Saturday, February 25, 2012

Pendapat

Td masa flip2 channel tv tertengok drama kat tv9 tah apa cite. Tgk pun tgh2 n x abis pun. Just time tu yg menarik minat sy adalah jalaludin hassan n azean irdawati wat mende tah n tanya anaknya benji on his opinion.

Benji said watpe tanya dia since mak n ayah dh planned n already executed. Apa maknanya kalau dia kasi pendapat sedangkan action dh take place. Apa dia kata adalah whatever it is, hopefully bawa kebaikan kepada semua and mak ayah dia tau apa yg dibuat and as anak dia akan obey.

Kekadang bila keje ada situasi gitu. Bos2 dh decide thing tp tanya anak buah opinion. Either nak tgk opinion tu sama ngan mgmt or otherwise. Yg buat lg best is anak buah kena ikut direction tu thou x tau ujung pangkal camne nak buat or kena maneuver in such a way to meet whatever the decision has been made.

Situasi kawin pun sama. Contoh tmpt nak gi vacation. Si isteri dh decide dh nak gi tmpt A. Dh plan bagai. Dh hint2 si suami. Tp si suami maybe nak jaga keharmonian bekeluarga, ikut je walaupun x berapa berkenan dihati and can be the other way around. Si isteri mkn hati especially si suami jenis dia je yg betul.

Kekadang bila bercinta pun gitu. 1 party dh decide nak do something (cth tgk wayang) but tanya gak pendapat. Kalu ikut, that 1 party sure seronok sbb mempunyai pendapat yg sama but kalu x ikut dikatanya x supportive. X memahami hati dan perasaan. Merajuk la jwbnya hehe.

Berkawan pun sama. Ada mende yg disagree tp atas sebab persahabatan terima je lah apa yg telah diputuskan. As long as kita dh states opinion kita, kita xkan nyesal sbb kita dh ckp. Dia pun mungkin ada sebab napa dia putuskan gitu. Mungkin dia inform kat kita atas nama persahabatan.

Apa pun yg berlaku, dalam kehidupan akan ada situasi begitu. Terpulang camne kita nak handle.

Tepuk dada tanya selera. Kawan sy ada ckp... 'apa kita lakukan akan beri impak kepada sekeliling kita dan beri kesan dimasa akan datang'


Sent from U Mobile

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget