IP

Sunday, June 27, 2010

Menu pagi... Nasi Dagang

Td pegi beli nasi dagang. Ingat nak beli 4 tp hanya ada 1 je. So 1 nasi dagang n yg lain nasi lemak je lah. Tp ok lah anak2 suka gak nasi lemak. Just dissapointed face je lah. Apa2 pun licin gak. Now sume cam ular sawa.

Lepas ni nak buat kerahan tenaga. Kemas ruang tamu. After all, their toys yg berselerak. Me will vacuum after that. Kalu sapu, bersin je lah. Me got resdung gak. Lepas tu surfing, fbing, blogging (melawat blog kengkawan) n tidoing la hehe.... Ni x kira sbb email to blog hehehe....

Back to nasi dagang.

Lama dh x mkn. Klu versi di klate, nasi dagang + gulai ikan aya (tongkol). Di KL, selain basic tu, ada sambal kelapa + acar timun + sambal + keropok. Ada yg adunkan ngan lauk pauk lain etc etc (gambar x sempat amik, dh licin hehehe).

Just some analogy.

Kita still maintain the basic apa yg ada. X kisah lah r/ship ke, f/ship ke, family ke etc etc, apa yg ada kita kekalkan kerana perhaps tu yg terbaik utk kita or tu yg Allah tuliskan utk kita or tu yg sesuai utk kita. Bukan dgn tukar menu ke makanan lain sbb smpi bila kita xkan puas. Byk menu kat KL nih, ada western, japanese, melayu, cina, india, korean, indonesian etc etc. U name it, u got it. Klu melayu pun byk jenis. Dari Perlis smpi ke Sabah. Full of varieties.

Sama mcm hidup kita. Apa yg ada kita kekalkan lah. Mcm nasi dagang, basic tetap sama. Kita tambahkan ramuan or enhance it or plug n play the ramuan mengikut kesesuaian. Bila dh puas hati. Kita maintain and enhance when necessary but basic is nasi dagang n ikan aya.

Just jgn nak penuhkan selera kita, kita lupa ngan rasa yg dh ada bila nmpk menu baru. Mungkin menu lama kita dh muak tp klu kita enhancekan akan membuatkan lebih menarik sbb kita dh tau basic taste camne. Klu kerjasama (wonderpet hehe), kita bule bergembira n our life would be flourish again. Kena ada azam, keteguhan jiwa, niat etc etc utk betulkan apa yg patut.

Ok lah dh panjang pasal nasi dagang hehe... Nak paksa bebudak plak.

Till then....

Sent via BlackBerry Smartphone

No comments:

Post a Comment