhnya engkau diganjari pahala. Jika engkau seorang ibu, anak2 mu akan menjadi penyokong islam, pelayan dan penolong agama, jika engkau mampu mendidik mereka dgn pendidikan yg benar. Mereka dlm sujud dan dlm malam2 ibadah mereka. Sungguh suatu nikmat yg luar biasa menjadi seseorng ibu yg penuh kasih sayang dan kelembutan.

Saudariku, sebenarnya anda mampu menjadi da'iyah (penyeru kebaikan) di kalangan perempuan. Serulah mereka dgn kalimat yg benar, nasihat yg baik dan penuh hikmah, Ajaklah mereka utk berdialog dan berbincang. Tunjukkan pd mereka sikap yg bersahabat. Dan yg terakhir bimbinglah mereka menuju risalah ALLAH dan RASULNYA yg mulia. Betapa byk wanita yg selalu tetap dikenang, kerana menjadi rujukan dlm agama, rasa malu, HIJAB, akhlak yg baik, baik pd tetangga dan taat pd suami. Kisah hidupnya yg harum akan terus diceritakan di majlis2 dan selalu ingin ditiru oleh kaumnya.

- Esok akan merekah bunga yang harum baunya mengusir segala KESEDIHAN dan menjadi penghibur hati

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Taman tasik shah alam

Tgh menunggu anak sedara sy smpi dari ipoh. Kak dia (tua 2 3 tahun) drive dr ipoh. So yg ni numpang. Kak dia dulu blajo kat UITM. Now wat practical kat hospital selayang. Hanya tau ke sini je. So melepaklah sy kat tasik.

Lama dh x mai sini. Best gak lepak. Tgk perangai org. Ada yg dtg ngan keluarga, ada cam suami isteri, ada bercouple, ada bebudak sekolah melepak. Byk ragam. Sy pun lama dh x bawa bebudak mai sini. Tgk lah lepas wife bersalin la kot. Kot je lah hahaha.

Bila tgk org bercouple mesra sungguh. Makan bersuap, ckp pun kat cuping telinga, senyum sentiasa di bibir, kemesraan dan kasih syg jelas di mata dan perlakuan. Berpegangan tgn. Hope sampai ke akhir hayat mereka begitu.

Yg berkeluarga sibuk melayan anak2 berlari kesana kesini bergembira. Seronok rasa terlepas kot. Mak ayah mesra borak, gelak ketawa. Sesekali tegur anak2. Cam dlm drama plak kerenah mereka. Seronok tgk.

Bila dok menung ni, teringat kisah2 yg sy lalui, kisah2 yg sy baca, kisah2 kat tv pasal keluarga yg agak goyang. Byk sebab kenapa jd gitu. Just kesian gak kepada parents and anak2 yg terpaksa menghadapi. Moga mereka tabah n bersabar atas dugaanNYA.

Sy rasa tenang kat sini. Anak sedara dh smpi n dok mkn. Sy teman smbil boraking n yming n blogging. Best nya bahasa hehe. Rasa lapang dada dan minda. Sy pun lama dh x pegi laut. Selalu ngadap laut buat sy rasa hepi sgt. Selalu teman sy ikut. Dia pun suka. Selalu kami gi esplanade.

Dugaan dan cubaan dari Allah swt utk membuatkan kita menjadi manusia lg bagus...

Terpulang camne kita nak melihatnya...

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Cerita wayang kat tv time raya

Td terlelap. Baru bgn. Tgk kat tv cite I'm not single. Memula x perasan and x amik pot, tetiba terdgr lagu dari Dakmie "Yang Terindah". Terimbau kenangan tgk cite Adamaya Adam-Maya-Dani.

Bila diamati dan tgk, cerita dia telah diadaptasi ke siri tv. Nama2 watak still sama. Dalam versi wayang towards the end Dani kawin ngan Lisa, versi tv, Dani jd x betul.

Versi wayang & tv. Sama je jalan cerita. Ending je berbeza sikit. Versi tv, Sein-Lisa-Apatah nama, wayang, Farid-Lisa-Awal. Teringat watak2 kat Adamaya. Jln cerita wayang diextendkan watak2 dlm versi tv. Diperhalusi cerita.

Sigh.....

Terimbau cerita aku.... Me-her-him....

Tetiba jiwa terasa sayu. Rasa rindu yg mencengkam......

Ya Allah....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, September 17, 2010

1st day koje...


arini memula keje lepas lama bercuti raya. boring gak sebab member sebelah meja mc la plak. siap isnin cuti. dah kena amik alih baca pasal motivasi time assembly. pendek la plak dia nye karangan utk baca. nak kena ulas kasi panjang sikit, klu x rasanya 2 mins pun bule abis. baca je lah, kira apa. ada kepentingan ke? hahaha....

ari ni banyak melepak dari koje. lepas tgk system cam ok je, saya dok format pc saya. bawa balik kg time raya cam mengong plak jd nya. *.dll file byk yg corrupt. tah nape tah, repair pun x menjadi. restore pun out. geramnye pasal, format la apa lg n now dok install files. bule lah pelan2. cam hampeh pun ada rasa. dah la install windows 7, server plak 2003. x berapa nak matching. dah kena manual configure. haduiiiii... sakit je ati.

bila dipikirkan balik kan, dalam hidup kita ni pun, byk yg corrupt dah system. cara kita berpikir, cara kita react, cara kita bawa diri, cara kita berbicara, cara kita menangani masalah dan sebagainya. ianya akan membawa kepada sistem badan dan minda kita akan lumpuh pada sesuatu ketika. kena restructure balik hidup. cam wakeup call gitu. sebabnya, nak install senang, nak repair, troubleshoot tu yg payah sebab dah berserabut, dah bersawang, dah berselirat, tu belum dikira dengan system badan yg dah diupdate, di uninstall, di delete, mahupun di install ngan software baru dalam diri kita.

kita jarang wat backup diri kita. sebab selalunya kita bz. bila dihisab diri, byk yg garbage yg pada kita tu penting. yg important n urgent selalunya kita wat sambil lewa. tu yg jd sayu tuh. masa 24 yg di peruntukkan tidak di maksimumkan penggunaannya. byk yg kita lupa, byk yg kita buat x endah, byk yg kita tolak tepi. selalunya kita kejar kepada keseronokan diri, apa yg kita nak pada jam tu, jarang kita gunakan utk kegunaan akan datang. kekadang malas pikir atau pikir tiada kesudahan atau ahhh lantak lah, janji hepi atau kita choose to ignore.

sebenarnya... apa yg kita nak dalam hidup?


kenapa kita x kejar yg tu?

susah nak jawab..... setiap orang ada pandangan sendiri.... "tepuk dada tanya selera"....

Thursday, September 16, 2010

Safely landed

Just got back from my hometown dlm kul 8:00 td. Lepas ngangkat barang2, kemas2, mandikan bebudak, lepak2, makan2 rasa lega jap.

Now kul 10:20, baru abis balas email kengkawan, sms, ym, bbm, fb and baca blog kengkawan. Seronok tau perkembangan kengkawan. Ada baru dpt baby, ada yg ayah kat spital accident, ada yg masih kat pulau perhentian holiday, ada yg dh koje, ada yg kena standby, ada yg masih on leave, ada yg join the techno freak clan memaximize penggunaan teknologi dihujung jari.

Mandi? Lum lagi.
Gosok baju koje? X lg.

Pakai je la apa2 yg nampak x menjolok mata esok hahaha....

Penat tp x ngantuk... Haduiiii....

Layan Mr. Bean Holiday... Hopefully ngantuk hehehe....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Logik pun bule jd x logik

Now otw ke KL. Dh smpi Ipoh. Rest umah akak jap. Anto buah dokong. Ngah dh siap masak. Apo laie makan je la hehe

Terkenang perangai anak2 sy time raya. Sentiasa hilang dari pandangan. Bila lapar tau plak balik umah hehe. Jenis kejap ada kejap xde. Bila balik cam itik jln pulang petang. Lenggang kangkung. Bila tanya, jwpan xpenah complete hehe.

Bila kat kg deme ni cam merdeka. Merayap ikut sedap tekak. Cam xde sape halang. Atuk n nenek pun backup. Tu makin ngada. Walaupun berbuih mulut pesan, nak gi memana ckp. Pegi ngan sapa. Kua jgn lama. Berjenis2 lg pesan tp selamba je langgar.

Mula terpikir mana tanggung jwb sebagai anak kan. Pastu kita akan pot pet pot pet marah cite pasal tanggung jwb, etika, bla bla cam popcorn tanpa dengung, idram, baris atau sabdu. Bebudak akan tunduk je tp dok tau la paham ke x hehehe.

Terbayang perangai sy. Klu nak gi memana bukan nak ckp pun kat wife ke, klu dulu kat arwah mak or ayah. Just kata nak kua, balik lewat. Bukan pikir pun apa mereka rasa. Camno nak ceramah kat anak2 klu kita sendiri x ikut kan.

"Kepimpinan melalui teladan" "Jgn jd seperti ketam menyuruh anaknya berjalan betul" "Bapa borek anak rintik" "Jika bapa kencing berdiri anak akan kencing berlari" "Like father like son"

Tu sume pepatah menceritakan perihal sikap kita. Ada sikap kita buat xpe, anak xleh ikut. Mana tanggung jwb kita. Kita ngan mak ayah, kita ngan suami, kita ngan isteri, kita ngan anak2. Kita pun bukan ada explain kemana kita nak gi, ngan sape kita gi, berapa lama kita gi, apa tujuan kita gi. Padahal tanggung jwb dan kommitment kita lg tinggi. Ada ketika melibatkan dosa pahala. Kita pun amik mudah. Camno nak anak ikut kan kan kan.

Klu HYMM "5S bermula dari sy" klu diri? Tu kekadang sy diam je. X berani nak tego anak2. Let wife do the talking. Sy pun byk x betul. Sikit2 lah betulkan diri.

Jap lagi nak gerak... Now rest la dulu baru lepas mkn... Ahhhh bukak butang seluar hahaha......

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Mutiara Kata

Untuk renungan bersama.....

"Seuntai kasih, membuat kita sayang...
Seucap janji, membuat kita percaya...
Sekecil luka, membuat kita kecewa...
Namun...
Sebuah ikatan, selamanya akan bermakna..."

Perasaan akan senang tersentuh apabila melibatkan hati dan perasaan. Jangan tinggalkan parut jikalau tiada berniat....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, September 15, 2010

Catatan hari ini

Harini maybe last day kat kg. Esok dh balik kl. Lusa keje. Sekejap je cuti. Dh nama keje ngan org. Kena ikut lah. Arini pun dh monteng. Kena cari MC la jwbnya. Biarlah.
Malas nak pikir.

Pg ni jp lg nak balik umah kak sy. Ingat nak panjat pokok dokong ngan rambutan. Katanya ada yg masak. Tu pun klu rajin. Klu x, anak sedara sy lah.

Terasa rindu ngan kengkawan. Dekat seminggu x jumpa. Rindu ngan kedai manis. Rindu ngan ikan bakar. Rindu nasi ayam pak mal. Rindu dia. Majuk ngan dia. Rindu serindu rindunya hahaha..... Cam lagu plak... Nnti jumaat kita bergumbira kui kui kui. HYMM? PM hahahaha

Tgk anak2 bergumbira, gelak ketawa, gaduh2 berebut mainan, main bunga api... Ilang resah didada. Now wife gi Pasir Mas beli brg2 naik motor. Klu ngan kete mau jem ya amat.

Taun ni tv sume cite hantu. Tah apa2 tajuk. Susuk. Momok. Ablasa. Congkak. Jgn pandang belakang bla bla. Dari takut hingga gelak ketawa. Ngarut. Ni tahun hantu kot. Time raya tayang cite gitu. X paham. Sensitiviti dh ilang. Komersial lg penting.

Entahlah....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, September 14, 2010

Tgk bola...

