IP

Wednesday, January 12, 2011

Masak asam pedas

Tgk gambar sedap gila rupa. Xdpt nak copy paste plak. Klu sesapa tgk sure leleh air liur. Terus cari resipi hahaha


Bahan-Bahan

1) Ikan Tenggiri (4 hiris)
2) Bawang Putih
3) Lengkuas
4) Bawang Besar
5) Daun Kesum
6) Tomato
7) Cili Hijau
8) Cili Merah
9) Serai
10) Belacan
11) Gula
12) Pes Asam Pedas Adabi (2 paket)
13) Serbuk Nasi Goreng Ikan Bilis Adabi
14) Serbuk Kunyit Campuran Adabi
15) Garam Halus Adabi

Cara Memasak

Tumis bawang putih dan lengkuas hingga naik bau.
Masukkan daun kesum, belacan, serai, cili hijau, dan bawang besar.
Masukkan Pes Asam Pedas Adabi, kacau hingga pecah minyak.
Masukkan sedikit air, kemudian masukkan ikan. Masak ikan lebih kurang 10 minit.
Masukkan pes asam jawa. Kacau sebati.
Masukan cili merah, cii hijau, tomato, daun kesum, dan Serbuk Nasi Goreng Ikan Bilis Adabi. Kacau sedikit.
Masukkan Serbuk Kunyit Adabi. Perasakan dengan gula, dan Garam Halus Adabi.
Kacau seketika sebelum hidang.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

No comments:

Post a Comment