Satu pengalaman yg menakjubkan. Mmg penyokong klate so fun. Td lautan merah putih "red warrior". "Mexican wave". Jerit pekik. Lawak jenaka. So happening. So full of hope nak menang but hajat x kesampaian. Klate kalah ngan n9 0-1. Penalti.

Xkira sape serang, sorakan mmg happening. Mmg kalau bab sorak mmg klate menang hehe. Mlm ni ibarat menang sorak kampung tergadai. Me and my inlaws had fun. Kalah penalti. Ngarut haha.

Stress player. Salah kena booo. Xleh score kena booo. Main cam hampeh kena booo. Sampai ref ngan linesman pun kena haha. Finishing ngan defend klate x menjadi. N9 byk bertahan. Sekali sekala menyerang. Tp dh rezeki n9.

Camtulah kehidupan. Ada menang ada kalah. Usaha bagai nak rak tp ending x seperti yg dijangka. Harap panas smpi ke petang tp hujan gak akhirnya. Kita bule berusaha, kita bule mempunyai hajat, kita bule mempunyai impian, kita bule pasang angan2 tp hakikat kena terima walaupun pedih.

Attached are the few photos for viewing....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Cerita ceriti

Susah senang hidup mmg kena lalui sendiri. Makin berusia manusia makin banyak rasa yg menghimpit jiwa. Susah senang, gembira duka, terhimpit, tersepit, tersadung dan sewaktu dgnnya.

Ada ketika dpt diselesaikan, ada ketika terpaksa menjeruk rasa. Tu dh adat. Bukan selalu berpihak kepada yg meminta. Cuma kena mempelajari dan kehadapan.

Hanya doa dan harapan mengiringi.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Cerita pagi ini

Pagi ni bermula mcm biasa. Suasana masih senyap. Bebudak masih landing tido. Me n my partner masih senyap. Me baru lepas siram kete (ADP666) ngan air solat hajat, minta dijauhkan segala mara bahaya.

Hari ni nak mengantar menantu kat Peringat, KB dlm 12:30 berkumpul di stesyen minyak shell Pasir Mas. Harap2 x jem. Tahlah. Tp org dh start berniaga dan membeli belah nak balik KL. Hopefully traffic smooth.

Bila berperangsangka n tiada keyakinan, meragam lah. Mmg kasih syg sedang diuji, mmg ada terkeluar dari landasan atau norma ttpi pengalaman sepatutnya mematangkan pemikiran. Jgn cepat membuat kesimpulan.

Berbicaralah.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, September 13, 2010

Grievance

It was started a day b4 yesterday. My partner take a look at the photoes at my hp. While flipping my niece 'majlis akad nikah', she saw photo of my friend and she flipped. What can I say I forgot to move the pic to somewhere else.

She, there and then, was numb till now. Let her be. She can't accept it. Thou I am explaining the status, she still keep quiet and kinda ignoring me.

Biarlah... I'm tired....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Aktiviti wajib masa raya

Bila sebut raya mmg x lari dri semayang raya, bermaafan, kunjung mengunjungi dan sewaktu dgnnya. Jd makan lah aktivitinya. Tu dh jd rutin.

Lagi satu aktiviti kawin, bertunang, merisik dan sewaktu dgnnya. Tu cerita anak sedara ngan adik ipar. Smalam bertunang adik ipar sy ngan anak sedara kawin. Pagi ada selawat, jiran ada baby baru.

Petang aktiviti kemas ngemas, basuh membasuh. Penat ya amat. Arini ada lg. Pengantin la buat. Dah x larat dh. Sakit sume bdn. Gi spa best gak nih.

Arini ingat nak bermalasan. Nak melepek. Tgk lah. Maybe nak gi bank, nak kua duit nak kasi duit raya. Sy x beraya lg ngan anak sedara n anak2. Hahaha

Nak ngemas kerusi meja... Nnti smbung lg...
X pun smbung tido hahaha.......

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, September 11, 2010

Service hampeh

Bila time raya, x kira la raya apa, service sure cam hampeh. Nak sms ke mms ke data packet transfer ke sume nye hancus. Rasa hangin je.

Mcm la baru berlaku harini. Setiap kali raya. Xkan la sume service provider x prepare utk communication overflow? Xkan xde countermeasure. X paham langsung. X tau la bodo ke apa ke, camni lah. Cam haram. Xde server backup yg bule digunapakai bila load bertambah.

Nak kata company bangang, xkan la celcom ke maxis ke digi ke apa2 service provider x skolah? Entah lah. Deme tu nak caj extra kot. Pastu bukan coverage all over mesia. Klu kat bandar 3G, gi kampung kalau dpt GPRS ok lah. Silap gaya GSM tu pun ada 1 bar. Tp klu time bukan raya tau pulak nak dpt EDGE kat kampung.

Musykil sungguh. Ni zaman Blackberry, Symbian, Android, Iphone, broadband. Xkan service ditakuk lama gak? Nak maklumat dihujung jari. Realtime info.

Buat maxis, celcom, digi or apa2 lah, upgrade la service, kata nak support gomen nak rakyat celik IT. Nak masyarakat luarbandar berhubung dgn dunia tanpa sempadan. No wonder sytreamyx or unifi masih digunapakai di mesia.

Service xde mobility langsung....

Hampeh tahap gaban...

Haduiiiiii......

Nak suruh beraya n melawat sanak saudara kot hahahahahaha.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, September 10, 2010

Terkenang dimlm raya

Terkenang masa kat states bila mlm raya yg 1st kita org kat sana. Kat mesia kira pagi raya time tuh. Kami 3 org, me, ayem, wak sume muka poyo mlm tuh. Kami dok mencangkung keliling tepon berselubung ngan kain pelikat. Cam pramlee ajis sudin tunggu q nak mandi in one of his movie. Sayu gila time tuh. Sementara tunggu mak ayah balik dari solat raya nak nepon mereka.

Bila rasa2 dia org dh balik, wak memula angkut tepon masuk bilik. Ado la 15 mins borak. Pastu kua bawa tepon. Muka dh cam kueh lapis. Pastu ayem. Sama gak angkut masuk bilik. Ado la dlm 20 mins pastu kua. Ni muka dh sangap. Hulur kat sy. Sy dail kg. Kak angkat. Hulur kat mak. Sempat ckp selamat hari raya maaf zahir batin terus suara mak dh cam sangkut kat halkum. Terus pas kat kak. Borak + minta maaf then hangup.

Lepas tu seko2 muka control macho xnak menangis. Teringat pagi raya kena exam. Klu x silap Basic Marketing. Haram x baca. Last2 amik rokok, isap smpi terasa pening smbil borak2. Cite pasal kg. Main mercun la makan ketupat lemang la ziarah la solat raya la duit raya la. Rasa nak terbang je balik. X tahan, start kete gi downtown st louis lepak dan layan perasaan.

Pagi raya, ketika kwn2 yg lain bersampin, kami pun sama, dia org gi solat raya kat pusat islam, kami melangkah ke dewan periksa. Xleh nak imagine time tu camne sedih rasa.

Sambil jwb periksa air mata menitik. Last2 sy hantar je smbil ckp kat lecturer that day is eid mubarak. Nasib dia paham. Paper tu dia void utk kami. Few days after that, kami amik test dlm bilik dia. Me bule B- rasanya tp sume pas.

Mmg pengalaman ngeri beraya kat tmpt org. Mmg seronok dok tempat org ttpi bila masuk bab syahdu, hilang macho hahahaha....

Betul org tua2 kata "hujan emas negeri org, hujan batu negeri sendiri".......

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, September 9, 2010

Tergantung

Pernah x kita hadapi situasi camni; selalu time sms lah x pun chat ke, tgh syok borak tetiba diam on the other side. Lama lepas tu, x kisah berapa lama, kita terima msg yg dia kata sori tertido ke bz ke bos panggil ke sidai kain ke caj fon ke phone abis bateri ke tgh driving ke ntahapaapa alasan lagi????

Apa anda rasa? Hangin? Kus2? Mare? Frust? Atau anda akan kata "kok yea pun ada mende nak buat, ckp la, xde la aku tunggu. Pastu gi la buat apa yg patut"?

Ke ada rasa lain lg?

Hahahaha....

Sy selalu buat tgh syok ym, sy lelap. Pastu teman sy akan hangin n majuk ngan sy. Dh kena pujuk hehehe. Slalu gitu. Slalu buat dia hangin kus2. Tu dulu lah.....

Now sy byk hilang focus. Smpi kekadang member kata "mu nak borak ngan aku ke x?" Kekadang ckp insyallah tp x mencuba utk memenuhi impian. Kekadang avoid terus. Kekadang mind vs soul vs physical so not syncronize.

Kekadang sy bertanya pada diri sy "demo ni bakpo?"........

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Lagu diakhir Ramadhan

Thks my friend for this beautiful song. Here I abadikan ur great gift :D


Afgan - PadaMu Ku Bersujud

Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakan-Mu

rtsp://v4.cache3.c.youtube.com/CjYLENy73wIaLQn9UaTcj3SvnhMYJCAkFEIJbXYtZ29vZ2xlSARSBXdhdGNoYOT_sdmXho_ETAw=/0/0/0/video.3gp


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, September 8, 2010

Ucapan Aidil Fitri

Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin. Ampunkan segala dosa, salah & silap, terkasar bahasa, terlebih gurau senda, terlepas kata x kira di mana jua. Harap dapat berjumpa lagi di lain masa, di lain kesempatan jika dipanjangkan umur, diizinkan Yang Maha Esa.

Selamat jalan kepada yang balik kg, berhati2lah ketika memandu. Semoga selamat tiba ke destinasi anda....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Patah lg

Patah lg. Walaupun di gam dgn gam cap gajah tapi xkan sempurna seperti asal. Menanti masa utk patah unless dijaga dan dibelai dgn penuh kasih syg.

Begitu juga dgn heart and soul. Sekali terusik....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, September 7, 2010

Ntahapaapatah....

As usual after saying things... Crappy feeling... Guilty feeling.... Lousy feeling.... Shitty feeling.... Poping.... Wondering... Floating.... Inside my mind......

How I wish it is easy.... Kinda f**k and forget.... But I can't....

Sigh.... God, please.....

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka
tangis dan tawa

tergores bagai lukisan
seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati

di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata

ku persembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup
meski ku rapuh
dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku
harap hanya diriMu
yang bertahta
detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Last day of work

hari ni hari terakhir keje b4 cuti raya. sayu gak. byk kenangan yg berbeza berbanding bulan2 posa yg dulu. terasa kelainan. tp tu lah hakikatnya. bila dipikirkan balik, ada few things yg sy terkilan x dpt buat semasa bulan ramadhan nih. xpe lah. bukan rezeki sy kali nih.

now 4:39 pm. ada yg dah berkemas nak balik. sy masih dibilik sy. bilik x berkemas. keje berselerak. tah lah. mood nak bercuti cam ilang tetiba. byk tul sy kena adjust life nowadays. x terkejar rasanya. penat, lelah, sedih, sayu, sume ada. susah gak kalau mende dtg bertali arus tanpa stop and mende yg dah lepas dtg kembali mengetuk pintu hati dan minda. kinda cycle.... cam tiada henti.

fikiran mengelamun jauh. teringat tart nenas. teringat berbuka bersama. teringat bersalaman bermaafan cium tgn. teringat dpt duit raya dan beri duit raya kat staffs. teringat gelak ketawa. teringat arwah ayah. teringat arwah mak yg membawa kepada perkenalan yg lebih dekat. teringat memori lama. terkenang kenapa sy berada di IT. terkenang kenapa semua ni terjadi.

sigh.... sayu sgt.... lain kali lah sambung....

Monday, September 6, 2010

Quote

Td tgk csi:ny. Cerita pasal penipuan penjualan emas between 2 countries. Bila kena tangkap dia kata :

"Silence is gold"

Bila hayati betul apa dia kata. Baik diam dari berbicara. Kena plak berbicara yg x berpekdah. Salah ckp lain jdnya or diinterpretasi jd lain. Lagi kelam kabut.

Akan tetapi bule ke sy diam klu apa yg berlaku sy tgk x betul. Mungkin org akan kata pada sy x betul, padahal tu lah jalan yg sebenarnya. Tp apa sy luahkan berdasarkan "fakta"?

Mungkin ada yg akan kata sy ada kepentingan. Tp salah ke ada kepentingan jikalau kepentingan itu tiada niat yg tersembunyi. Seakan berjalan bogel. Tiada yg tersembunyi pada perkiraan sy.

Akan ada yg kata biarlah tu yg dia nak. Dia suka gitu. Tu jln yg dia pilih. Just monitor dari kejauhan dh lah. Sy rasa semacam klu x do something. Tu yg sy main ckp je. Kekadang x pikir blakang sbb peluang yg dtg very limited. Pastu nyesal. Terpikir baik diam je lah.

Tp boleh ke sy diam?

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Kesian

Kekadang sy kesian dgn sesetengah manusia. Ada yg suka menunjuk akan kelebihan yg ada. Ada yg suka mengada-adakan cerita. Ada yg suka memburukkan org lain. Ada yg suka menutup kekurangan yg ada walaupun secara terangan nampak akan kesulitan yg dihadapi. Ada yg suka jd tin kosong. Ada yg suka membuka aib yg padanya dpt meraih simpati. Ada yg suka menge'pow' ex. wang hantaran, kengkawan etc. Terdapat byk lagi jenis suka yg pada saya adakah ianya berbaloi utk ditonjolkan?

Adakah sikap2 ini disebabkan oleh ego?
Adakah disebabkan suka bermegah2?
Adakah semata2 nak cover line?
Adakah semata2 hanya lakonan?

Pada sy cukup senang. Mampu kata mampu. Boleh kata boleh. Xleh kata xleh. "Ukur baju dibadan sendiri" tu pesanan org lama. Berlaku jujur dan mengenalpasti kemampuan diri tu yg sekarang sy amalkan. Ada bagusnya kita buat SWOT analysis utk diri kita. Barulah senang kita nak berurusan. Mmg ianya pahit utk ditelan, akan tetapi menjadi kesenangan dikemudian hari. Org akan menerima kita seadanya tanpa memikirkan darjat atau pangkat yg kita ada atau berapa wang yg kita mungkin ada. Ianya boleh juga terjadi dimana disebabkan oleh kita inginkan sesuatu dalam hidup, kita sanggup melakukan sesuatu yg bukan didalam lingkungan kemampuan kita yg akhirnya akan memakan diri kita x kira short term or long term.

Mak sy selalu sebut "beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis". Nabi pun ada bersabda yg bermaksud "Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Masa sihat sebelum sakit. Masa senang sebelum datangnya masa susah. Masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Masa mudamu sebelum datang masa tua. Masa hidup sebelum tiba masa mati." Cakap senang, nak buat tu yg susah. Omputih ada sebut "Calculated Risk". Semuanya bermula dengan berpikir. Mencongak sebelum membuat sesuatu.

Sebelum kita buat sesuatu, pikirlah dulu. Tuhan kasi kita akal dan minda utk kita berpikir. Jgn buat sesuatu sebab kita rasa patut buat. Ada patut sebenarnya x patut dan sebaliknya. Sebab tu simboliknya ayat 1st Nabi dapat.....

iqra' ......................

Sunday, September 5, 2010

Risiko

Setiap hari kita amik risiko. X kira la apa. Ada yg membabitkan nyawa sendiri atau keluarga atau sesiapa saja, harta benda, org lain, pasal keje, judgement, kewangan, apa saja. Ada risiko yg kita bule menang, kalah atau mmg jerut leher sendiri.

Setiap tindakan yg kita ambil mesti ada 'calculated risk'. Tu yg sy belajar. Kekadang kita terdesak atau sengaja cari nahas. Tu lah kita. Kekadang terlalu dare devil mungkin disebabkan ego ttpi ianya amat merbahaya jikalau kita silap langkah.

Keseronokan ada. Tu sy akui. Tp towards the end adakah tindakan kita itu berbaloi? Kalu melibatkan diri sendiri shj tu lain cerita. Tp kalu ianya memberi kesan / impak kepada yg berada disekeliling kita? Menangis air mata darah pun tiada gunanya. Org tua2 ada pesan "jgn smpi nasi menjadi bubur dh lah".

Sy mmg x berapa gemar amik risiko. Kekadang ada gak esp melibatkan keje. Selalu sy guna word PEGI MATI! Mmg radikal. Kena ada plan B C. Kalu x payah. Tp lately sy slalu guna cara singkat. X pikir apa akan jd. Nak recover bukan senang. Tp sy kena hadapi disebabkan tindakan yg sy ambil.

Kekadang sy jd takut ngan diri sy. Terlalu berani. Terlalu mengikut emosi. Ada ketika smpi court decide. Pelik mikirkan sikap sy. Till what extend I nak stretch my limit?

Risiko.... Risiko...

Sent via BlackBerry Smartphone

Camp Rock : Final Jam

"Can't back down"

We can't, we can't back down
We can't, we can't back down
We can't, we can't back down
We can't, we can't back down
Not right now, we can't back down
Not right now, we can't back down
We can't back down

Ooh, ooh, yeah, yeah
Don't close your eyes
We're all in this together, where ever
We draw the line
We're not gonna straddle across it or lose it

We can't back down
There's too much at stake
This is serious
Don't walk away
We can't pretend
It's not happenin'
In our own backyard
Our own home plate
(No way)
We can't walk out
Till you hear your name
I'm not confused
Let's win this thing
We can't back down
There's too much at stake
Don't walk away, don't walk away

Yeah, yeah, yeah
Don't get me wrong
I don't like confrontation
I'd rather we
All just get along
Music should be undivided, united

We can't back down
There's too much at stake
This is serious
Don't walk away
We can't pretend

It's not happenin'
In our own backyard
Our own home plate
(No way)
We can't walk out
Till you hear your name
I'm not confused
Let's win this thing
We can't back down
There's too much at stake
Don't walk away, don't walk away
Don't walk away, yeah, yeah, yeah

We got a situation that we can't ignore 'cause ignorance is not bliss
We don't have to take this, NO!
With every big decision comes incapably important share of the risk
We gotta take this

We can't back down
There's too much at stake
This is serious
Don't walk away
We can't pretend
It's not happenin'
In our own backyard
Our own home plate
(No way)
We can't walk out
Till you hear your name
I'm not confused
Let's win this thing
We can't back down
There's too much at stake
Don't walk away, don't walk away

We can't back down
We can't back down
Not right now
We can't back down

rtsp://v8.cache1.c.youtube.com/
CjYLENy73wIaLQlE3K-hpmooYxMYJCAkFEIJbXYtZ29vZ2xlSARSBXdhdGNoYNCf4KTTtuLBTAw=/0/0/0/video.3gp


"Wouldn't change a thing"

It's like he doesn't hear a word I say
His mind is somewhere far away
And I don't know how to get there
It's like
(She's way too serious)
All he wants is to chill out
(She's always in a rush)
He makes me wanna pull all my hair out
(And interrupting)
Like he doesn't even care
(Like she doesn't even care)

You,
me
We're face to face
But we don't see eye to eye
Like fire and rain
(Like fire and rain)
You can drive me insane
(You can drive me insane)

But I can't stay mad at you for anything
We're Venus and Mars
(We're Venus and Mars)
We're like different stars
(Like different stars)
But you're the harmony to every song I sing
And I wouldn't change a thing

She's always trying to save the day
Just wanna let my music play
She's all or nothing
But my feelings never change
(Why, do you try to read my mind?)
I try to read her mind
(It's not good to psychoanalyze)
She tries to pick a fight
To get attention
That's what all of my friends say
(That's what all of my friends say)

You,
Me
We're face to face
But we don't see eye to eye
Like fire and rain
(Like fire and rain)
You can drive me insane
(You can drive me insane)

But I can't stay mad at you for anything
We're Venus and Mars
(We're Venus and Mars)
We're like different stars
(Like different stars)
But you're the harmony to every song I sing
And I wouldn't change a thing

When I'm yes, she's no
When I hold on, he just lets go

We're perfectly imperfect
But I wouldn't change a thing, no
We're like fire and rain
(Like fire and rain)
You can drive me insane
(You can drive me insane)

But I can't stay mad at you for anything
We're Venus and Mars
(We're Venus and Mars)
We're like different stars
(Like different stars)
But you're the harmony to every song I sing
And I wouldn't change a thing

But I can't stay mad at you for anything
We're Venus and Mars
(We're Venus and Mars)
We're like different stars
(Like different stars)
But you're the harmony to every song I sing
And I wouldn't change a
Wouldn't change a thing

rtsp://v7.cache1.c.youtube.com/CjgLENy73wIaLwm3lOfodpicExMYJCAkFEIJbXYtZ29vZ2xlSARSB3Jlc3VsdHNgjqTkoZD548FMDA==/0/0/0/video.3gp

Sent via BlackBerry Smartphone

Camp Rock

Lagu ni just dgr td masa tayangan Camp Rock part 1. Mlm ni Camp Rock : Final Jam. Bebudak suka tgk. Maybe sbb musical or sama cam HSM kot.

Masa dgr lagu ni, teringat kwn sy. Apa khabar agaknya dia. Miss her. Lagu ni sy dedicate utk dia...


Artist: Camp Rock
Title: This Is Me

I've always been the kind of girl
That hid my face
So afraid to tell the world
What I've got to say
But I have this dream
Right inside of me
I'm gonna let it show, it's time
To let you know
To let you know

This is real, this is me
I'm exactly where I'm supposed to be, now
Gonna let the light, shine on me
Now I've found, who I am
There's no way to hold it in
No more hiding who I want to be
This is me

Do you know what it's like
To feel so in the dark
To dream about a life
Where you're the shining star
Even though it seems
Like it's too far away
I have to believe in myself
It's the only way

This is real, This is me
I'm exactly where I'm supposed to be, now
Gonna let the light, shine on me
Now I've found, who I am
There's no way to hold it in
No more hiding who I want to be
This is me

You're the voice I hear inside my head
The reason that I'm singing
I need to find you, I gotta find you
You're the missing piece I need
The song inside of me
I need to find you, I gotta find you

This is real, this is me
I'm exactly where I'm supposed to be, now
Gonna let the light, shine on me
Now I've found, who I am
There's no way to hold it in
No more hiding who I want to be
This is me
You're the missing piece I need
The song inside of me (this is me)
You're the voice I hear inside my head
The reason that I'm singing
Now I've found, who I am
There's no way to hold it in
No more hiding who I want to be
This is me

www.youtube.com/watch?v=cr3VZtj2D8U

Sent via BlackBerry Smartphone

Hati

Dihidupkan di mukabumi ini bukan untuk bersenang-senang. Setiap manusia itu bermasalah. Kecil atau besar diri sendiri menentukan. Susah payah sendiri yang hadap, baik dari segi perasaan lahiriah atau batiniah. Bukankah senyum dan ketawa itu hanya hiasan wajah, sedang tangis dan sakit hati mainan jiwa?

Dan setiap hati manusia ada nilai yang tersendiri. Sekali hati terluka, kadangkala sukar untuk mengubatinya. Ada kalanya, mengambil masa yang lama. Bila tiba sesuatu yang tidak diingini, mungkin pemilik hati itu akan menyendiri sehingga hatinya pulih semula. Hati yang diberi bukan untuk suka-suka. Ianya lahir atas satu kepercayaan. Dari situ, wujudlah rasa kasih sayang. Jika hilang rasa percaya itu, maka sukarlah untuk hati itu kembali indah.

Sent via BlackBerry Smartphone

Lirik lagu

Tgh borak ngan kengkawan kat ym, tetiba dpt attachment file suruh post kat my blog. Ingat apa. Rupanya lirik lagu. Dgn selamba dia kata "mu tu taman, hutan rimba. Letak lagu nih". Ingat lagu apa. Hampeh. Tp x nak kecewakan hatinyan ni lah lagu....


Shima (Teringin)

Sesekali ku rasa teringin
Melewati hatimu yang dingin
Mendengar keluh resah
Semenjak kau kehilanganku

Tiap kali ku cuba hampiri
Makin deras degup jantung ini
Diranjang kian sepi
Ku sendiri...

Sesungguhnya tewas menghadapi
Malah ku akui sepi menghantui
Paling tidak berilah peluang
Ku berterus terang

1
Adakala ku rasa teringin
Bermesra denganmu bagai waktu dulu
Tapi bilakah semua ini
Akan jadi pasti bukan lagi mimpi
Kasihani diriku...

Ku wanita dengan airmata
Bukan untuk meminta simpati
Sekadar melepaskan
Rasa hati....

( ulang dari 1 )

Ku mengharapkan...
Jendela hati...
Terbuka lagi...
Oh.. oh.. oh...

http://m.youtube.com/watch?gl=CA&client=mv-google&hl=en&v=iobKjNA0JeA

Apa motif tah lah. Enjoy gak dgr kat youtube. Rock jiwang lama2 hahaha...

Sent via BlackBerry Smartphone

Saturday, September 4, 2010

Apakah tiga perkara yang kamu sukai?

Dari post kengkawan kat FB....


Daripada kitab "Munabbihat" yg ditulis oleh Hazrat Hafiz Inbu Hajar rah. Dalam satu majlis bersama2 dgn para sahabat, Rasullullah saw bersabda: "Allah swt menjadikan hatiku menyukai 3 perkara di dunia ini, Wangi-wangian, wanita dan solah yang menjadi penyejuk mata ku"

Hazrat Abu Bakar r.a. berkata "Segala yang disabda tuan itu benar, saya juga menyukai 3 perkara, melihat wajah Rasullullah saw, harta bendaku dibelanjakan untuk Rasullullah saw dan anak perempuan ku dinikahkan dengan Rasullullah saw.

Kata Hazrat Umar r.a. "Benar wahai Abu Bakar, saya juga menyukai 3 perkara, iaitu amr bil ma'aruf (menyuruh berbuat baik), nahi'anil mungkar (mencegah kemungkaran) dan memakai pakaian usang"

Hazrat Uthman r.a. berkata "Segala yang kamu katakan adalah benar, wahai Umar saya juga mgenyukai 3 perkara iaitu memberi makanan kepada orang yang lapar, memberi pakaian kepada orang yang tidak berpakaian dan membaca Al-Quran"

Kata Hazrat Ali r.a. "Segala yang dikatakan oleh kamu adalah benar wahai Uthman, saya juga menyukai 3 perkara,melayan tetamu, berpuasa pada hari yang panas dan memancung kepala musuh".

Pada masa itu Hazrat Jibril a.s muncul lalu berkata, "Saya di hantar oleh Allah swt supaya memberitahu kamu perkara yang akan saya suka jika saya seorang manusia". Baginda saw berkata "Beritahulah" Jibril a.s. berkata "Memimpin orang yang sesat, mengasihi orang yang miskin yang soleh dan membantu orang yang miskin yang mempunyai ramai anak".

Hazrat Jibril a.s. berkata lagi "Allah swt menyukai 3 perkara daripada hambaNya iaitu menggunakan keupayaan diri dan harta pada jalan Allah swt, menanggis kerana kesal atas dosa semasa bertaubat dan bersabar semasa ditimpa kesempitan".

Sent via BlackBerry Smartphone

Kenapa Menipu?

Nukilan dipetang hari dibulan posa....


Kenapa Kita perlu menipu? Pernah menipu atau kena tipu? Tepuk dada tanya selera. Jadi kenapa harus menipu jika kita tidak suka org lain menipu kita..

Kepercayaan yg diberikan dgn penuh rasa ikhlas dan yakin dgn org yg kita percaya tak kan sanggup menikam kita. Org yg ditipu akan rasa bodoh, rasa benci, rasa sakit hati dan jika kita jadi penipu yg dah meruntuhkan kepercayaan seseorang yg mempercayai kita, adakah masih mengharapkan mereka mempercayai kita kembali seperti sebelumnya?

Jangan menyalahkan org yg pernah kita tipu jika mereka mula menjauhi atau kurang percaya kepada kita lagi. Ada diantara meraka yg masih sanggup memberikan peluang kpd kita tp adakah kita yakin mereka masih mempercayai spt sebelumnya? dan jgn salahkan mereka jika mereka bertindak di luar kawalan dan mengungkit perkara yg pernah berulang.

Kita yg membentuk persepsi negatif tersebut. Jika hukum karma bertindak balas dan seorang yg sgt kita percaya merosakkan kepercayaan kita, adakah kita akan merasa sakit seperti mana mereka yg pernah kita sakitkan?

Hargai kepercayaan yg diberikan. Belajarlah untuk menjadi seorang yg jujur. Jika pernah dikecewakan dgn ketidakjujuran, jgn menghukum org yg tidak bersalah. Setiap perbuatan pasti ada balasan. Berhentilah menipu dan jadilah seorang yg lebih baik dr sebelumnya walau tidak dpt jd yg terbaik. Yakin lah, setiap kebaikkan pasti di balas dgn kebaikkan......

Sent via BlackBerry Smartphone

Why we hate HR

Ni sy jumpe artikel ni masa scrolling kat FB. Artikel yg panjang few pages. A good reading.

Ia bercerita 5W 1H tentang HR supaya jgn jd stereotype, bebanan, do routine job, or do non value added job.

Below is the linkage. Happy reading...

http://www.fastcompany.com/magazine/97/open_hr.html


Sent via BlackBerry Smartphone

Friday, September 3, 2010

Kegembiraan....

For the last few days, my happiness continues. I'm glad my presence been felt. Syukur to Allah. Love every moments. Hope it will continues.

Biarlah kalau ini seketika atau apa. Sy suka sgt. Lama x hepi gini. Sy gembira kerana bila teman sy ceria. Ceria dari hati. Gelak ketawa dari hati. Sy rasa puas.

Sy dpt borak cam biasa. Tanpa ada tekanan. Seronok sgt. Sy bahagia.

Terima kasih.....

Sent via BlackBerry Smartphone

Cuti

Hari ni cuti. Apa nak buat? Yg pasti ada tugas yg menanti hehe...

1. Pagi ni kena antar along and angah sekolah and maybe abang ke taska. Ni yg maleh cuti2 nih ingat nak membuta hahaha.

2. Nak cari kaunter zakat fitrah. Kat mana la ada. Tahun ni RM7.00 per psn = RM42.00 total. Bayo je. Dh jd kewajipan.

3. Ambil anak sedara kat Banting sbb dia dh start cuti lepas jumaat. Bawa dia ke stesen bas sek 17 shah alam. Balik bercuti 2 minggu. Bas kul 3:30 ptg.

4. Dlm 4:30 - 5:00 ptg dh start nak collect bebudak balik sekolah and taska. Layan jem la time tu. Sume org nak balik berbuka haduiiii. Klu ada agenda, wife amik la hahaha.

5. Ingat lepas buka nak melepak ngan kengkawan. Lama x pekena teh. Tengok lah camne.

Minggu depan sekolah cuti. Lepas raya terus bebudak UPSR. Selamat belajar and periksa. Mana tau sape yg power leh gi sekolah power.

Sy balik beraya maybe lepas semayang raya. Malas nak lyn jem. Sy 8 dh cuti. Wife 9 cuti. Sy apply cuti 15/17 tp bos kata either 1 of me and tn hj kena ada kat opis. Gila apa. Me nak cari MC gomen. X byk songeh. Wife cuti smpi 19. Sekolah bebudak ni 17 dh bukak.

Entry arini cam journal hehe.... Xpe lain sikit. Cam ok gak. Perjalan hidup harini haha....

Sent via BlackBerry Smartphone

Thursday, September 2, 2010

Kesedihan adalah ubat, kegembiraan adalah penawar

Saban hari kita mengalami pasang surut dalam kehidupan kita. Ada masa kita gembira dan ada masanya kita sedih. Kegembiraan dan kesedihan itu mencerminkan jiwa kita, naluri kita dimainkan oleh emosi dan emosi datang dari persekitaran.

Kita selalu beranggapan bahawa kesedihan adalah satu perkara yang kita taknak. Kita nak elakkan dalam kehidupan seharian kita.

Kita selalu beranggapan bahawa kesedihan tidak memotivasikan diri kita dan kita juga selalu beranggapan bahawa kegembiraan akan sentiasa memberi impak yang lebih baik kepada diri kita dalam melayari kehidupan seharian.

Mana yang lagi memberi impak? Sedih atau gembira?

Kita boleh ibaratkan kesedihan itu umpama ubat yang pahit. Memang sukar untuk ditelan tetapi akan memastikan kita berasa sihat di masa hadapan.

Kesedihan akan menjadi ubat yang mujarab apabila kita mendampingi dan memohon kepada yang Maha Mulia dan Maha Suci untuk membantu kita melalui doa yang kita panjatkan.

Kesedihanlah yang menjadikan manusia itu hebat dan maju kehadapan. Kesedihanlah memotivasikan diri kita untuk lebih berjaya. Kesedihanlah yang akan membangkitkan jatidiri setiap individu. Kesedihanlah meletakkan kita samada menjadi insan yang berjaya atau yang gagal.

Bersyukurlah yang kita masih diingati oleh Allah dengan diberi sedikit kesedihan tetapi dijanjikan ganjaran yang hebat di masa hadapan bagi kita yang mahu berfikir!

Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali kepada orang yang berpesan-pesan dalam kebenaran dan berpesan-pesan dalam kesabaran.

Sent via BlackBerry Smartphone

I'm happy

I'm happy. Just plainly happy. Lama dh x hepi. Perasaan yg sukar digambarkan. Thks to the person who makes me smiling. Rasa berbunga2 hehe......

Anyway...... Macih.....

Ahhhhhh......

Sent via BlackBerry Smartphone

Wednesday, September 1, 2010

Menunggu

Harini masuk koje lambat sbb nak ngantar wife gi mahkamah session shah alam. Dh ckp dh cpt sikit sbb sy pun ada keje nak kena buat. Dia kua awal dari sy. Tau la dia kena antar 2 tempat n sy 1 tempat but my thinking is by the time sy smpai opis dia, dia should be otw ke opis lepas antar the last place. Ni x, sy dh smpi opis dia 7:30am, dia baru nak otw ke last tempat. Hadui, bila dia nak smpi opis nih. Tau je lah dpn hymm, jem cam hampeh. Nak smpi menara mrcb lg (klu betul tu tempatnya lah). Nak masuk opis sy lg. Saje nak test amarah sy....

Sy mmg x suka nunggu. Sesapa yg kenal sy, tu lah perangai sy. Biar smpi awal dari nunggu. Klu sy kata pompuan slow, ada yg marah. Klu sy kata org gomen slow, pun ada yg marah. Tp hakikatnya gitulah. Org swasta pun ada yg slow. Deme ni jenis x pikir pasal org lain. Jenis "janji aku ok dh". Kita hidup bermasyarakat, hidup berpasangan, hidup saling memerlukan. Sbb tu klu sy lewat, sy make sure sy inform related parties about my lateness.

8:20am smpi court sek 5 shah alam. Baru tau kat situ (Gmap tipu haha). Nasib shah alam penuh ngan signboard hahaha. Now otw ke opis. Pecut bagai nak rak. Last2 smpi kul 8:45am. Smpi ada koje dok tunggu. Buat koje xleh nak solve. Dgr umi ngadu pasal arini ada visit by isuzu and hod x cooperate hahaha. Pastu nahar suruh sy sign pasal cuti 15/17 nih. Sy kata PM. Sy nak cuti....

X tau lah apa nak jd... PM...

Sent via BlackBerry Smartphone
There was an error in this gadget